Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ανακήρυξη της κυρίας Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου η Σκιάθος

ΚΟΡΩΝΙΟΥ-ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ 67870_2 Στην ετησία Γενική Συνέλευση των Μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ την Κυριακή 25 Αυγούστου, στην έδρα του Συλλόγου, την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, αποφασίστηκε η ανακήρυξη ως Επίτιμου Μέλους της Ιστορικού-Αρχαιολόγου κυρίας Συραϊνώ  Κορωνιού-Διονυσίου.
Την πρόταση ανακήρυξης ως επίτιμου μέλους της κυρίας Κορωνιού-Διονυσίου, εισηγήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο στη Γενική Συνέλευση των Μελών, όπως προβλέπεται στο καταστατικό του συλλόγου, όπου ομόφωνα τα Μέλη αποδέχθηκαν  την πρόταση.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος΄ εδώ και περίπου 15 μήνες έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με την κυρία Κορωνιού-Διονυσίου στα θέματα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, όπως :

  • η προστασία του παραδοσιακού λιθόστρωτου καλντεριμιού του οικιστικού ιστού, με σκοπό την κήρυξή του ως προστατευμένο μνημείο
  • η προστασία του λιθόστρωτου ιστορικού μονοπατιού που συνέδεε την μεσαιωνική κάστρο-πολιτεία «Κάστρο» της Σκιάθου με το σημερινό λιμάνι, με σκοπό τον χαρακτηρσμό του  ως  μνημείο άξιο να διατηρηθεί.
Αποκορύφωμα της συνεργασίας ήταν οι ενέργειες για την προστασία των  Μνημειων ιδιαίτερης τέχνης του Κοιμητηρίου, από όπου προέκυψε η  κήρυξη του νοτίου τμήματος του Κοιμητηρίου της Σκιάθου ως ‘Ιστορικός Τόπος’  απο το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η απόφαση δικαίωσε την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», όταν από τον Ιούνιο του 2012, σε συνεργασία με την Ιστορικό-Αρχαιολόγο, κα Κορωνιού-Διονυσίου, είχε υποβάλει αίτημα προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Το αίτημα  αφορούσε στην κήρυξη, ως νεότερων μνημείων,  των αξιόλογων μνημάτων του νεκροταφείου Σκιάθου, προκειμένου αυτά να τεθούν σε καθεστώς προστασίας. Πρόκειται για Νεοκλασικά μνημεία της εποχής που καλύπτει το χρονικό διάστημα από τα μέσα του 19ου έως τις αρχές του 20ου αι. ,εποχής της ανάπτυξης, στην Ελλάδα, της αστικής τάξης και της επικράτησης  στην Τέχνη, του ρεύματος του  Νεοκλασικισμού, που ονομάστηκε έτσι, γιατί  οι εικαστικές Τέχνες ακολουθούν πρότυπα της κλασικής εποχής  των 5ου και 4ου π.Χ. αι.
Η επιτύμβια Τέχνη, συγκεκριμένα, δέχτηκε επιρροές από τα επιτύμβια μνημεία του Κεραμεικού , Νεκροταφείου της κλασσικής εποχής στην Αθήνα.
Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κας Κορωνιού-Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο.
Με στόχο την ενημέρωση και την προβολή της άγνωστης, σε πολλούς, πλευράς των Κοιμητηρίων, αυτήν δηλαδή, του Μουσείου νεοελληνικής γλυπτικής αλλά και την  ευαισθητοποίησή τους, με σκοπό την προστασία των σημαντικών αυτών μνημείων, για τη Σκιάθο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, «Η Σκιάθος», διοργάνωσε, στις 21 Οκτωβρίου 2012, την ομιλία  της Ιστορικού-Αρχαιολόγου, κας Κορωνιού-Διονυσίου, με θέμα  «Η Σκιάθος που χάνεται». Η κα Κορωνιού-Διονυσίου παρουσίασε την μελέτη που είχε εκπονήσει για τα μνημεία ιδιαίτερης Τέχνης του κοιμητηρίου και ανέλυσε τους συμβολισμούς των μνημείων αυτών και την προέλευσή τους, προεκτείνοντας τη σημειολογία τους στις κοινωνικές διαστάσεις της εποχής.
Μια εξίσου ενδιαφέρουσα και σημαντική πλευρά της προσωπικότητας της κυρίας Κορωνιού-Διονυσίου, αφορά στο σπουδαίο έργο που προσφέρει εδώ και χρόνια στην Ιεραποστολή της Κένυας. Έχοντας διανύσει μια πολύ αξιόλογη πορεία ως εκπαιδευτικός, η συνταξιούχος καθηγήτρια κα Κορωνιού Διονυσίου, δραστηριοποιείται, ενεργά στους κόλπους της Μητρόπολης της Κένυας  συνδράμοντας εθελοντικά στο έργο που επιτελείται επί σειρά ετών.
Η κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου από το 2007, προσφέρει, ακούραστα, το απόθεμα της αγάπης της σε χιλιάδες παιδιά της Κένυας, προσεγγίζοντας, με μητρική στοργή, άρρωστα, ορφανά και ταλαιπωρημένα παιδιά, τα οποία την αποκαλούν «μαμά Νίνα», εκφράζοντας με αυθορμητισμό την απέραντη ευγνωμοσύνη τους.  Το επίκεντρο της εθελοντικής δράσης που αναπτύσσει η συμπολίτισσα εκπαιδευτικός είναι το Ναϊρόμπι της Κένυας, έδρα της Μητρόπολης Κένυας, η οποία φροντίζει με λόγο και έργο,  χιλιάδες ιθαγενείς. «Διδάσκω Ελληνικά το πρωί στους ιεροσπουδαστές που χειροτονούνται, εν συνεχεία σε ιερείς, ενώ τις υπόλοιπες ώρες επιμελούμαι τις γραφικές εργασίες της Μητρόπολης, την αλληλογραφία, διορθώνω τα κείμενα του Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριου, τα οποία μου υπαγορεύει εκείνος και επιμελούμαι των εκδόσεών τους» εξηγεί η κα Κορωνιού-Διονυσίου, η οποία είναι διαρκώς κοντά στον άνθρωπο, τους ιθαγενείς, τα ορφανά παιδιά. Εκδήλωση αφιερωμένη στο ιεραποστολικό έργο  της κυρίας Κορωνιού-Διονυσίου με τίτλο «Ταξίδια στη θάλασσα των ψυχών»,  διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 6:30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου.
Το αξιόλογο ανθρωπιστικό, φιλανθρωπικό και ερευνητικό έργο της κας Κορωνιού-Διονυσίου, δεν μπορεί παρά να είναι για όλους μας παράδειγμα, προς μίμηση, έμπρακτης προσφοράς στο συνάνθρωπο και τον πολιτισμό.
Η κα Κορωνιού-Διονυσίου, γεννήθηκε στη Σκιάθο, όπου τελείωσε το Δημοτικό, στη συνέχεια, τελείωσε το Γυμνάσιο στο Βόλο, εσωτερική στο Ελληνογαλλικό σχολείο Άγιος Ιωσήφ και ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών , γράφτηκε στη φιλοσοφική σχολή από όπου πήρε το πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού τμήματος. Διορίστηκε, ως φιλόλογος, στη μέση Εκπ/ση και υπηρέτησε σε σχολεία της Ελλάδας, της τότε Δ. Γερμανίας και στο Αβερώφειο Γυμνάσιο- Λύκειο της Αλεξανδρείας της Αιγύπτου. Μιλάει και γράφει τη Γερμανική και Γαλλική γλώσσα. Τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στην Ιεραποστολή της Κένυας, όπου διδάσκει, εθελοντικά, την Ελληνική γλώσσα στους Ιεροσπουδαστές του Θεολογικού Σεμιναρίου, Μακάριος ο Γ΄, στο Ναϊρόμπι.
Έχει συντάξει, μεταξύ άλλων,  αρχαιολογικές μελέτες για την εκκλησία της Παναγίας Λιμνιάς, για το εξωκλήσι Παναγία Ντουμάν και για άλλα μνημεία. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger