Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Πρόγραμμα αποκλεισμού χιλιάδων λαϊκών οικογενειών

Απιαστο όνειρο αποτελούν για όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες οι καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με στοιχεία, φέτος 7 στους 10 δεν θα κάνουν καθόλου διακοπές. Και την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας εμπαίζει το λαό κάνοντας λόγο για «αναβίωση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού», με αφορμή την «έναρξη» σχετικού προγράμματος που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται για καμιά αναβίωση των προγραμμάτων, αλλά για φτηνό επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας το 2012 τα προγράμματα αυτά που υπήρχαν -και αυτά κάτω από τις πραγματικές ανάγκες- χάνονται οριστικά για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και μαζί τους το δικαίωμα σε λίγες μέρες ανάπαυσης και αναψυχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «νέο πρόγραμμα» προσφέρει μόλις 110.000 εισιτήρια για τη διετία 2013 -
2014, όταν την τελευταία χρονιά πριν την κατάργηση της Εργατικής Εστίας (2011) ο αριθμός των εισιτηρίων ξεπερνούσε τις 500.000! Ταυτόχρονα, εκτός από τη δραματική συρρίκνωση του αριθμού των δικαιούχων (9 στους 10 σε ετήσια βάση) μειώνονται και οι μέρες επιδότησης, από 7 διανυκτερεύσεις σε 5. Αποκλείονται μάλιστα κοινωνικές ομάδες που είχαν περισσότερο ανάγκη τέτοιου είδους προγράμματα, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι άνεργοι, αφού τίθεται ως προϋπόθεση, να τυγχάνουν τακτικής επιδότησης ανεργίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και οι συνταξιούχοι.
Η δραματική συρρίκνωση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και μάλιστα σε συνθήκες που αυτά γίνονται πιο πολύ αναγκαία, είναι το αποτέλεσμα της κατάργησης της Εργατικής Εστίας, όπως αντίστοιχα και της Εργατικής Κατοικίας και υπηρετεί την πολιτική αφαίμαξης και των τελευταίων κοινωνικών παροχών που είχαν απομείνει, οι οποίες έτσι και αλλιώς στηρίζονταν στις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων και της φορολογίας τους. Σημειώνεται μάλιστα ότι ενώ οι δύο οργανισμοί (ΟΕΕ και ΟΕΚ) καταργήθηκαν και οι επιχειρήσεις απαλλάχτηκαν από τις εισφορές προς αυτούς, κερδίζοντας σε ετήσια βάση 247 εκατομμύρια ευρώ, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, χωρίς επί της ουσίας καμία ανταποδοτικότητα όπως επιβεβαιώνει και το εν λόγω ψευτοπρόγραμμα που ανακοινώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger