Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Νέες αποκαλύψεις για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις - Στόχος και η Ελλάδα σύμφωνα με τον «Guardian»

Νέο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», σχετικά με τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων, υποστηρίζει ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα περιλαμβάνονται στους 38 στόχους που παρακολουθούνταν από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).
Προηγήθηκε το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο η αμερικανική κατασκοπεία παρακολουθούσε Ευρωπαίους αξιωματούχους και θεσμούς της ΕΕ.
Σύμφωνα με την «Guardian», η επιχείρηση παρακολούθησης της γαλλικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ ονομάστηκε «Μπλάκφουτ» και αυτή που είχε στόχο την πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον «Ουάμπας». Η πρεσβεία της Ιταλίας στην Ουάσιγκτον ήταν στόχος μιας επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Μπρινό», ενώ η παρακολούθηση της ελληνικής αποστολής στον ΟΗΕ έφερε την κωδική ονομασία «Πάουελ» και η επιχείρηση εναντίον της ελληνικής πρεσβείας την ονομασία «Κλοντάικ».
Επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, το «Der Spiegel» ανέφερε πως το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας φέρεται να είχε στόχο και τους θεσμούς της ΕΕ, ενώ η Γερμανία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που παρακολουθείται περισσότερο από την NSA, με 500 εκατομμύρια τηλεφωνικές και ιντερνετικές συνδέσεις να παρακολουθούνται κάθε μήνα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, μία ημέρα κατασκοπείας αφορά περίπου 15 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις καταγεγραμμένες στη Γερμανία, έναντι περίπου δύο εκατομμυρίων καθημερινά στη Γαλλία.
Επιπλέον, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως στο κατασκοπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονταν όχι μόνον η εγκατάσταση μικροφώνων μέσα στο κτίριο της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, αλλά και η διείσδυση στο δίκτυο πληροφορικής που επέτρεπε σ' αυτούς που παρακολουθούσαν να διαβάζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα εσωτερικά έγγραφα. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στον ΟΗΕ παρακολουθείτο με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα αυτά.
Μετά από τις αποκαλύψεις του «Der Spiegel», οι Βρυξέλλες απαίτησαν εξηγήσεις για το αμερικανικό πρόγραμμα κατασκοπείας, προειδοποιώντας για εν δυνάμει συνέπειες στη διαπραγμάτευση μιας διατλαντικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.
«Οι εταίροι δεν κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο!», δήλωσε την Κυριακή στο Λουξεμβούργο η Ευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ. «Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε μια μεγάλη διατλαντική αγορά όταν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια πως οι εταίροι μας κάνουν υποκλοπές στα γραφεία των Ευρωπαίων διαπραγματευτών», πρόσθεσε, ζητώντας από τις ΗΠΑ «να διαλύσουν πολύ γρήγορα αυτές τις υπόνοιες».
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Γκαχτ δήλωσε, μιλώντας σε βελγικό τηλεοπτικό κανάλι, πως αν οι κατηγορίες αυτές επιβεβαιωθούν, η υπόθεση είναι «πολύ σοβαρή».
«Καθαρότητα, αλήθεια και διαφάνεια: Αυτά είναι που μπορούμε και που πρέπει να περιμένουμε από τους φίλους και συμμάχους μας. Οι αμερικανικές εξηγήσεις είναι απαραίτητες και κατεπείγουσες», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έκανε λόγο για ένα πιθανόν «τεράστιο σκάνδαλο», ενώ ο οικολόγος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για μια διατλαντική συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών, όσο δεν υπογράφεται συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Εξηγήσεις ζήτησαν από τις ΗΠΑ τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία. «Αυτά τα γεγονότα, αν επιβεβαιωθούν, είναι εντελώς απαράδεκτα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.
Η Γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά, υποστήριξε πως αν η Ουάσινγκτον πραγματοποίησε πράγματι τις επιχειρήσεις κατασκοπείας που περιγράφονται από το «Der Spiegel», αυτό θα ήταν «μια αχαρακτήριστη εχθρική πράξη».
Η Γερμανίδα ομόλογός της Ζαμπίνε Λόιτχοϊσερ-Σνάρενμπεργκερ ζήτησε επίσης να δοθούν «εξηγήσεις, αμέσως και λεπτομερώς».
Η αμερικανική Εθνική Διεύθυνση Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), στην οποία υπάγονται οι 17 υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας, μεταξύ των οποίων και η NSA, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν με τον προσήκοντα τρόπο» στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της μέσω των διπλωματικών οδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger