Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ Επιταχύνουν κατασχέσεις σε βάρος φτωχών εμπόρων και επαγγελματιών

Κατασχέσεις με συνοπτικές διαδικασίες σε βάρος αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σηματοδοτεί απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Σε εφαρμογή πρόσφατου νόμου ιδρύεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΕ) στο οποίο περνούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Από την 1η του Γενάρη 2014 μεταβιβάζεται στο νέο φορέα και η αρμοδιότητα είσπραξης για τις οφειλές προς τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.
Η υπουργική απόφαση αναφέρει ρητά πως «επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και είκοσι μέρες», δηλαδή μέσα σε 50 μέρες από τη βεβαίωση της οφειλής. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και εφόσον ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση, ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται συνεχώς τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια που επιβάλουν οι κυβερνώντες, με αποτέλεσμα να αυξάνει συνεχώς ο κατάλογος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών πάνω από 2 εκατομμύρια είναι πλέον τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για περιπτώσεις που κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, αφού οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν ότι μπορεί να γίνει κατάσχεση μισθών και συντάξεων, απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τραπεζικούς λογαριασμούς, για οφειλές που ξεκινούν από τα 300 ευρώ! Μέχρι σήμερα «ακατάσχετο» είναι το ποσό του μισθού και της σύνταξης μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ μεθοδεύεται η συρρίκνωση. Ποινικές διώξεις προβλέπονται για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση αλλάζει τις διαδικασίες επιτόπιας κατάσχεσης χρηματικών ποσών από επιχειρήσεις που έχουν οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, κατασχέσεις θα μπορούν να γίνονται και κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σάββατα, τις Κυριακές, και όλες τις άλλες μέρες που μπορεί να εξαιρούσε ο σχετικός νόμος.
Η πρεμούρα της συγκυβέρνησης συνδέεται με την απογείωση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών» λαϊκών νοικοκυριών, στις οποίες και θα επικεντρώσουν. Το φαινόμενο που αναμένεται να προσλάβει μαζικότερες διαστάσεις μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αλλά και του χαρατσιού που ισχύει πάνω στη λαϊκή κατοικία και που ήδη αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, οι εμφανιζόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έχουν κινητοποιήσει τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, φέρνουν στην ημερήσια διάταξη την ενεργοποίηση του μέτρου της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: Στα 13 δισ. ευρώ (!) εμφανίζονται τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα στο 12μηνο του 2012. Παρά τις κυβερνητικές φοβέρες, τους εκβιασμούς αλλά και την ισχύουσα ρύθμιση «διευκόλυνσης» συνεχίζουν να εμφανίζουν «χαμηλούς» ρυθμούς εισπραξιμότητας, γεγονός που υποδηλώνει την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων, να τους πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια.
Στο 5μηνο του 2013, στα κιτάπια της Εφορίας εμφανίστηκαν ακόμη 3 δισ. ευρώ, τα οποία στο μεγαλύτερο τμήμα τους αφορούν σε χαράτσια του 2012 που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger