Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ο λαός με τον αγώνα του θα αποτρέψει τις κατασχέσεις

Τη λήψη μέτρων για τη διακοπή της διαδικασίας κατάσχεσης σπιτιών ανέργων ζήτησε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, με αφορμή τη διαδικασία αναγκαστικής κατάσχεσης σπιτιού ανέργου μεταλλεργάτη για οφειλές προς την εφορία 1.677 ευρώ (2.173 με τις προσαυξήσεις) και την περίπτωση άλλου άνεργου επίσης μεταλλεργάτη που κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του, επειδή όφειλε στην ΕΥΔΑΠ το εξευτελιστικό ποσό των 831 ευρώ.
Αναπτύσσοντας την Ερώτηση ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και ιδιαίτερα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου η ανεργία ξεπερνά το 90%. Οι ευθύνες, τόνισε, της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων είναι τεράστιες, αφού παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων δεν έχει προχωρήσει σε καμία παρέμβαση για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά, αντίθετα, με την πολιτική της τους έχει τσακίσει και καταδικάσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Πρέπει, τόνισε, να σταματήσουν οι κατασχέσεις σπιτιών ανέργων, την περίοδο της ανεργίας θα πρέπει να ισχύει η αναστολή πληρωμών των δανείων, να μειωθούν τα τιμολόγια στο ρεύμα, στο νερό και στο σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και να απαγορευτεί η διακοπή της σύνδεσής τους.
Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ ρόδινη την κατάσταση, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο, ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία και ότι είναι στο χέρι του προϊσταμένου της ΔΟΥ να αποφασίσει. Κατά τα άλλα, παρέπεμψε τους υπερχρεωμένους ανθρώπους του μόχθου στα ειρηνοδικεία με την ελπίδα μετά από πολλά χρόνια μιας απόφασης διαγραφής χρεών προς τις τράπεζες. Προκλητικός ήταν σε ό,τι αφορά στους ανέργους, αφού υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία τους!
Η επιχείρηση εξωραϊσμού της πραγματικότητας που βιώνει ο λαός απέτυχε παταγωδώς. Ο Χρ. Κατσώτης υπενθύμισε ότι η Ερώτηση συζητιέται τη μέρα που το υπουργείο Οικονομικών φέρνει για ψήφιση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει ότι η εφορία θα μπορεί να προβαίνει και χωρίς δικαστική απόφαση στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης ακινήτων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Είναι γνωστό, υπογράμμισε, ότι τον Δεκέμβρη αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας έναντι των τραπεζών, ότι δεν ισχύει η απαγόρευση κατάσχεσης για χρέη προς το δημόσιο και ως εκ τούτου το να μπορέσει να διευρυνθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ζήτημα πολύ σημαντικό και αίτημα των εργαζομένων και των ανέργων.
Η πλειοψηφία, είπε, του λαού δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους που έχουν επιβληθεί και την ίδια ώρα η κυβέρνηση έρχεται με το φορολογικό νομοσχέδιο να προχωρήσει σε αναγκαστική εκτέλεση και κατασχέσεις σπιτιών προσπαθώντας να εισπράξει από αυτούς που δεν έχουν. Καταλήγοντας, τόνισε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας και η αλληλεγγύη των εργαζομένων μεταξύ τους προκειμένου να αποτρέψουν κατασχέσεις, να δείξουν την αλληλεγγύη ο ένας προς τον άλλον. Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας συνολικά του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger