Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ Ακατάλληλα να κατοικηθούν δεκάδες σπίτια

Νέοι ισχυροί μετασεισμοί χτες το μεσημέρι 4,9 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Πολλά είναι τα σπίτια που χαρακτηρίζονται ακατάλληλα να κατοικηθούν σε χωριά της Φθιώτιδας, όπως προκύπτει μετά το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Τετάρτη, στην Αμφίκλεια. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 60 σπίτια χαρακτηρίστηκαν, μέσα σε μία μέρα, ως «κόκκινα» από τα συνεργεία των μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που έκαναν τις πρώτες αυτοψίες σε χωριά της Φθιώτιδας. Ηδη, έχει ζητηθεί ενίσχυση από μηχανικούς του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για να συγκροτήσουν περισσότερα συνεργεία ελέγχου.
Στο μεταξύ, χτες στις 2.49 το μεσημέρι σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και στις 4.10 το απόγευμα έγινε σεισμός 4,7 Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο με αυτό του σεισμού της Τετάρτης. Ο σεισμός εντοπίζεται 26 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και στην Αθήνα.

Προχτές Πέμπτη, οι μηχανικοί έκαναν αυτοψίες και στο Ρεγγίνι των Καμένων Βούρλων. Από τα 50 σπίτια στα οποία κλήθηκαν να κάνουν ελέγχους, τα 42, μεταξύ των οποίων και πολλές νέες οικοδομές, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα». Στο χωριό Δρυμαία το ίδιο απελπιστικά είναι τα ευρήματα. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς: «Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 68% των οικοδομών που έχουν ελεγχθεί από τους μηχανικούς την πρώτη μέρα έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα" δηλαδή υποδεικνύεται στους ιδιοκτήτες τους ότι δεν θα πρέπει να μείνουν στα κτίσματα αυτά καθώς κρίνονται επικίνδυνα».
Τα συνεργεία των μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και σε άλλα χωριά και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην οποία θα προσδιορίζονται οι σεισμόπληκτες περιοχές, όπως επίσης και τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους.
Δεκάδες οικογένειες στα χωριά που επλήγησαν περνούν τη νύχτα στην ύπαιθρο υπό το φόβο νέου σεισμού... Μεγάλες αυλές σπιτιών, προαύλια σχολείων και εκκλησιών αλλά και πλατείες γέμισαν με κρεβάτια. Στα χωριά Δρυμαία και Ρεγγίνι, που έχουν πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές, με παρεμβάσεις των δήμων και της περιφέρειας, αποκαταστάθηκαν οι βασικές τους λειτουργίες στο οδικό δίκτυο, τις τηλεπικοινωνίες και το δίκτυο ύδρευσης.
  • Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.19 το πρωί της Παρασκευής κοντά στην Πάργα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού είναι περίπου 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάργας και το εστιακό του βάθος στα 10 χιλιόμετρα. Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Θεσπρωτίας, αλλά και στην Πρέβεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger