Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Σε αργία ο νευροχειρουργός του Νοσοκομείου Βόλου Ν. Χαυτούρας.......

Σε αργία έθεσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης οκτώ γιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με απόφαση που υπέγραψε στις 27 Ιουλίου και κοινοποιήθηκε χθες και στο "Αχιλλοπούλειο",  μεταξύ  των οποίων και τον νευροχειρουργό του Νοσοκομείου Βόλου Νίκο Χαυτούρα, για υπόθεση που χρονολογείται το 2008 και το 2009 και αφορά ευθύνη γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, μέσω αγοράς χειρουργικού υλικού, σε τιμές πολλαπλάσιες της πραγματικής τους αξίας.

Αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας εξαπολύουν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας με τον πρόεδρο Λάμπρο Καραγιώργο να την κατηγορεί ότι προστατεύει τους πολιτικούς και τους διοικητές και δίνει τα αίμα αθώων, ενώ ανέφερε ότι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
«Δίνουν το αίμα των αθώων»

Ο γιατρός κατήγγειλε ότι κανείς από αυτούς που είχαν την ευθύνη προμήθειας των υλικών δεν τέθηκε σε αργία (πολιτικό πρόσωπο ή διευθυντής), ενώ επισήμανε ότι οι οκτώ γιατροί θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι να συνεδριάσει το πειθαρχικό συμβούλιο, με εντολή του υπουργού. Όπως δήλωσε στο www.magnesianews.gr ο κ. Καραγιώργος «δίνουν το αίμα των αθώων και της «μαρίδας», προς τέρψιν του κοινού και δε δίνουν το αίμα των πιράγχας και των καρχαριών, που είναι οι κυβερνώντες και οι διοικητές», ενώ προανήγγειλε ότι οι γιατροί δεν θα μείνουν έτσι, αλλά θα αντιδράσουν.
Η υπόθεση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Νοσοκομειακών γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Λάμπρο Καραγιώργο, η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια, μετά από καταγγελία ελεγκτή του ΙΚΑ για συγκεκριμένα τέσσερα εξωσυμβατικά υλικά που κλήθηκε να εγκρίνει, τριών διαφορετικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σημειώνεται ότι στα Νοσοκομεία της χώρας, γίνονται προμήθειες πάνω από 100 εξωσυμβατικών υλικών (όπου γινόταν «πάρτι» τιμών βάσει δημοσιευμάτων), αλλά η απόφαση του υπουργού για αργία οκτώ γιατρών, αφορά μόνο τα τέσσερα και για τη συγκεκριμένη καταγγελία, ανέφερε.

Ο γιατρός εξήγησε ότι τα εξωσυμβατικά υλικά είναι αυτά που προμηθεύονται τα Νοσοκομεία από εταιρίες, από συγκεκριμένους προμηθευτές, που ενώ είχαν συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, αυτές έληξαν και στη συνέχεια δεν έγιναν νέες συμβάσεις από τα νοσοκομεία.

Ο κ. Καραγιώργος εξήγησε, ότι ενώ οι διαφορετικές τιμές στα συμβατικά υλικά είναι μικρές σε επίπεδο Ε.Ε. (μια σύριγγα στη Γερμανία μπορεί να κοστίζει 1 € και στην Ελλάδα 1,2 €), τα εξωσυμβατικά υλικά (όπως μια βίδα σπονδυλοδεσίας), μπορεί να κοστίζει μέχρι και 10 φορές πάνω, απ’ ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όσον αφορά στη διαδικασία προμήθειας των εξωσυμβατικών υλικών, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Λάρισας, τόνισε ότι οι κλινικές τα προμηθεύονται με εισήγηση των διευθυντών ή προπρομήθεια, ενώ στη συνέχεια καλείται η Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος να υπογράψει την αγορά και να τα πληρώσει, συναινώντας στην προμήθεια.

«Κανείς που είχε ευθύνη δεν παραπέμπεται»
Ο κ. Καραγιώργος επισήμανε ότι από τους οκτώ γιατρούς που τίθενται σε αργία, κανείς δεν είχε την ευθύνη προμήθειας εξωσυμβατικών υλικών, καθώς την ευθύνη έχουν η πολιτική ηγεσία, που δεν υπέγραψε συμβάσεις για να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές και οι διευθυντές των κλινικών.

«Σε αργία καλούνται πρώην διευθυντές (που όμως δεν ασκούσαν διοίκηση αλλά είχαν τον βαθμό), επιμελητές Α’ και επιμελητές Β’, όπως ήταν ο Βολιώτης Νίκος Χαυτούρας, δηλαδή έναν βαθμό πάνω από τον ασκούμενο γιατρό», ανέφερε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας. Όπως εξήγησε, όταν παρουσιαζόταν έκτακτο περιστατικό, οι γιατροί αυτοί, αλλά και όλων των Νοσοκομείων της χώρας, αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν υλικά που δεν επέλεξαν οι ίδιοι, αλλά ο διευθυντής της εκάστοτε κλινικής.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα, ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας χρησιμοποιούνται και άλλα εξωσυμβατικά υλικά και σε άλλες κλινικές.
Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά τις χρονιές 2008 - 2009, και ο Νίκος Χαυτούρας, ήταν τότε νεοδιορισμένος στη νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Λάρισας. Μάλιστα, δηλώνει ότι πέρασε από υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Υγείας, για την υπόθεση εδώ και δύο χρόνια και αθωώθηκε, διότι προέκυψε ότι υπεύθυνος για την προμήθεια υλικών ήταν ο διευθυντής της κλινικής και όχι ο ίδιος.

Πλέον, για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, αναμένεται η συνεδρίαση του πειθαρχικού οργάνου, που θα αποφανθεί για την τύχη των οκτώ γιατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger