Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Για τα τεκταινόμενα στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» και μερικές ΠΑΜΕνέργειες...

Στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» στην Ηλιούπολη η εργοδοσία πετάει στο δρόμο εργαζομένους οι οποίοι για 8 χρόνια δούλεψαν στη συγκεκριμένη επιχείρηση γιατί υπερασπίστηκαν τη ΣΣΕ.
Από το 2008, η εργοδοσία προσπάθησε να εξαναγκάσει εργαζόμενους καθηγητές να παραιτηθούν. Τον Σεπτέμβρη του 2012, τρεις εργαζόμενοι διεκδίκησαν αύξηση 5% λόγω συμπλήρωσης τριετίας. Να σημειώσουμε εδώ πως ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στην επιχείρηση και δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης υπέγραψε σύμβαση χωρίς την τριετία.
Το Μάη του 2012 ανακοινώνεται στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στα φροντιστήρια «Ανέλιξη» η διάσπαση της εταιρείας με την αποχώρηση ενός εκ των εργοδοτών.
Η εργοδοσία της «Ανέλιξης» επικαλέστηκε «τις περιορισμένες ώρες του ενός φροντιστηρίου» και απολύει 5 καθηγητές, ενώ άλλοι 5 κλήθηκαν να αποδεχτούν μείωση ωρών χωρίς μείωση του ωρομισθίου. Μετά από κινητοποίηση έξω από την επιχείρηση η εργοδοσία δήλωσε ότι προσλαμβάνει έναν απολυμένο εργαζόμενο, και εμμένει, κατά τα λοιπά, στην απόφασή της. Οι άλλοι 4 εργαζόμενοι υπέγραψαν τις συμβάσεις εργασίας χωρίς να αποδεχθούν μείωση του ωρομισθίου, αλλά με δραματική μεταβολή των ωρών εργασίας τους. Η μείωση ωρών εργασίας έγινε με απώτερο σκοπό την απόλυσή και των υπόλοιπων καθηγητών, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη μείωση του ωρομισθίου τους και δεν συμβιβάζονταν με τους νέους όρους λειτουργίας της επιχείρησης που επέβαλε στους υπόλοιπους εργαζομένους μείωση μισθού κατά 40-50%.
Η γενική συνέλευση του ΣΕΦΚ προσφεύγει κατά της επιχείρησης «Ανέλιξη», καθώς από τον Ιούνιο του 2005 έως το Μάιο του 2012 λειτουργούσε παραβαίνοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του κλάδου που ορίζει ως διδακτική ώρα τα 45 λεπτά και όχι τα 50 όπως ήταν στο συγκεκριμένο φροντιστήριο. Ο εργοδότης που αποχώρησε αποδέχτηκε την οφειλή. Αντίθετα, η επιχείρηση «Ανέλιξη» αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία.
Στις 25/4/2013, η γ.σ. του ΣΕΦΚ ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να καλέσει την εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση με θέμα τη μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων και για την επαναπρόσληψή τους την επόμενη σχολική χρονιά 2013-2014, αλλά και την επαναπρόσληψη των 2 απολυμένων εργαζομένων. Το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη προσδιορίσει την τριμερή!
Η εργοδοσία με τη στάση της δηλώνει ότι πρόκειται για συνδικαλιστική, πολιτική, εκδικητική δίωξη των καθηγητών της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, αλλά και του ΣΕΦΚ.
Στις 8/7 σε σύσκεψη σωματείων, συλλογικοτήτων, αλληλέγγυων εργαζομένων και ανέργων δημιουργήθηκε Επιτροπής Αλληλεγγύης στους απολυμένους από τα φροντιστήρια "Ανέλιξη" στην Ηλιούπολη με αιτήματα να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων που διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους και να καταβάλει η εργοδοσία τα δεδουλευμένα που οφείλει σε όλους τους απολυμένους.
Εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών για τα τεκταινόμενα στην “Ανέλιξη”. Αναφέρει για την -όπως την αποκαλεί- «ηγεσία του ΣΕΦΚ»: «Όποιος καθηγητής δεν συμφωνούσε με τις μεθοδεύσεις τους χαρακτηρίζονταν ξεπουλημένος και εργοδοτικός. Και μέσα σε όλα αυτά, διέδιδαν υπογείως ότι ο συνάδελφός τους Μαργαρώνης Π., μέλος του κλαδικού σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «ο Βύρων» και Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης με τη Λαϊκή Συσπείρωση, είναι κι αυτός εργοδοτικός επειδή από την πρώτη στιγμή έθετε το ζήτημα να μην δεχτούν οι εργαζόμενοι καμία μείωση μισθών από την σύμβαση που ίσχυε…”
Θα πρέπει να εξηγήσει το ΠΑΜΕ γιατί η λεγόμενη «ηγεσία του ΣΕΦΚ» έχει απολυθεί και το μέλος του ΠΑΜΕ και δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης εξακολουθεί και εργάζεται και όχι με τους άσκημους όρους αμοιβής των υπολοίπων εργαζομένων του φροντιστηρίου! Και, φυσικά, πουθενά η ανακοίνωση δεν αναφέρεται στο θέμα της επαναπρόσληψης των απολυμένων!
Ακολούθησε κείμενο της λεγόμενης συνέλευσης των εργαζόμενων τώρα στη Ανέλιξη και με υπογραφή του μέλους του ΠΑΜΕ που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι δεν υπαγορεύτηκε από τη εργοδοσία (και σίγουρα δεν την εκθέτει στο παραμικρό) που αναφέρει: «Σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο αποτελεί πρόκληση η μεθόδευση των Κ. Σμυρναίου, Σ. Κρητικού να διεκδικήσουν ανύπαρκτα δεδουλευμένα».
Και παρακάτω: «Οι εργαζόμενοι στην ‘Ανέλιξη’ χωρίζουν τους ανθρώπους από τη μια σε εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς μικρομεσαίους και από την άλλη στους πλουτοκράτες». Λέτε ο εργάτης του ΠΑΜΕ, μαζί με το φτωχό μικρομεσαίο αφεντικό του στην «Ανέλιξη» να κάνουν μέτωπο ενάντια στην πλουτοκρατία κι εμείς να μην έχουμε πάρει μυρωδιά;
Να δούμε, τέλος, πώς το ΠΑΜΕ και ο «Βύρωνας» (το σωματείο που ελέγχει στο χώρο των, ξενόγλωσσων κυρίως, φροντιστηρίων) ασχολούνται με τα μεγάλα και πώς ταξικά διεκδικούν ΣΣΕ: Σε ραντεβού του «Βύρωνα» με την ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία ιδιοκτήτων φροντιστηρίων) οι εργοδότες ανακοίνωσαν ότι συνομιλητή τους αναγνωρίζουν μόνο την ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία εκπαιδευτικών ιδιωτικής εκπαίδευσης). Το ΠΑΜΕ και ο «Βύρωνας», αμέσως μετά, έσπευσαν στα γραφεία της ΟΙΕΛΕ όχι για να οργανώσουν τον αγώνα για διεκδίκηση ΣΣΕ, άλλα για να μαλώσουν την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ) που δεν προχωρά στην συζήτηση για ΣΣΕ με τους εργοδότες. Τόσο θαρρετά, τόσο ταξικά...

Αναδημοσίευση από την Προλεταριακή Σημαία που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger