Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ *ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ

«Εγκλωβισμένοι» 200.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ

* Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΟΕΣΘ και του Εμπορικού συλλόγου Λάρισας

Ούτε ολόκληρο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για τη διετία 2013-2014, άνω των 5 δισ. ευρώ δεν φτάνει για να καλυφθεί το έλλειμμα από τα χρωστούμενα των ασφαλισμένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΟΕΣΘ και ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, στο τέλος του 2012, το σύνολο των οφειλών, από τους ασφαλισμένους προς τον Οργανισμό, ανερχόταν σε 7,42 δισ. ευρώ. Πλέον, τρεις στους τέσσερις ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ έχουν κάποια οφειλή, με την τάση να είναι αυξητική.
Σε σύνολο περίπου 770.000 ασφαλισμένων, οι περίπου 575.000 –ποσοστό της τάξης του 75%- εμφανίζεται να έχει οφειλές, που μπορεί να κυμαίνονται από την καθυστέρηση καταβολής ενός διμήνου μέχρι και οριστική «στάση πληρωμών», αρκετών χιλιάδων ευρώ. Το συνολικό ύψος των οφειλών από όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες ανέρχεται σε 7.414.612,07 ευρώ (στοιχεία στο τέλος του 2012).
Από τους 575.434 οφειλέτες, οι 379.786 είναι ενεργοί ασφαλισμένοι, που δεν πλήρωσαν εισφορές και οι οφειλές τους είχαν ανέλθει στα 5,9 δισ. ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν και περίπου 196.000 «ανενεργοί» ασφαλισμένοι-οφειλέτες, που χρωστούν συνολικά ένα ποσό της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ –και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Με βάση τα στοιχεία του 2012, στην καλύτερη περίπτωση που στα μηνιαία έσοδα του ΟΑΕΕ συμμετέχει το σύνολο των ενεργών οφειλετών, μπορούν να συγκεντρώνεται περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ στο σενάριο με τη συμμετοχή του 50% των ενεργών οφειλετών, αντίστοιχα, μπορεί να συγκεντρώνεται μισό δισ. το μήνα.
ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Από την ανάλυση των στοιχείων ανά ασφαλιστική κατηγορία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ότι το μεγαλύτερο πλήθος των οφειλετών και το ύψος των οφειλών που συγκεντρώνονται σε δύο κατηγορίες. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΕΕ έχει 14 ασφαλιστικές κατηγορίες υποχρεωτικές (νέων ασφαλισμένων) και άλλες 14 ασφαλιστικές κατηγορίες προαιρετικού χαρακτήρα, στις οποίες εντάσσονταν οι επαγγελματοβιοτέχνες-έμποροι που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν μεγαλύτερες εισφορές, προσδοκώντας σε καλύτερη σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου.
Η ασφαλιστική κλάση Π06 συγκεντρώνει πλήθος 97.208 οφειλετών (το δεύτερο μεγαλύτερο), εκ των οποίων οι 64.157 είναι ενεργοί ασφαλισμένοι. Το σύνολο των οφειλετών αυτής της κατηγορίας χρωστά ένα ποσό που ξεπερνά τα 2,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται, ουσιαστικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στο τέλος του εργασιακού τους βίου, πλήρωναν για αρκετά χρόνια αυξημένες εισφορές για να μπορέσουν να πάρουν υψηλότερη σύνταξη, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει αλλάξει ασφαλιστική κλάση (ήταν σε ακόμη μεγαλύτερη και αιτήθηκαν την υπαγωγή τους σε χαμηλότερη κλάση).
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλήθος οφειλετών, ωστόσο, συγκεντρώνεται στην πρώτη ασφαλιστική κλάση (001), που υποτίθεται ότι έχει και τις χαμηλότερες εισφορές και αφορά στους νεο-εισερχόμενους στην αγορά εργασίας ελεύθερους επαγγελματίες. Εκεί, συγκεντρώνεται ένα πλήθος 102.478 οφειλετών, εκ των οποίων οι 67.635 είναι ενεργοί –και οι υπόλοιποι έχουν διακόψει, αφήνοντας όμως οφειλές. Το σύνολο των οφειλών αυτής της κατηγορίας (ενεργών και ανενεργών) ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
«ΠΑΓΩΜΑ»
Τόσο η διοίκηση του ΕΣΛ όσο και η διοίκηση της ΟΕΣΘ επανειλημμένα έχουν ζητήσει να γίνει μια «γενναία» ρύθμιση οφειλών, με κύριο χαρακτηριστικό το «πάγωμα» των χρεών και την εύρεση τρόπου αποπληρωμής ακόμη και με τμηματική καταβολή από τη σύνταξη, όταν αυτή βγει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι περίπου 200.000 οφειλέτες έχουν κηρύξει «στάση πληρωμών», είτε επειδή έχουν βάλει «λουκέτο», είτε επειδή έχουν χάσει ρύθμιση ή δεν μπορούν να ενταχθούν –και είναι στην κορυφή της λίστας που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν ειδοποιητήρια από τον Οργανισμό για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, υπό την απειλή της εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν καταφθάσει ακόμη στη Λάρισα αυτά τα ειδοποιητήρια, ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθούν και αρκετοί Λαρισαίοι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Να σημειωθεί ότι ακριβώς για αυτό το θέμα, η ΠΑΣΕΒΕ Λάρισας πραγματοποιεί αύριο, Παρασκευή, στις 10 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της τοπικής υπηρεσίας του ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger