Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Επιστολή και Δήλωση του Αλ. Μεϊκόπουλου



Βόλος, 01-08-2013
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Θέμα: Ανάγκη στήριξης του κλάδου των οικοδόμων
Κύριε Δήμαρχε,
Η αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με την εκτίναξη των ανασφάλιστων εργαζομένων, οι  μισθολογικές περικοπές και κατ’ επέκταση η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας έχουν φέρει τη χώρα μας στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Από τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, μέσω των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου, σίγουρα θα το επιβεβαιώσετε.
Ο κλάδος των οικοδόμων είναι ένας από τους κλάδους που έχει χτυπηθεί βάναυσα από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας.

Σε πρόσφατη συνάντηση του βουλευτή με το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μαγνησίας το θέμα της ανεργίας καταδείχθηκε ως το κυριότερο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο μαρασμός του κλάδου των κατασκευών και στη συνέχεια η «χαριστική βολή» της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας έχουν οδηγήσει την συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων στην ανεργία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Μαγνησίας, το ποσοστό ανεργίας στο συγκεκριμένο κλάδο ανέρχεται στο δραματικό 99%.
Ενισχυτικό ρόλο στην ανεργία του κλάδου έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι κατασκευές και οικοδομικές εργασίες λαμβάνονται κυρίως από εργολάβους με δικά τους συνεργεία.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, απασχολούν εργαζόμενους ανασφάλιστους, με πολύ χαμηλά μεροκάματα, κυρίως μετανάστες.

Μέχρι στιγμής όποιες προσπάθειες έγιναν από μεριάς του Συνδικάτου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους δεν έχει βρει κάποια ανταπόκριση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Με το βάθεμα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και τις συνέπειές της να γίνονται ακόμη πιο έντονες εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών των τελευταίων κυβερνήσεων που είναι απόρροια των εντολών της τρόικα, είναι πολύ σημαντικό, οι τοπικοί φορείς, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να προβαίνουν σε ενέργειες που να προστατεύουν κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση, ίσως και ανεπανόρθωτα.
Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να σταθείτε αρωγός στο έντονο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των Οικοδόμων και να εξετάσετε με το Δημοτικό Συμβούλιο τη δυνατότητα απόφασης για την πρόσληψη οικοδόμων, οι οποίοι είναι μακροχρόνια άνεργοι, σε έργα στα οποία έχει την αυτεπιστασία ο ίδιος ο δήμος. Το Συνδικάτο τους έχει τα στοιχεία και θα μπορούσε να δώσει ονόματα. Ακόμη όμως και σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να αναληφθεί ένα έργο από κάποιο εργολάβο, να εξετάσετε το ενδεχόμενο επιβολής ανάλογης ρήτρας, που να αφορά την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων οικοδόμων σε ποσοστό που θα ορίσετε. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι οικοδόμοι κοντά στην συνταξιοδότηση που δεν μπορούν να βγουν στην σύνταξη λόγω της ανεργίας με αποτέλεσμα να βιώνουν δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες.
Κύριε Δήμαρχε,
Στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης που όλοι δείχνουμε αυτή την εποχή και με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας ειδικά στον κλάδο των οικοδόμων, πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσετε, ώστε ο Δήμος Βόλου να ανταποκριθεί θετικά.

Από το Γραφείο του Βουλευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger