Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Γεωργιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Στουρνάρα, σχετικά με τη σοβαρότητα υπουργικών καταγγελιών για υπερσυνταγογράφηση. Συγκεκριμένα η Βουλευτής ανέφερε:




 «Στις 20 Αυγούστου σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Γεωργιάδης για να ανακοινώσει ότι «το πάρτυ τελείωσε» έκανε τις γνωστές καταγγελίες για μαζική υπερσυνταγογράφηση από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Είπε μάλιστα πως «Την άλλη βδομάδα θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις που εντοπίσαμε στο φάρμακο και στη δαπάνη του φαρμάκου μέσα από την καταγραφή της ΗΔΙΚΑ και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».
Η εβδομάδα εκείνη πέρασε και αντί των στοιχείων που είχε πει ότι θα δημοσιοποιούσε για να στηρίξει τις καταγγελίες του, δέχτηκε τις αναφορές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και άλλων συλλόγων που τον κάλεσαν να αποστείλει άμεσα –αν όντως τα διέθετε- στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα όλα τα «πραγματικά στοιχεία για τους ενδεχόμενα παραβάτες προκειμένου ο ΙΣΑ να αναλάβει δράση σε ό,τι αφορά τους γιατρούς εκείνους που είναι μέλη του». Τελικά ούτε αυτό συνέβη, δημιουργώντας υπόνοιες για μια καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλία  προκειμένου να κερδίσει δημοσιότητα σε βάρος των γιατρών.

Έτσι σήμερα, μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου της χώρας όπου κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις περίεργες δηλώσεις του, ο ΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου επιβεβαιώνει τα παραπάνω και προσθέτει ότι «ζητούμε μεγαλύτερη σοβαρότητα στη διαχείριση των προσπαθειών που κάνει ο Ιατρικός Κόσμος στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Πατούλης μάλιστα τόνισε ότι αυτονόητα πρέπει να αποφεύγονται οι γενικεύσεις προκειμένου να μην «διαπομπεύεται όλος ο ιατρικός κλάδος». Συγκεκριμένα εκπρόσωποι συλλόγων διευκρίνισαν πως από τους συνολικά 65.000 γιατρούς που συνταγογραφούν, μόνον για 11 προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία κατά το τελευταίο 6μηνο!
Επειδή τελικά δεν δόθηκε κανένα σχετικό στοιχείο στη δημοσιότητα ούτε βέβαια απεστάλησαν στον ΙΣΑ οι «τεράστιες λίστες με τους γιατρούς που συμμετείχαν στο "πάρτυ της υπερσυνταγογράφησης"», γιατί προφανώς αυτές δεν υπάρχουν, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν σκοπεύουν να συνεχίσουν την ίδια επικοινωνιακή τακτική καταγγελιών δήθεν κακοδιαχείρισης, αν και ο κ. Πατούλης τους προειδοποίησε ότι «ο ιατρικός κόσμος δεν θα ανεχθεί άλλο την επικοινωνιακή λάσπη ετών που υποκρύπτει συγκεκριμένα συμφέροντα
Επιπλέον η κα. Χρυσοβελώνη ερωτά τους εν λόγω Υπουργούς εάν πρόκειται να ασχοληθούν με υποθέσεις πραγματικής κακοδιαχείρισης που είναι υπαρκτές, γνωστές και μεγάλου μεγέθους, όπως π.χ. για τα 10 εκατομμύρια ευρώ που πήρε ο ΟΚΑΝΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ (υπόθεση που και ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης κατήγγειλε ως σκάνδαλο) αλλά και για την απόλυτη αδιαφάνεια στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητήματα τα οποία η Βουλευτής έχει καταγγείλει με τις υπ’αριθμ. 533/5-8-2013 και 534/5-8-2013 αναπάντητες ερωτήσεις της για την Προγραμματική σύμβαση ΟΚΑΝΑ/ΚΕΕΛΠΝΟ και για την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ αντίστοιχα.
Εν συνεχεία, σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, η Βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιες από τις παραπάνω υποθέσεις ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του και σε πόσες περιπτώσεις γιατρών διαπιστώθηκε επιζήμια για τον ΕΟΠΥΥ συνταγογράφηση από τις υποθέσεις που παρέπεμψε στο ΣΔΟΕ ο κ. Γεωργιάδης. Επιπλέον ζητά να ενημερωθεί για τα συμπεράσματα από το άνοιγμα λογαριασμών και τους οικονομικούς ελέγχους στο ΚΕΕΛΠΝΟ που περάτωσαν διάφορες υπηρεσίες του ΥΠ.ΟΙΚ για θέματα κακοδιαχείρισης καθώς και για την απάντηση του Υπουργού Υγείας στις κατηγορίες Πατούλη ότι ρίχνει επικοινωνιακή λάσπη υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και κατ’ επέκταση σε ποια συγκεκριμένα συμφέροντα αναφέρεται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger