Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εναλλακτικός τουρισμός στις Βόρειες Σποράδες


Σταθερό είναι το ενδιαφέρον των ημεδαπών τουριστών για τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενώ παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες φορέων και επαγγελματιών για την προώθηση εναλλακτικών δράσεων, σε διάφορα πεδία.

Ο γαμήλιος, συνεδριακός, θρησκευτικός αλλά και ο περιπατητικός τουρισμός, εντάσσονται μεταξύ των πεδίων που αναπτύσσονται διαρκώς, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση της θερινής τουριστικής περιόδου.
Στη Σκιάθο, ειδικότερα, η κίνηση μέχρι στιγμής καλά κρατεί, ενώ όπως εκτιμάται, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα η περίοδος των διακοπών των ημεδαπών τουριστών. Ξενοδόχοι του νησιού εκτιμούν ότι θα υπάρξει κίνηση και τον Σεπτέμβριο, λόγω των δύο πολύ σημαντικών συνεδρίων πανελλαδικής εμβέλειας, τα οποία είναι προγραμματισμένα τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου, στο ξενοδοχείο «Skiathos Palace». Στο μεταξύ, διερευνάται το πλαίσιο ενίσχυσης του εναλλακτικού τουρισμού, στο οποίο κατέχει σημαντική θέση ο γαμήλιος, συνεδριακός αλλά και ο θρησκευτικός τουρισμός, που προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης μεγάλου ξενοδοχείου του νησιού: «υπάρχει κόσμος στο νησί, από την πλευρά μας ασχολούμαστε με το συνεδριακό τουρισμό και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πολλούς επιστήμονες, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τα δύο συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο στη Σκιάθο».
Ανάλογες πρωτοβουλίες αναπτύσσονται, ταυτόχρονα, και στη γειτονική Σκόπελο, το νησί που «φιλοξενεί» μεγάλες ιστιοπλοΐες διοργανώσεις, προωθώντας παράλληλα τα μοναστήρια, το δάσος, τον αρχαιολογικό πλούτο που διαθέτει και τις γαμήλιες τελετές που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένου του Σεπτεμβρίου. Στην παρούσα φάση τα ποσοστά πληρότητας στα καταλύματα του νησιού είναι μάλλον ικανοποιητικά, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, κυμαίνονται γύρω στο 90%. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιολδάσης: «υπάρχουν αρκετοί Έλληνες στο νησί, οι οποίοι θα παραμείνουν έως το τέλος του μήνα. Στόχος και έγνοια μας, τονίζει ο ίδιος, είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατό, για να τονώσουμε το ενδιαφέρον τους, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού».
Στην Αλόννησο
Νέο κύμα αφίξεων ημεδαπών σημειώθηκε και στην Αλόννησο, μετά τις αναχωρήσεις των επισκεπτών του Δεκαπενταύγουστου, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων υπερβαίνουν το 85%. Ο κ. Ευσταθίου κάνει λόγο για διατήρηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό και στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την αυξητική τάση των γάμων που τελούνται στο νησί, στη διάρκεια της σεζόν, από αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση οι γαμήλιες τελετές συνδυάζονται με πρωτότυπες δράσεις, όπως το πρόσφατο μπάτσελορ πάρτι Καναδού, που περιελάμβανε κατάδυση σε θαλάσσια περιοχή του νησιού. Τα γενικότερα οφέλη που προκύπτουν από την τέλεση γάμων στο νησί είναι πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι τους μελλόνυμφους ακολουθούν δεκάδες προσκεκλημένοι, οι οποίοι διαμένουν αρκετές μέρες, συνδυάζοντας το τερπνό μετά του ωφέλιμου.
«Αυτό είναι το χαρακτηριστικό των γάμων, ότι η συγκεκριμένη, δηλαδή, ομάδα των τουριστών, ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα από άλλους τουρίστες», επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου, o οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά και στο συγκεκριμένο πεδίο. Βασικό ζητούμενο, είναι, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και όπως επισημαίνει ο ίδιος: «πρέπει να υλοποιηθεί το έργο που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχετικά με τον καταδυτικό τουρισμό».
Εφ. Ταχυδρόμος (Γλυκερία Υδραίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger