Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ: Ο ΠΑΝΟΥΡΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ Α.ΑΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ New York Times

salas
Εκτενές ρεπορτάζ για τα έργα και τις ημέρες του Μιχάλη Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς φιλοξενούν οι Νew York Times, με τον τίτλο του ρεπορτάζ να είναι «Ένα πανούργος τραπεζίτης φτάνει στην κορυφή στην Ελλάδα».
Δεν πάει πολύς καιρός, που ο Μιχάλης Σάλλας, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, είχε ένα όνειρο: να κάνει την τράπεζά του πολύ μεγάλη για να αποτύχει (too big to fail).
Η εφημερίδα τονίζει ότι έφθασε στο απόγειο του ελληνικού τραπεζικού κόσμου τον περασμένο Μάρτιο, όταν εκμεταλλεύτηκε την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, αγοράζοντας τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας".
Η Ευρώπη ετοιμάζεται να ολοκληρώσει μια από τις πιο φιλόδοξες παραμέτρους του σχεδίου της για να κρατήσει στη ζωή την Ελλάδα: μια ένεση μετρητών περίπου 50 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.
Ο χαρισματικό τραπεζίτης απέκτησε τον έλεγχο του Πειραιά το 1991 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να φτάσει στη κορυφή μετά από δέκα πέντε εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Οι υποστηρικτές του τονίζουν ότι η επιτυχία του Σάλλα βασίζεται στην επιχειρηματική του εμπειρία και την ισχυρή όρεξη για ανάληψη ρίσκου

Σύμφωνα με τον John P. Rigas, "Είναι κάποιος που μπορεί να πιλοτάρει το Ελληνικό σύστημα" αναφέρει ο ένας Έλληνας-Αμερικανός επιχειρηματίας και προσθέτει "Αυτή η τράπεζα έχει καταφέρει από τέταρτη στην ιεραρχία να γίνει πρώτη και δυνατή μέσα σε ένα χρόνο".
Ωστόσο, ο Σάλλας έχει και τους επικριτές του. Σύμφωνα με μερικούς έχει ξεπεράσει τα όρια της ορθής τραπεζικής, ενώ ελίσσεται στον "σκοτεινό κόσμο της ελληνικής χρηματοδότησης, όπου τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των πολιτικών συχνά αναμιγνύονται"
"Η Πειραιώς χρησιμοποιεί πολύ προβληματικές μεθόδους που απαιτούν για την έρευνα", δήλωσε ο Κώστας Λαπαβίτσας, ένας πολιτικός - οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που παρακολουθεί την πορεία των τραπεζών και των πολιτικών στην Ελλάδα. "Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η Πειραιώς έχει αναδειχθεί ως η κορυφαία τράπεζα στην Ελλάδα όχι επειδή βελτίωσε τις μεθόδους αυτές. Οι πρακτικές του παλαιού καθεστώτος απλά προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, και για μένα αυτό είναι ένα σημάδι της ασθένειας και όχι της υγείας", ανέφερε ο Λαπαβίτσας.
Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, δήλωσε πρόσφατα ότι όλες οι πτυχές των επιχειρήσεων της Πειραιώς "έχουν εξεταστεί διεξοδικά από ανεξάρτητους ελεγκτές και τις ρυθμιστικές αρχές, μέσα και έξω από την Ελλάδα, χωρίς αρνητικές διαπιστώσεις".
Ο 62χρονος Σάλλας, έκανε τα πρώτα του βήματα κοντά στο Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ανέλαβε τα ηνία της διακυβέρνησης της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Στα χρόνια από την ανάληψη της διοίκησης της Πειραιώς η επιρροή του συνέχισε να επεκτείνεται. Είναι κοντά με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος μέχρι το 2008 ήταν αντιπρόεδρος στην Πειραιώς.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Δ.Ν.Τ έχουν επενδύσει περίπου 200 δισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για τη διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και, τελικά, την αποκατάσταση της οικονομίας της. Για να δικαιολογήσει αυτή τη δέσμευση, η Ευρώπη έχει υποβάλει τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας σε μια εξονυχιστική έρευνα, με ιδιαίτερη έμφαση στα συνδεδεμένα μέρη δανεισμού, ή στα δάνεια των επιχειρήσεων, στις οποίες κάθε τράπεζα μπορεί να έχει οικονομικό συμφέρον, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν τελικά τα χαρτοφυλάκια έχουν "καθαριστεί".
Όσον αφορά την Πειραιώς, ωστόσο, αυτό συγκρούεται με τα συμπεράσματα αξιολόγησης της Laiki Bank στην Κύπρος, μία από τις τράπεζες των οποίων η ίδια απέκτησε τον Μάρτιο.
Το 2012, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε έναν πλήρους κλίμακας έλεγχο για ακάλυπτα δάνεια ύψους 113 εκατ. ευρώ για τρία υπεράκτια επενδυτικά οχήματα που ελέγχονται από τον κ. Σάλλα, τον γιο του Γιώργο και την κόρη Μυρτώ.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις ελέγχου της Laiki, αντίγραφα των οποίων βρέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας, τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά μετοχών της Πειραιώς ώστε να συμμετάσχουν σε μια έκδοση δικαιωμάτων για το 2011.
Σε έκθεση της PricewaterhouseCoopers, η Λαϊκή συμβουλεύτηκε να σχηματίσει προβλέψεις 93 εκατ. ευρώ έναντι των δανείων στην οικογένεια Σάλλα. Και τον περασμένο μήνα, με επιστολή της προς το Κοινοβούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2011 ότι τα δάνεια που απαιτούν περισσότερες προβλέψεις.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, μόλις ένα μήνα πριν η Laiki αγοραστεί από την Πειραιώς, τα δάνεια μεταφέρθηκαν στο τμήμα ανάκτησης της Laiki, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, όπου από εκεί ξεκινούν όλες οι νομικές διαδικασίες για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανείων.
Από την άλλη, εκπρόσωπος της διοίκησης ανέφερε ότι μια εταιρεία του κ. Σάλλα, δανείστηκε μόλις 44 εκατ. ευρώ από τη Laiki και ότι αυτό το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και είναι πολύ ασυνήθιστο μία τράπεζα να απορροφά μια άλλη, στην οποία κορυφαίο στέλεχος της έχει μεγάλο χρέος, δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο.
Αλλά οι ελεγκτές της Laiki, στις εκθέσεις τους, υποστηρίζουν ότι όχι μόνο τα δάνεια που έλαβε δεν είχαν καμία οικονομική λογική, αλλά και δεν ήταν επαρκώς εξασφαλισμένα. Μάλιστα, αφήνονται αιχμές ότι αυτά αντανακλούσαν μια "ευρύτερη συνεργασία" μεταξύ του πρώην προέδρου της Λαϊκής, του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου.
Παρά τους ισχυρισμούς των ελεγκτών της Laiki ότι Σάλλας και Βγενόπουλος έχουν σχέσεις συνεργασίας εις βάρος της κυπριακής τράπεζας, η οποία αποτελεί συνέχεια της Marfin που ανέπτυξε ο δεύτερος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδα, ούτε το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επιβλέπει την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, σχολιάζουν τη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Μάλιστα, εκπρόσωπος των πιστωτών στην Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται στην κεντρική τράπεζα της Ελλάδας να αναλάβει δράση αν τίθενται θέματα διακυβέρνησης ή δανεισμού.
Πηγή:New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger