Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Η επίσκεψη του αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Κάιρο... άναψε τα αίματα

Νέες συγκρούσεις με 22 τραυματίες στο Κάιρο

Αντιαμερικανικό μένος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο με τη Μουσουλμανική Αδερφότητα και το σαλαφιστικό κόμμα «Αλ Νουρ» να... σνομπάρουν τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που έχει μεταβεί στο Κάιρο για συνομιλίες με την μεταβατική ηγεσία της χώρας, τους ισλαμιστές να ξεχύνονται στους δρόμους και τον στρατό να εμφανίζεται αμείλικτος απειλώντας με συλλήψεις όλους όσοι υποκινούν τη βία.

Η κατάσταση στη χώρα των Φαραώ έχει εκτραχυνθεί τα τελευταία 24ωρα με την άφιξη του Ουίλιαμ Μπερνς, την ώρα που η μεταβατική ηγεσία της χώρας - τόσο ο προσωρινός πρωθυπουργός όσο και πρόεδρος-  συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των πολιτκών κομμάτων για τον σχηματισμό  μεταβατική κυβέρνησης. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό αφού η Μοσουλμανική Αδελφότητα - από τους κόλπους της οποίας προέρχεται ο έκπτωτος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι - παραμένει ανένδοτη αρνούμενη να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στην μεταβατική κυβέρνηση.
Το χάος σε πολιτικό επίπεδο αντανακλάται και στους δρόμους της Αιγύπτου.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, τουυλάχιστον 22 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου, μετά από διαμάχες που ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου και κατοίκους, όταν αυτοί προσπάθησαν να κλείσουν το πέρασμα στον ποταμό Νείλο.

Νεαροί άνδρες, έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα, πετούσαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.Ελικόπτερα του στρατού πετούσαν πάνω από την περιοχή, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν προκειμένου να διαλύσουν το πλήθος, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό κλήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις τις αστυνομίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι ιατρικές μονάδες παρείχαν πρώτες βοήθειες σε αρκετούς διαδηλωτές, οι οποίες έφεραν πληγές στο πρόσωπο και τα μάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger