Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Λιθόστρωτα με ιστορία Πρωτοβουλίες προστασίας παραδοσιακών καλντεριμιών της Σκιάθου


Λιθόστρωτα με ιστορία Πρωτοβουλίες προστασίας παραδοσιακών καλντεριμιών της Σκιάθου
Πρωταρχικό στόχο αποτελεί για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» η προστασία των παραδοσιακών καλντεριμιών της Σκιάθου.
Στο πλαίσιο αυτό, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία   κάθε στοιχείου που χαρακτηρίζει τη Σκιάθο και αποτελεί  αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής  κληρονομιάς,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» ανέπτυξε συνεργασία από τον Νοέμβριο του 2012 με την  Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, με σκοπό την κήρυξη ως νεότερου μνημείου του παραδοσιακού τύπου πλακόστρωσης του οικιστικού ιστού, δηλαδή του καλντεριμιού.
Σκοπός  η διάσωση και ανάδειξή του, καθώς έχουν ήδη παρατηρηθεί έντονες αλλοιώσεις από επεμβάσεις,  λόγω των εργασιών στα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης κ.λ.π. Τα καλντερίμια της Σκιάθου, τα λιθόστρωτα δρομάκια - έργα τέχνης, που διασχίζουν τα σοκάκια του χωριού, αποτελούσαν πάντα κομβικό σημείο σε σχέση με την καθημερινότητα του νησιού. 
Με αφορμή την αναζήτηση στοιχείων γα την ιστορική τεκμηρίωση του καλντεριμιού, τα μέλη του Συλλόγου διενέργησαν έρευνα στα αρχεία του Δήμου, από όπου εντοπίστηκαν  34 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου από το 1906 έως και το 1930, όπου περιγράφονται οι αποφάσεις κατασκευής των λιθόστρωτων καλντεριμιών.
Τα παραπάνω αρχεία συνοδευόμενα από φωτογραφικό υλικό και χάρτες  του οικιστικού ιστού, στο κομμάτι του οποίου αναπτύσσεται το δίκτυο των καλντεριμιών, στάλθηκαν στην Υπηρεσία. Για την συλλογή των παραπάνω στοιχείων πολύτιμη ήταν η βοήθεια της Αντιδημάρχου κ. Τσολοβίκου και της προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Μάγδας Άννης για την  πρόσβαση στα αρχεία του Δήμου.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας του Συλλόγου με την Υπηρεσία, επισκέφθηκε τη Σκιάθο στις 18 Ιουλίου, ο μηχανικός της Υπηρεσίας κ. Γεωργιάδης για την διενέργεια της σχετικής αυτοψίας. Με την καθοδήγηση των μελών του Συλλόγου και της Ιστορικού - Αρχαιολόγου, κ. Συραϊνώς Κορωνιού - Διονυσίου,  συνέλεξε τα απαραίτητα στοιχεία.
Στο μεταξύ, ο ίδιος Σύλλογος έχει αναπτύξει συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, με στόχο την προστασία των μνημείων ιδιαίτερης τέχνης του Κοιμητηρίου, προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς προστασίας. Η ενέργεια αυτή βασίστηκε στην επιστημονική μελέτη που έχει εκπονήσει η Ιστορικός - Αρχαιολόγος κ. Κορωνιού - Διονυσίου, με θέμα τα μνημεία του Κοιμητηρίου.
Πρόκειται για Νεοκλασικά μνημεία της εποχής που καλύπτει το χρονικό διάστημα από τα μέσα του 19ου  έως τις αρχές του 20ου  αι., εποχή  ανάπτυξης στην Ελλάδα, της αστικής τάξης και της επικράτησης  στην Τέχνη, του ρεύματος του  Νεοκλασικισμού, που ονομάστηκε έτσι, γιατί  οι εικαστικές Τέχνες ακολουθούν πρότυπα της κλασικής εποχής  των 5ου και 4ου π.Χ. αι.
Σε συνέχεια της απαραίτητης συνεργασίας που αναπτύχθηκε με την Υπηρεσία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της αρχαιολόγου της Υπηρεσίας, κ. Ολυμπίας Πεπεράκη, στα μέσα Νοεμβρίου 2012, όπου, με την καθοδήγηση των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου και της κ. Κορωνιού, συνέλεξε στοιχεία από την αυτοψία στο χώρο του Κοιμητηρίου. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία απέστειλε το σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Την Πέμπτη, 16 Μαΐου, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αποφασίστηκε η κήρυξη του νοτίου τμήματος του Κοιμητηρίου της Σκιάθου ως «Ιστορικός Τόπος», αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η απόφαση δικαίωσε την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος». Η επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρτια ανεπτυγμένη ιστορική μελέτη της κ. Κορωνιού - Διονυσίου είχε καταλυτική σημασία για την κήρυξη του ιστορικού αυτού χώρου, για τη Σκιάθο. 
Τα μέλη του Συλλόγου υπογραμμίζουν ιδιαιτέρως, στο σημείο αυτό,  την συνδρομή της τοπογράφου - μηχανικού, κ. Αναστασίας Μελίδου, η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημα για άμισθη σύνταξη του απαραίτητου για τον χαρακτηρισμό, τοπογραφικού διαγράμματος. Επίσης διατυπώνονται ευχαριστίες στο μέλος του Συλλόγου κ. Αναστασία Φιλαρέτου, για την κατάθεση 200 ευρώ για τη συγκεκριμένη δράση του Συλλόγου, ποσό που θα αξιοποιηθεί  για ό, τι συναφές προκύψει μελλοντικά.
Επίσης το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί την Ιστορικό - Αρχαιολόγο, κ. Συραϊνώ  Κορωνιού - Διονυσίου, για την  ανταπόκριση και τη συνεργασία, καθώς επίσης τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, κ. Δημήτρη Παλιούρα, για την ευαισθησία που επέδειξε. Όπως επισημαίνεται τέλος: «τα μνημεία αυτά είναι η συμπυκνωμένη Ιστορία του τόπου μας, μέρος της εθνικής μας ταυτότητας,  που  πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στη μνήμη των επερχομένων γενεών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger