Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Εκτροχιάστηκε τρένο στον Καναδά – 60 αγνοούμενοι


Περίπου 60 άνθρωποι αγνοούνται μετά τον εκτροχιασμό και την έκρηξη τουλάχιστον τεσσάρων βαγονιών ενός τρένου που μετέφερε καύσιμα και άλλα εύφλεκτα υλικά σε μια μικρή πόλη στην επαρχία Κεμπέκ του Καναδά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ένας εμπορευματικός συρμός που μετέφερε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, εκτροχιάστηκε στο κέντρο της μικρής πόλης Λακ-Μεγκαντίκ σήμερα (Σάββατο) περί την 01:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και πολλά βαγόνια του εξερράγησαν με αποτέλεσμα η φωτιά που ξέσπασε να εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 30 κτίρια, ανάμεσά τους καφέ και εστιατόρια γεμάτα πελάτες.

Ο Γιανίκ Γκαν, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, είπε στο Radio-Canada ότι μέσα σε αυτό βρίσκονταν τουλάχιστον 30 πελάτες όταν έφυγε, μερικά λεπτά πριν από το δυστύχημα.


«Είδαμε τις εκρήξεις και βγήκα τρέχοντας από το σπίτι για να πάω να βοηθήσω», είπε ο Γκαν. «Τότε μου τηλεφώνησαν εργαζόμενοι από το εστιατόριο. Μίλησαν για καταστροφή. Έκλαιγαν, φώναζαν ότι η φωτιά είχε εξαπλωθεί παντού. Μετά η σύνδεση διακόπηκε».

Οι φλόγες ήταν ορατές από απόσταση, καθώς έφθασαν σε ύψος αρκετών δεκάδων μέτρων στη Λακ-Μεγκαντίκ, μια μικρή πόλη περίπου 6.000 κατοίκων στις όχθες μιας λίμνης. Η αστυνομία δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει εάν και πόσα θύματα υπήρξαν.

«Όταν βλέπεις το κέντρο της πόλης σου σχεδόν κατεστραμμένο, διερωτάσαι πώς θα το ξεπεράσεις αυτό», είπε δακρυσμένη η δήμαρχος της πόλης Κολέτ Ρόι-Λαρός σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα.

Το τρένο, που είχε 73 βαγόνια με καύσιμα και πετροχημικά προϊόντα υπό πίεση, εκτροχιάστηκε αφού ο μηχανοδηγός το είχε σταθμεύσει κι ενώ ουδείς επέβαινε σε αυτό, ανέφερε ο Τζόζεφ Μακόνιγκλ, αντιπρόεδρος της Montreal, Maine and Atlantic Railway, Inc. «Με κάποιο τρόπο, το τρένο άρχισε να κινείται» ανεξέλεγκτο, είπε. «Δεν είμαστε βέβαιοι για το τι συνέβη, αλλά ο μηχανοδηγός έκανε τα πάντα όπως προβλεπόταν. Είχε σταθμεύσει το τρένο και περίμενε να τον αντικαταστήσουν», δήλωσε ο Μακόνιγκλ.

Περίπου 1.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Στελέχη της καναδικής πυροσβεστικής υπηρεσίας είπαν ότι ζήτησαν βοήθεια από τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 20 οχήματα της πυροσβεστικής συνέχιζαν να προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά ώρες μετά το δυστύχημα.

«Υπάρχουν ακόμα βαγόνια που είναι υπό πίεση. Δεν είμαστε βέβαιοι διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε κοντά, έτσι εργαζόμαστε υποθέτοντας ότι περιέχουν φορτίο υπό πίεση και θα μπορούσαν να εκραγούν. Γι' αυτό η πρόοδος είναι αργή και δύσκολη», δήλωσε ο Ντένις Λοζόν, ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger