Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Μετά τα 48ωρα λουκέτα τώρα κλείνουν καταστήματα και για ένα μήνα

Αιτία η φοροδιαφυγή και η παρεμπόδιση ελέγχων
Μετά τα 48ωρα λουκέτα τώρα κλείνουν καταστήματα και για ένα μήνα

«Επιδημία» λουκέτων σε καταστήματα που φοροδιαφεύγουν έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Οικονομικών - όπως λένε αρμοδίως - να μπει φρένο στη φοροδιαφυγή και την παραβατική συμπεριφορά που ανθεί τους θερινούς μήνες.

Μετά τα 48ωρα λουκέτα που ξεκίνησε να βάζει το ΣΔΟΕ σε όσα καταστήματα δεν κόβουν ημερησίως πάνω από 10 αποδείξεις ή συνολικής αξίας 500 ευρώ,  η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε ότι προχωράει η εφαρμογή του νόμου βάσει του οποίου μπορεί να μπει λουκέτο σε καταστήματα για διάστημα ενός μηνός εφόσον οι παραβάσεις είναι  σοβαρές εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της αποστολής της μπορεί να αναστέλλει  τη λειτουργία καταστημάτων για διάστημα ενός μήνα, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 13 ν.2523/97, κάθε φορά που διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις, καθώς και όταν παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών.

Σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επισημαίνονται τα εξής: « επειδή, στο πλαίσιο εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το Σ.Δ.Ο.Ε. και τα Ειδικά Συνεργεία Ελέγχων των Δ.Ο.Υ. για την πάταξη  της φοροδιαφυγής, έχουν παρατηρηθεί τελευταία έντονες αντιδράσεις φορολογουμένων, οι οποίες στοιχειοθετούν την ανωτέρω  παράβαση, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη εκδώσει 12 σχετικές αποφάσεις για αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για διάστημα ενός μηνός και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν 14 ακόμη όμοιες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων σ' όλη την επικράτεια. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της φορολογικής συμμόρφωσης και της τήρησης της νομιμότητας».

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι οι διαδικασίες, εφόσον προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, περιλαμβάνουν την προηγούμενη ακρόαση του φορολογουμένου και συνεπώς η έκδοση των σχετικών πράξεων λαμβάνει χώρα τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την πραγματοποίηση της παράβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger