Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Συλλογή υπογραφών προς Δένδια για φρικαλεότητες ΕΛΑΣ - Λιμενικου

["Μας πήραν όλα τα χρήματά και χτύπησαν την αδερφή μου": Μετανάστες στο έλεος της Ελληνικής ακτοφυλακής]

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. Παγκόσμια συλλογή υπογραφών προς τον Δένδια για τις φρικαλεότητες ΕΛΑΣ και Λιμενικού στα σύνορα.

 
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει για άλλη μια φορά τις Ελληνικές αρχές για κακοποίηση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία.


Τον Δεκέμβριο του 2012  είχε διοργανώσει συνέντευξη τύπου για να καταγγείλει τις πρακτικές της Ελλ.Αστυνομίας στον Έβρο, παραθέτοντας σοκαριστικές φρικαλεότητες.


Στις 9 Ιουλίου επανήλθε με Δελτίο Τύπου, αλλά και με την΄Εκθεση 48 σελίδων με τίτλο «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορατης Ελλάδας με την Τουρκία»
 
 
 
 

 
"They took all our money and beat my sister": Migrants at the mercy of the Greek coastguard
 
 
 
 
 
 Greek Coastguard near the island of Samos apprehending a boat with 25 migrants, November 2009. © Giorgos Moutafis
 
 
 
"Μας πήραν όλα τα χρήματά και χτύπησαν την αδερφή μου": Μετανάστες στο έλεος της Ελληνικής ακτοφυλακής



Όταν η αδελφή και οι γονείς του 17χρονου Β. σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο Γκάζνι του Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσει ότι ήταν ώρα να φύγει.
 


Φοβούμενος για τη ζωή του και για τις δύο μικρότερες αδελφές του, τις τρείς μικρές ανηψιές και ανηψιούς του, για τους οποίους ήταν πλέον υπεύθυνος, ετοίμασε ένα επικό ταξίδι που ήλπιζε ότι θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια.
Αλλά το ταξίδι αποδείχθηκε οτι θα  χαρακτηριζόταν από τρομακτική βία και φόβο και είδαν την ζωή τους να μπαίνει  και πάλι σε σοβαρό κίνδυνο.
 
 
Η οικογένεια έφυγε από το Αφγανιστάν λίγο μετά την επίθεση στο Γκάζνι και ταξίδεψε στο Ιράν, όπου ο B εργάστηκε για μερικούς μήνες για να κερδίσει αρκετά χρήματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Τουρκία. Είχε ακούσει ότι από εκεί θα ήταν σε θέση να μπούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα σήμαινε ασφάλεια και ευκαιρία να προχωρήσουν στην ζωή τους.


Τέλος, αφότου πέρασαν από το Ιράν, ο Β και η οικογένειά του έφθασαν στην πόλη της Σμύρνης στην ανατολική ακτή της Τουρκίας, όπου διαπραγματεύτηκαν με τους δουλεμπόρους να πάρουν τον ίδιο και την οικογένειά του, διαμέσου του Αιγαίου, στην Ελλάδα.


Στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, υπό την κάλυψη του σκοταδιού, ο Β, η οικογένειά του και άλλοι 36 – που εγκατέλειπαν την Συρία, το Σουδάν και το Ιράν - επιβιβάστηκαν σε μια λέμβο. Τους είπαν ότι το φως στο βάθος ήταν ένα ελληνικό νησί και θα πρέπει να κατευθυνθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά ποτέ δεν τα κατάφεραν.
 
 
 "Φύγαμε στις 23:15. Αλλά δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στο νησί. Ήμασταν στη θάλασσα για τρεισίμιση ώρες. Στη συνέχεια, το Ελληνικό πλοίο με την Ελληνική αστυνομία μας βρήκε", είπε ο Β. στους ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας  τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.


"Μας πήραν στο σκάφος τους", συνέχισε. "Μας χτυπούσαν πολύ άσχημα. Πήραν όλα τα χρήματά μας, τα κινητά μας τηλέφωνα, τα ρούχα μας. Ό, τι είχαμε. Χτύπησαν την αδελφή μου τόσο άσχημα που έχει τώρα μώλωπες σε όλο της το σώμα".

 
Λες και αυτό δεν ήταν αρκετά κακό, η ιστορία πήρε τότε μια ακόμη πιο επικίνδυνη στροφή.


"Περίπου στις έξι το πρωί μας πήγαν πίσω στα τουρκικά ύδατα", εξήγησε.ο Β  "Μας έβαλαν και πάλι στο δικό μας σκάφος, χάραξαν μια πλευρά του σκάφους μας με το μαχαίρι τους, κατέστρεψαν το σκάφος μας, πήραν την μηχανή και μας άφησαν στην μέση της θάλασσας.


«Ήμασταν 42 άτομα όλοι μαζί Υπήρχαν τρία μικρά παιδιά μαζί μας:.. Οι ανιψιές και οι ανηψιοί μου Υπήρχαν επίσης άλλα παιδιά ... Είχαμε μείνει στη μέση της θάλασσας, με τίποτα άλλο, από ένα κατεστραμμένο πλοίο», είπε.
 
 
 
Τελικά, διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή, τους γύρισαν πίσω στην στεριά και τους κλείδωσαν σε ένα κέντρο κράτησης εν αναμονή της απέλασής τους στο Αφγανιστάν.
 

Η ιστορία του Β. χαρακτηρίζει την νέα έκθεση από την Διεθνή Αμνηστία. Με τίτλο «Σύνορα της Ευρώπης: Καταπατήσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία», η οποία εξετάζει την επικίνδυνη και παράνομη χρήση των επαναπροωθήσεων από τις Ελληνικές αρχές - όταν γυρίζουν πίσω ομάδες προσφύγων και άλλων μεταναστών πέρα από τα σύνορα, στερώντας τους το δικαίωμα να έχουν μεμονωμένες περιπτώσεις ακρόασης  ή να προσβάλλουν την απέλασή τους..
 
 
Από τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία έχει μιλήσει με περίπου 30 άτομα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τους οποίους, σε τουλάχιστον 39 διαφορετικές περιπτώσεις, είχαν σταματήσει ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν το Αιγαίο ή τα βόρεια χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, κατά μήκος του ποταμού Έβρου. Αυτό συμβαίνει με έναν ρυθμό περίπου ενός περιστατικού την εβδομάδα.


Σχεδόν ο καθένας που μίλησε σην Διεθνή Αμνηστία περιέγραψε πώς είχε βιώσει ή ήταν μάρτυρας της βίας και / ή άλλων μορφών κακομεταχείρισης από τις Ελληνικές αρχές. Πολλοί είπαν ότι οι φύλακες είχαν πάρει τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων, οικογενειακών φωτογραφιών και οικογενειακών κειμηλίων, και σε ορισμένες περιπτώσεις τα πέταξαν στην θάλασσα.


Η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες πύλες εισόδου προς την Ευρώπη. Η διαδρομή από την Τουρκία μέσω του Αιγαίου έχει γίνει πιο δημοφιλής από πέρυσι, όταν οι αρχές έχτισαν έναν φράχτη 10,5 χιλιομέτρων και ανέπτυξαν σχεδόν 2.000 νέους συνοριοφύλακες κατά μήκος των συνόρων στον Έβρο, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την διάβαση. πιο δύσκολη.
 
 
Αλλά αυτό είναι επικίνδυνη διαδρομή. Επίσης υπό την απειλή των επαναπροωθήσεων. από τον Αύγουστο του 2012 περισσότερα από 100 άτομα - συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών και κυρίως Σύριων και Αφγανών - έχουν πνιγεί προσπαθώντας να φθάσουν στην Ελλάδα.


Όσοι τα καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα, βρίσκουν ότι το άσυλό που αναζητούν είναι κάτι φευγαλέο. Συνήθως κρατούνται σε σκοτεινά, βρώμικα κελιά για μήνες στο τέλος, όπου τα προβλήματα υγείας είναι συχνά. Όταν τελικά κυκλοφορήσουν, κινδυνεύουν να συλληφθούν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της αστυνομίας που έχουν στόχο τους μετανάστες και πέφτουν συχνά θύματα ρατσιστικής βίας, στα χέρια των υποστηρικτών ακροδεξιών κομμάτων. όπως η Χρυσή Αυγή.
 
 
Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσιεύθηκε σήμερα (9 Ιουλίου), την ίδια εβδομάδα με την επίσκεψη του Πάπα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα - ένα άλλο βασικό σημείο εισόδου, ​​μόλις 80 χιλιόμετρα από την Τυνησία – για να προσευχηθεί για τους μετανάστες που έχουν πνιγεί προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την περασμένη εβδομάδα, η Μάλτα ζήτησε από την ΕΕ βοήθεια αφότου έφτασε στις ακτές της μια βάρκα με περίπου 300 αιτούντες άσυλο.
 


Είναι μια συγκλονιστική κατάσταση, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να κάνετε κάτι γι 'αυτό. Μπορείτε να υπογράψετε μια αίτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, που ζητά να τεθεί τέλος σε αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος των προσφύγων και των μεταναστών στις πύλες της Ευρώπης.
 

Υπογράψτε την αίτηση τώρα πατώντας ΕΔΩ
 
 
 
Μετάφραση: LEFTeria-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger