Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για το κρατικό χρέος...

Σχολιάζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Στουρνάρα, στην οποία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέο "κούρεμα" του χρέους: «Απολύτως ευθυγραμμισμένος με τους Γερμανούς δανειστές, ο κ. Στουρνάρας, αναιρώντας τον ίδιο του τον εαυτό, δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν χρειάζεται ένα νέο κούρεμα του χρέους. Αντίθετα, ετοιμάζεται να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο, "αγνοώντας" πως η μέχρι τώρα μνημονιακή συνταγή εκτίναξε το χρέος, διέλυσε την κοινωνία και βάθυνε την ύφεση. Οι δικαιολογίες για προσωρινή αύξηση του χρέους λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μόνο επαρκείς δεν είναι, αφού η αύξησή του οφείλεται κυρίως στη βαθύτατη υφεσιακή πολιτική της ακραίας λιτότητας, την οποία υπερασπίζεται ο κ. Στουρνάρας, όπου σταθεί και όπου βρεθεί (...) Η πολιτικά απονομιμοποιημένη και κοινωνικά απομονωμένη κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο. Ο λαός μας θα τους σταματήσει».
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οτι η κυβέρνηση είναι αντιλαϊκή, επειδή στο ψευτοδίλημμα «νέο κούρεμα ή νέο δάνειο» τοποθετείται υπέρ της δεύτερης λύσης στη διαχείριση του χρέους, κάνοντας το χατίρι των Γερμανών. Δηλαδή, αν η κυβέρνηση υπερασπιζόταν και ζητούσε «κούρεμα» του χρέους αντί για νέο δάνειο, τότε η στάση της θα ήταν υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Οι υπηρεσίες που προσφέρει στο σύστημα με τις «αναλύσεις» του ο ΣΥΡΙΖΑ «βγάζουν μάτι». Πρώτον, ανάγει σε κυρίαρχο το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, αποσπασμένο από τη συνολικότερη κόντρα για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και τις αντιθέσεις που κλιμακώνονται ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κύρια σε ΗΠΑ - Γερμανία. Δεύτερο, σερβίρει σαν «φιλολαϊκή» μια από τις δύο λύσεις που επεξεργάζονται τα επιτελεία των αστών, προκειμένου να διαχειριστούν την καταστροφή κεφαλαίου στην Ελλάδα, με άμεση αντανάκλαση στη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Τρίτο, αποδίδει την αύξηση του χρέους στη «μνημονιακή πολιτική» και στην «ακραία λιτότητα», υπονοώντας ότι αν ο ίδιος αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα πάρει μέτρα διαχείρισης του χρέους, ώστε αυτό να μη μεγαλώσει άλλο. Βάζει, δηλαδή, το λαό να νοιάζεται για το χρέος της πλουτοκρατίας, αντί να το αναγνωρίσει σαν τέτοιο και να παλέψει για τη μονομερή διαγραφή του. Και τέταρτο, λέει στο λαό ότι αρκεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αντιστραφεί η κατάσταση προς όφελός του, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα υπογράψει ένα νέο μνημόνιο με τους δανειστές, όπως ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, απ' αφορμή του νέου δανείου. Λέει, δηλαδή, ότι το νέο δάνειο συνοδεύεται από μέτρα, ενώ το «κούρεμα» που λέει αυτός δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα (όπως έδειξε και το PSI), ούτε πιο ωμή προσπάθεια να εφησυχάσει και να αποπροσανατολιστεί ο λαός.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, είπε χτες στο ραδιόφωνο του «Alpha 9.89»: «Το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Στο τέλος του 2013 θα εκτοξευθεί στο 175% του ΑΕΠ, παρά τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος (...) Η σπουδή του κ. Στουρνάρα να ευθυγραμμισθεί πλήρως με το γερμανικό "όχι στο κούρεμα" (...) αποτελεί κραυγαλέα απόδειξη ότι έχουμε μία κυβέρνηση "Μερκελιστών", ανίκανη να διαπραγματευτεί τα συμφέροντα της χώρας, που απαιτούν ένα δραστικό κούρεμα του χρέους, χωρίς το οποίο είναι αδύνατον να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι Γερμανοί προβάλλουν τη δική τους πρόταση η οποία εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα. Η αποδοχή όμως της γερμανικής πρότασης θα μετατρέψει την Ελλάδα για δεκαετίες σε αποικία χρέους, με υψηλή ανεργία και υπερδεκαετή μονόπλευρη λιτότητα. Για αυτό και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν».
Λέει παρακάτω ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «Κεντρικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης πρέπει να αποτελέσει ένα νέο δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται πια στα χέρια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, όχι των αγορών, και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Αυτό δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε όλοι εκτός από τους Γερμανούς και την ελληνική κυβέρνηση. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να διοχετευτούν πόροι από την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων στην ανάπτυξη. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί η εκρηκτική ανεργία του 30% και θα ξεφύγουμε από τη διαρκή ύφεση που έφτασε αθροιστικά την τελευταία εξαετία στο 25%». Ο Δ. Παπαδημούλης ανησυχεί για τη «βιωσιμότητα» του χρέους, όπως κάνουν άλλωστε το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ, που για δικούς τους λόγους χαρακτηρίζουν «αντιαναπτυξιακό» το υψηλό χρέος. Λέει ακόμα ότι «όλοι» (βλέπε οι ΗΠΑ και οι χώρες που δρουν ανταγωνιστικά προς τη Γερμανία) θέλουν το «κούρεμα», καλώντας το λαό να συνταχθεί με το ένα στρατόπεδο των αστών ενάντια στο άλλο, περιμένοντας από εκεί να έρθει η σωτηρία.
Επίσης, καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της υποταγής της στη Γερμανία, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί τα συμφέροντα της χώρας, τα οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούν «κούρεμα» του χρέους για να έρθει ανάπτυξη! Ταυτίζοντας το συμφέρον μερίδων της ντόπιας πλουτοκρατίας με αυτά του λαού, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «κούρεμα», για να απελευθερωθούν κεφάλαια από τον κρατικό κορβανά που θα διοχετευθούν σε κρατικές επενδύσεις και χρηματοδότηση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έρθει ανάπτυξη και εκεί συναντιέται στρατηγικά με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Οτι θέλουν καπιταλιστική ανάπτυξη με επενδύσεις των μονοπωλίων. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει χρήμα εδώ και τώρα από το κράτος για να βοηθηθούν οι «υγιείς» επιχειρηματίες και η κυβέρνηση θέλει να κάνει πρώτα τη «δημοσιονομική εξυγίανση», ώστε στη συνέχεια να περισσεύουν χρήματα για το κεφάλαιο και να είναι ευκολότερος ο δανεισμός του κράτους και των τραπεζών από τις αγορές για λογαριασμό των καπιταλιστών.

Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger