Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Μέχρι και τριπλάσια «τραπεζάκια έξω»

Ακόμα και τον τριπλασιασμό των χώρων που θα επιτρέπεται να τοποθετούνται τραπεζοκαθίσματα, από καφετέριες , ταβέρνες κλπ, μελετά ο Δήμος Αθηναίων, με μειώσεις στα τέλη ενοικίασης, σε μία προσπάθεια να «τονωθεί» η αγορά του κέντρου της πόλης.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η συζήτηση έχει φουντώσει για τα καλά, ωστόσο έντονες είναι οι διαφωνίες μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου.
Ήδη από τον περασμένο χειμώνα, γίνονταν συζητήσεις για να επανέλθουν τα τραπεζοκαθίσματα, κυρίως στις πλατείες που έχουν ερημώσει εξαιτίας της κρίσης και της εγκληματικότητας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το «εύκολο» μέρος των αλλαγών ολοκληρώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 15ης  Νοεμβρίου του 2012, όταν αποφασίστηκε μείωση στις τιμές που πληρώνουν όσοι επαγγελματίες τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα σε 491 πλατείες, οδούς πεζοδρόμους, από το σύνολο των 3.363 που διαχειρίζεται ο δήμος.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η μείωση των τιμών στις πλατείες Ομονοίας και Βικτωρίας, όπου το τέλος έπεσε στα 5 ευρώ ανά έτος και ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά και στην Κοτζιά και στην Κολοκοτρώνη, όπου σημειώθηκε μείωση των τελών κατά 40%.
Από την άλλη μεριά σε 13 δρόμους περιοχών που έχουν υψηλή ζήτηση, όπως είναι το Γκάζι, τα Πετράλωνα και η πλατεία Καρύτση, επιβλήθηκε αύξηση 50%, ωστόσο μέχρι τότε, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές.
Διαφωνίες
Το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, έχει επιφέρει έντονες διαφωνίες μεταξύ των υπηρεσιών του δήμου.
Για παράδειγμα, η Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης (ΔΕΑ), αναφέρει πως η παραχωρούμενη επιφάνεια θα πρέπει να αυξηθεί κατά 30%, ώστε να αυξηθούν και τα έσοδα, με την Διεύθυνση Κοινόχρηστων Χώρων (ΔΚΧ) από την άλλη, να τονίζει πως μια τέτοια κίνηση θα περιορίσει την οπτική και λειτουργική συνέχεια του χώρου.
Παράλληλα, «casus belli» για τις υπηρεσίες φαίνεται πως είναι  και τα «ντέκ», (ξύλινα πατάρια που διαθέτουν στέγη και πλαϊνά προστατευτικά και τοποθετούνται συχνά αυθαίρετα, προκειμένου να αυξήσουν τους διαθέσιμους χώρους, κυρίως το χειμώνα), καθώς οι «αντιμαχόμενες» πλευρές διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο αλλά και την άδεια χρήσης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger