Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΙΔΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Πυροτέχνημα η μείωση του ΦΠΑ από αύριο

Χωρίς πραγματικό αντίκρισμα για τη λαϊκή οικογένεια, καθώς ο συντελεστής του 13% δεν αφορά την αγορά προϊόντων από το ράφι
Από αύριο 1/8 έως και 31/12/2013, μειώνεται προσωρινά ο ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης από το 23% στο 13%. Από το μέτρο εξαιρούνται οι παραδόσεις έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών (αναψυκτικά) ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός καταστήματος (delivery), τα κέντρα διασκέδασης και η διάθεση αλκοολούχων ποτών, τα οποία συνεχίζουν να φορολογούνται με τον υψηλό συντελεστή 23%.
Η συγκυβέρνηση προεξοφλεί ότι η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τελικών τιμών κατά 8,1%, με την έννοια ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα διατηρήσουν σταθερές τις τιμές εκτός ΦΠΑ. Ακόμα και έτσι να γίνει, τα οφέλη για τη λαϊκή
οικογένεια θα είναι ελάχιστα, δεδομένου ότι το μέτρο της μείωσης αφορά την ψυχαγωγία, και όχι την αγορά των ειδών βασικής κατανάλωσης, τα οποία παραμένουν πανάκριβα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σε μειωμένο ΦΠΑ υπάγεται η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, οι οποίες θεωρούνται υπηρεσίες εστίασης. Στο μειωμένο συντελεστή 13% υπάγονται και τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμοί, νερό, έτοιμα ροφήματα), ενώ η σερβιριζόμενη μπύρα και τα άλλα αλκοολούχα ποτά, συνεχίζουν να φορολογούνται με τον υψηλό συντελεστή 23%.
Στην περίπτωση της παραγγελίας σε «πακέτο», το προς κατανάλωση φαγητό (πίτσες, σουβλάκια, άλλα φαγητά) φορολογείται με 13% και τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά κ.λπ.) με 23%, επειδή η παραλαβή τους θεωρείται πράξη παράδοσης αγαθών και όχι παροχή υπηρεσίας εστίασης. Η ίδια σύγχυση με τους διαφοροποιημένους συντελεστές ΦΠΑ, υπάρχει και στα ξενοδοχεία, καθώς το σερβίρισμα αναψυκτικού φορολογείται με ΦΠΑ 13%, αλλά η κατανάλωση αναψυκτικού από το μίνι μπαρ στα δωμάτια, φορολογείται με 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger