Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Παράταση λειτουργίας των Δ.Ο.Υ. της Σκιάθου και της Σκοπέλου

Παράταση λειτουργίας των Δ.Ο.Υ.   Βασικό αίτημα των κατοίκων των νησιών των Βορείων Σποράδων είναι η παραμονή των Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την υφιστάμενη μορφή τους, ενώ το ερώτημα «τι μέλλει γενέσθαι» μετά τη 17η Σεπτεμβρίου, διατυπώνεται από τους φορείς και τους κατοίκους των νησιών. Η παράταση λειτουργίας που έχει δοθεί στις Δ.Ο.Υ. της Σκιάθου και της Σκοπελου με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, έως την προαναφερθείσα ημερομηνία, διευκολύνει μεν τον τοπικό πληθυσμό, αλλά εντείνει παράλληλα τον ευρύτερο προβληματισμό σχετικά με το μέλλον.
            Στο μεταξύ, δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσαν από κοινού τα νησιά των Βορείων Σποράδων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να παραμείνουν ως έχουν οι Εφορίες, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των νησιών, αλλά και της πρακτικής δυσκολίας που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβαίνουν στην χερσαία Μαγνησία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Συγκεκριμένα κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την κατάργηση της Δ.Ο.Υ.,  από το Δήμο Σκοπέλου, ενώ ο Δήμος Αλοννήσου που συνδράμει την ίδια πρωτοβουλία, κατέθεσε αντίστοιχα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, κατόπιν συνεννόησης των δύο δημάρχων.

             «Διακαής μας πόθος είναι να παραμείνουν ως έχουν οι νησιωτικές Δ.Ο.Υ., διότι αφενός είναι μεγάλο το κόστος μετακίνησης από την νησιωτική στη χερσαία Μαγνησία και αφετέρου κάθε μετακίνηση, συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία», σχολιάζουν χαρακτηριστικά επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα νησιά.
            Παράλληλα όμως, κατατέθηκε υπόμνημα διαμαρτυρίας από τους νησιωτικούς Δήμους προς το αρμόδιο Υπουργείο, όπου καθίσταται σαφές ότι: «χωρίς την παρουσία μίας Δ.Ο.Υ. σε κάθε νησί, θα υπάρξει δυσαναπλήρωτο κενό και μεγάλη δυσχέρεια στις συναλλαγές όλων των φυσικών και νομικών προσώπων με το δημόσιο, καθώς εκτός των δεκάδων εργασιών, που πραγματοποιούνται στις Δ.Ο.Υ. Tα ταμεία που λειτουργούν σε αυτές εξυπηρετούν ταμειακά σε πλήθος εργασιών, όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου στα νησιά μας, συμπεριλαμβανομένων και των Ο.Τ.Α.. Επιπρόσθετα, διαφαίνεται ότι στις υπηρεσίες, που παρέχουν οι Δ.Ο.Υ. προς τους πολίτες, σύντομα πρόκειται να προστεθούν η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και η είσπραξη προστίμων από τα ανασφάλιστα οχήματα».
            Ανάλογο υπόμνημα διαμαρτυρίας συνέταξαν, εξάλλου, και οι ξενοδόχοι της Σκοπέλου, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους απέναντι στο «κλείσιμο των γραφείων της Δ.Ο.Υ. Σκοπέλου, το οποίο εξυπηρετεί τα νησιά Σκοπέλου και Αλοννήσου, δηλαδή περίπου 15.000 κατοίκους, 60 περίπου ξενοδοχειακές μονάδες, φορολογούμενους πολίτες, συνταξιούχους, εργαζόμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Γνωρίζοντας την μέχρι τώρα πρακτική του Δημοσίου και των υπηρεσιών του για το πώς αντιμετωπίζει τους πολίτες και τους επαγγελματίες της χώρας, επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, το κλείσιμο των γραφείων στην Σκόπελο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger