Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ μας προσκαλεί




ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 10-8-2013

26 ημέρες ακόμα για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ

Σε 26 ημέρες προσκαλούνται οι φίλοι της υπαίθρου στην τελετή έναρξης του τριήμερου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8 Σεπ 2013), μαζί με τους συμμετέχοντες, η οποία θα γίνει στην κεντρική πλατεία του παραθαλάσσιου χωριού Κανάλι Πρέβεζας, στις 20.30.
Οι νέες και οι νέοι της Ελληνικής υπαίθρου καλούνται να υποδεχθούν νέες και νέους κυρίως αστούς ή παλινοστούντες (από εσωτερική μετανάστευση) και να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα που θα στοχεύει κυρίως στην τοπική ανάπτυξη με αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Ο κλασικά κυρίαρχος μονοδιάστατος χώρος αποκλειστικής αγροτικής παραγωγής της ελληνικής υπαίθρου μετατρέπεται σιγά-σιγά και σε χώρο και καταναλωτών, με απαιτήσεις για ποιότητα ζωής και από αποκλειστικό «εργοστάσιο» παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την κάνουν οι φωστήρες της περιφερειακής ανάπτυξης, προσπαθεί να οργανωθεί τοπικά για να σχεδιάσει «από κάτω» (bottom up) την ζωή και ευημερία της.

Με κύρια «όπλα» την τοπική ταυτότητα-πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, με στόχο την ενδογενή τοπική ανάπτυξη και με εργαλεία τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η μόνη οργανική κοινωνία, με κορμό την αγροτική κοινωνία υποδέχεται νέες και νέους, ενημερώνεται, αναμετράται, οραματίζεται και σχεδιάζει τον μετασχηματισμό της σε έναν αυτάρκη χώρο παραγωγής και ζωής με προοπτικές.
Ο χώρος της υπαίθρου είναι ο μόνος χώρος όπου οι επαγγελματίες εργάζονται και ζουν και οι ίδιοι, μαζί με τα παιδιά τους, στον ίδιο περιβάλλον (φυσικό, οικογενειακό, τεχνολογικό, πολιτιστικό, πολιτικό, εργασιακό, οικονομικό κλπ).
Ο χώρος της υπαίθρου αντί να ζει ως εξειδικευμένος χώρος παραγωγής και οι καταναλωτές να είναι κάτι «άλλο, αλλού», οργανώνονται σιγά-σιγά και αποκτούν χαρακτηριστικά και χώρων κατανάλωσης. Αντί να αγοράζουν, οι παραγωγοί του πλούτου, τα ίδια τους τα προϊόντα με άνοιγμα ψαλίδας 5, 8 ή/& 15 φορές επάνω (το 15 φορές σημαίνει 1500% πάνω!... ΠΑΣΕΓΕΣ) πρέπει οι παραγωγοί πλούτου να μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους συσκευασμένα και μεταποιημένα έτοιμα για τον καταναλωτή.
Ο μελλοντικός κάτοικος της υπαίθρου έχει μέλλον μόνο αν το προϊόν που θα παράγει και πουλά έχει ενσωματωμένα τα τοπικά «αυτόχθονα» χαρακτηριστικά (πολιτιστικά και βιολογικά-βιοποικιλότητας), πληροφορεί επαρκώς τον καταναλωτή για τις φιλικές προς το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κλπ) μεθόδους παραγωγής, δίνει στοιχεία της εφοδιαστικής αλυσίδας-ιχνηλασιμότητα, είναι ποιοτικά μεταποιημένο και είναι συσκευασμένο για τον καταναλωτή, πάντα με κοινωνική ευθύνη (συνήθως σε Σύντομη Εφοδιαστική Αλυσίδα-Short Supply Chain-Αγορές Αγροτών ή παραγωγών).
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας περιμένει όλους στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, 6-8 Σεπ 2013, στο Κανάλι Πρέβεζας και τους φίλους στην τελετή έναρξης την Παρασκευή, 6 Σεπ 2013, στις 20.30, στην κεντρική πλατεία. Τηλ 6974111252,  enaprevezas@yahoo.gr και στο www.festival-newn.gr

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger