Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Η συγγνώμη του Σουλτς στη Σκιάθο


Τι είδους πολιτικό ενδιαφέρον μπορεί να έχει ένα μοναστήρι; Το ξέρουν όσοι βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο, για την εκδήλωση στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου. Το μοναστήρι επελέγη επειδή ήταν ο τόπος όπου συνήθιζε να αποσύρεται ο κορυφαίος συνταγματολόγος και ευρωβουλευτής. Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε πολιτικό γεγονός.
Με πρωταγωνιστές τον ημέτερο Βαγγέλη Βενιζέλο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν το 2014 Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος
μίλησε και για την υποχρέωση της Ευρώπης να παρασταθεί στην Ελλάδα. Ο Γερμανός, φίλος του Τσάτσου, προέβη και σε μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία που συγκίνησε: υπενθύμισε ότι στις 23 Αυγούστου η ναζιστική Αεροπορία είχε βομβαρδίσει τη Σκιάθο και με ταπεινοφροσύνη ζήτησε συγγνώμη για τη θηριωδία που διέπραξαν οι συμπατριώτες του εις βάρος του νησιού.
Ο Βενιζέλος ταξίδεψε στη Σκιάθο παρέα με τον Σουλτς και την επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη. Στις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου ήταν ευδιάθετος. Το ίδιο και την επομένη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία εκτός από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον γερμανό επίσημο μίλησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, η παλαιά ευρωβουλευτής και σήμερα εκπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Κατερίνα Δασκαλάκη και η Μαρία Παναγιώτου, επί χρόνια συνεργάτρια του Τσάτσου.
Η βραδιά είχε κάτι μυσταγωγικό, το οποίο ανέδειξε και το κονσέρτο κλασικής κιθάρας του Αντώνη Μιτζέλου. Ηταν εκεί η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Σκουρής, επίσης φίλος του Δημήτρη Τσάτσου αλλά και του Βενιζέλου. Δεν θα πρέπει να παραλείψω ότι για τη διαμονή επελέγη το ξενοδοχείο Σκιάθος Πρίνσες. Το μνημονεύω επειδή εκεί είχε διοργανώσει προ ετών το - περιφερόμενο - Συνέδριο της Σύμης ο Γιώργος Παπανδρέου.
ΤΑ ΝΕΑ (Βηματοδότης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger