Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Αναφορά Αλ. Μεϊκόπουλου



Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Δραματικές ελλείψεις παιδιάτρων στο Νοσοκομείο Βόλου και τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας
Ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μεταβιβάζει ως αναφορά, ανοιχτή επιστολή των τεσσάρων Παιδιάτρων του ΕΣΥ του Νομού Μαγνησίας, με τη οποία διαμαρτύρονται για τις δεινή κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι δομές της Υγείας στη Μαγνησία, για τις δραματικές ελλείψεις τόσο στο Νοσοκομείο Βόλου όσο και στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα τελευταία χρόνια πέντε παιδίατροι από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και άλλοι έξι παιδίατροι από τα Κέντρα Υγείας της χερσαίας ζώνης του Νομού έχουν παραιτηθεί, κυρίως λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας. Δεδομένου ότι η Μαγνησία έχει περίπου 200.000 πληθυσμό, ο οποίος αυξάνει, λόγω του τουρισμού και επειδή η περιοχή έχει σημαντικές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, το να μένουν οι δομές του ΕΣΥ με τέσσερις παιδιάτρους σημαίνει, ότι η φροντίδα υγείας των παιδιών εγκαταλείπεται στην τύχη της.

Επίσης, αναφέρουν πως η επιβίωσης της Παιδιατρικής Κλινικής, μιας από τις μεγαλύτερες τις περιφέρειας, απειλείται άμεσα αφού πλέον εφημερεύει μόνο ένας αντί για δύο παιδιάτρους, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις ανάγκες όλων των τμημάτων.
Τέλος, επισημαίνουν αφενός τον κίνδυνο για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών υπό αυτές τις συνθήκες και αφετέρου το ενδεχόμενο να εξωθηθούν τελικά σε παραίτηση και άλλοι παιδίατροι.

Επισυνάπτεται η επιστολή
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.
Αθήνα, 06/8/2013

Ο καταθέτων βουλευτής

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας

Σας αποστέλλουμε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της παιδιατρικής φροντίδας στο Νομό Μαγνησίας. Η παρούσα επιστολή απευθύνεται τόσο προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και προς τους φορείς του Νομού.

Βόλος, 01/08/2013

Με τιμή,


Οι παιδίατροι

Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη
Παιδιατρική Κλινική – Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Λυδία Δαμαλά
Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

Λάμπρος Καραμάνης
Κέντρο Υγείας Αλμυρού

Ολυμπία Τζάμου
Κέντρο Υγείας Αλμυρού

Τα τελευταία χρόνια η φροντίδα υγείας του παιδιατρικού πληθυσμού της Μαγνησίας έχει υποβαθμιστεί δραματικά. Συνολικά πέντε παιδίατροι από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και άλλοι έξι παιδίατροι από τα Κέντρα Υγείας της χερσαίας ζώνης του Νομού έχουν παραιτηθεί, ορισμένοι εξ αυτών έχοντας ουσιαστικά εξαναγκαστεί σε παραίτηση λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας. Κατά παράβαση όλων των υποσχέσεων που θέλουν τον ευαίσθητο τομέα της υγείας – ιδιαίτερα των μικρών ασθενών – να εξαιρείται των περιορισμών στις προσλήψεις, κανένα από τα κενά που δημιουργήθηκαν δεν έχει μέχρι στιγμής καλυφθεί.
Ο Νομός Μαγνησίας διαθέτει περίπου 200.000 μόνιμους κατοίκους και δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών τόσο τη θερινή όσο και τη χειμερινή περίοδο, ενώ χαρακτηρίζεται και από πολλές γεωγραφικές ιδιαιτερότητες (ορεινές περιοχές, απομακρυσμένα τουριστικά θέρετρα, νησιά). Σε αντιδιαστολή ακόμη και με νομούς με μικρότερο πληθυσμό, οι ανάγκες υγείας των παιδιών της Μαγνησίας καλύπτονται πλέον σήμερα από τέσσερις μόνο παιδιάτρους (ένας υπηρετεί στο Νοσοκομείο Βόλου και τρεις στα Κέντρα Υγείας). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (τακτική παρακολούθηση, εμβολιασμοί, προληπτικός έλεγχος, επείγοντα περιστατικά) των παιδιών της περιφέρειας του Νομού να έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί στην τύχη της μετά τη μετακίνηση των ελάχιστων παιδιάτρων που έχουν απομείνει στα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο Βόλου. Άραγε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που κάποιο παιδί σε μία από τις απομακρυσμένες παραλίες του νομού χρειαστεί άμεση ιατρική βοήθεια;
Κι αν η κατάσταση στην περιφέρεια του Νομού μοιάζει εκρηκτική, η ίδια η επιβίωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου απειλείται άμεσα, καθώς οι τέσσερις παιδίατροι του Νομού δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της. Η Παιδιατρική Κλινική καλείται πλέον να εξυπηρετήσει όχι μόνο την αυξημένη προσέλευση παιδιών από το πολεοδομικό συγκρότημα λόγω και της οικονομικής κρίσης, αλλά και τα περιστατικά που προσέρχονται από τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας που έχουν αποψιλωθεί. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κλινικές της περιφέρειας της χώρας, με τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε καθημερινή βάση, τμήμα υποδοχής επειγόντων περιστατικών, 26 ανεπτυγμένες κλίνες νοσηλείας και Μονάδα Πρόωρων Νεογνών. Ακόμη, συνεπικουρεί τη λειτουργία της Μαιευτικής Κλινικής με καθημερινή παρακολούθηση των νεογέννητων, ενώ καλύπτει και την αίθουσα τοκετών με παρουσία ειδικευμένου παιδιάτρου στις καισαρικές τομές, εκπαιδεύει τους ειδικευόμενους ιατρούς και συγχρόνως διεκπεραιώνει βαριά περιστατικά που χρήζουν διακομιδής σε τριτοβάθμιο κέντρο.
Οι αλλαγές αυτές έχουν σαν συνέπεια να εφημερεύει πλέον καθημερινά ένας μόνο αντί για δύο παιδιάτρους που υπήρχαν μέχρι πρότινος, ο οποίος καλείται έτσι να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις ανάγκες όλων των τμημάτων (έκτακτα περιστατικά, αίθουσα τοκετών). Μετά και την πρόσφατη παραίτηση τριών συναδέλφων με πολυετή νοσοκομειακή εμπειρία, η κατάσταση λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τεράστιες συνέπειες για τα παιδιά του Νομού, καθώς δε θα είναι πλέον δυνατή η κάλυψη όλων των εφημεριών από ειδικευμένο παιδίατρο. Συγχρόνως, το προσωπικό που απομένει εργάζεται κυριολεκτικά στα όρια των φυσικών του αντοχών, κατάσταση που αφενός εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών και αφετέρου θα εξωθήσει τελικά σε παραίτηση και άλλους συναδέλφους.
Απευθύνουμε δραματική έκκληση στην τοπική κοινωνία και το πολιτικό προσωπικό του Νομού να σκύψει άμεσα στο πρόβλημα που προκύπτει. Οι πάγιες ανάγκες τόσο του Νοσοκομείου όσο και των Κέντρων Υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι με πρόχειρες λύσεις που θα διαιωνίζουν το πρόβλημα. Είναι αδύνατο οι ανάγκες ενός ολόκληρου νομού να καλυφθούν από τέσσερις μόνο παιδιάτρους. Ελπίζουμε ότι η ενίσχυση του Νοσοκομείου θα αποφασιστεί πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.

Οι παιδίατροι του Νομού Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger