Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Kόμματα της συγκυβέρνησης: Συμφωνούν στην αντιλαϊκή κλιμάκωση διαφωνούν στο πλασάρισμά της - Συνεδριάζει η ΔΗΜΑΡ

Με δοσμένη τη συμφωνία όλων να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού το πρόγραμμα των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης, ακόμη και αν η χτεσινή αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ γίνει οριστική.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η από κοινού συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ για τις οριστικές αποφάσεις. Τα όργανα της ΔΗΜΑΡ φέρονται να εξετάζουν αν αυτή θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση και θα συνεχίσει να δίνει ψήφο ανοχής, ή αν θα αποσύρει οριστικά την εμπιστοσύνη των βουλευτών της από την τρικομματική κυβέρνηση.

Η ένταση του ενδοκυβερνητικού ανταγωνισμού, με αφορμή τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ ως προς τη διαχείριση της ειλημμένης απόφασης για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και άλλων φορέων του δημοσίου με μαζικές απολύσεις, προκάλεσε χτες αλυσιδωτές εξελίξεις.
Μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, απέκλεισαν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και συμφώνησαν να προχωρήσουν μεταξύ τους στη συγκρότηση κυβέρνησης, αν τελικά η ΔΗΜΑΡ καταλήξει σήμερα να αποχωρήσει από το τρικομματικό σχήμα. Ωστόσο, και οι δυο απηύθυναν κάλεσμα στο Φ. Κουβέλη να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη, οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συγκάλεσαν συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, για να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. 
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος έλαβε εξουσιοδότηση από τους 28 βουλευτές του να μη φύγει από την κυβέρνηση και να προχωρήσει σε συνεργασία με τη ΝΔ, εξασφαλίζοντας παράλληλα ενεργότερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ μέσω του ανασχηματισμού στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή υπουργών που προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ -δεν κλήθηκαν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ- όπου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην προσφύγει στις κάλπες και να προχωρήσει σε συγκρότηση δικομματικής κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. Τα δυο κόμματα διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 153 βουλευτών (125 η ΝΔ και 28 το ΠΑΣΟΚ).
Στελέχη της κυβέρνησης δεν ξεκαθάρισαν χτες αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στην παρούσα φάση, ή θα περιοριστεί μόνο στον ανασχηματισμό. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, για να δρομολογήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Οι δυο τους θα προχωρήσουν και στην κατάρτιση «νέας προγραμματικής συμφωνίας» της κυβέρνησης, με στόχο την συνέχιση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και του προγράμματος για τη σωτηρία του κεφαλαίου από την κρίση, με χρεοκοπία του λαού.
«Κανείς δεν θέλει εκλογές. Κανείς δεν θέλει ακυβερνησία», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα και πρόβαλε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει ως στυλοβάτης της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος «πάντα με ορίζοντα τετραετίας». Ξεκαθάρισε ακόμα ότι προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένουν η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ, η ομαλή χρηματοδότηση και η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Στράφηκε κατά του Φώτη Κουβέλη, με αιχμή το ζήτημα της ΕΡΤ, αλλά ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος «θαρραλέα» αποδέχτηκε τη λύση που προτάθηκε από την κυβέρνηση στη βάση της απόφασης του ΣτΕ.
Στις δηλώσεις του λίγο μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Φ. Κουβέλης, ανέφερε ότι «δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος» αναφορικά με το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και υποστήριξε ότι το ζήτημα της ΕΡΤ είναι «για την ΔΗΜΑΡ ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας». Πίσω από τις αναφορές «περί δημοκρατίας», επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του παραμένει υπέρμαχος των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, και προσηλωμένη στον ευρωμονόδρομο των μονοπωλίων, λέγοντας: «Η ΔΗΜΑΡ σε καμία περίπτωση δεν εγκαταλείπει τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, δεν απομακρύνεται από την πολιτική αναζήτησης των λύσεων εντός της ευρωπαϊκής πραγματικότητας».
Διεκδικώντας για το κόμμα του ενισχυμένο ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εξέδωσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ερήμην των 4 υπουργών που είχε προτείνει η ΔΗΜΑΡ να συμμετέχουν στην κυβέρνηση, λέγοντας πως αυτό αποτελούσε στην ουσία «άρνηση της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων που συγκρότησαν και στηρίζουν την κυβέρνηση».
Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα προς την Δημοκρατική Αριστερά να παραμείνει στη συγκυβέρνηση, τονίζοντας ότι η χώρα και η οικονομία, δεν αντέχει πρόωρες εκλογές. Σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ρυθμιστής της κατάστασης, πρότεινε σειρά μέτρων για την επικαιροποίηση και την επαναθεμελίωση της προγραμματικής συμφωνίας, που όπως ισχυρίστηκε θα επιτρέψει στην τρικομματική κυβέρνηση να λειτουργήσει ομαλά με ορίζοντα τετραετίας.
Παρεμβάσεις στις διάρκεια των τρικομματικών παζαριών έκαναν τόσο η ΕΕ, όσο και το ΔΝΤ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, έκανε έκκληση την Πέμπτη στο «αίσθημα ευθύνης» των Ελλήνων ηγετών, ενώ το ΔΝΤ απείλησε με διακοπή της χρηματοδότησης.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε  γραπτή δήλωσή του, ενίσχυσε τον αντιλαϊκό εκβιασμό για το θέμα της χρηματοδότησης. Σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση εάν η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, διακοπεί πριν το τέλος του Ιουνίου.
Τι είπαν για την ΕΡΤ
Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά, στη συνάντηση της Τετάρτης, υπήρξε συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών για τον εξής χειρισμό στο θέμα της ΕΡΤ: Ο διαχειριστής (υπουργείο Οικονομικών) θα προσλάμβανε με τρίμηνες συμβάσεις όσους από τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι συχνότητες.
Στις επόμενες 10 μέρες θα ψηφιζόταν το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ολοκληρωνόταν το νέο οργανωτικό της σχήμα, από Επιτροπή Προσωπικοτήτων, με τεχνικό σύμβουλο το ΒΒC και με νέο υφυπουργό, που θα προερχόταν από τα δύο άλλα κόμματα. Σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, στη χτεσινή συνάντηση θα καθοριζόταν ο αριθμός των νέων προσλήψεων, που ο ίδιος είχε συμφωνήσει να είναι 2.000. Κατά δήλωσή του, η ΔΗΜΑΡ ήταν αυτή που υπαναχώρησε από τη συνολική συμφωνία.
Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση, εκδόθηκε νέα ΚΥΑ που τροποποιεί την προηγούμενη για την ΕΡΤ. Σύμφωνα μ' αυτήν, τόσο οι συχνότητες, όσο και τα δικαιώματα μετάδοσης των εκπομπών και της λειτουργίας των διαδικτυακών τόπων της ΕΡΤ, περνούν υπό τον έλεγχο «Ειδικού Διαχειριστή», μέχρι τη σύσταση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Με το άρθρο 2 της ίδιας απόφασης, αναστέλλεται προσωρινά η εισφορά ανταποδοτικού τέλους υπέρ ΕΡΤ.
Χτες, συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την απόφασή του αργά το βράδυ, ουσιαστικά επικύρωσε την προηγούμενη προσωρινή διαταγή, δίνοντας εντολή στον ειδικό διαχειριστή να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την άμεση εκπομπή του αναγκαίου προγράμματος από την ελληνική ραδιοτηλεόραση.
Επίσης, να διεκδικήσει όλο τον κύκλο των δικαιωμάτων της καταργηθείσας, όπως αναφέρει ΕΡΤ, δηλαδή των εμπορικών και εταιρικών δικαιωμάτων της. Το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπάγγελτα, στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν σε εύλογο χρόνο τα όσα διατάσσει με την απόφασή του.
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην τρικομματική κυβέρνηση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά αναφέρει:
«Οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά το πλασάρισμά της στο λαό. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν ψηφίσει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα και υπερασπίζονται φανατικά, όπως και η ΝΔ, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τη φοροληστεία, τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία για να σωθεί το κεφάλαιο.
Η επίκληση της «νομιμότητας» και της «δημοκρατίας» στην υλοποίηση των μέτρων, που γίνεται κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, είναι το φύλλο συκής στην αντιλαϊκή πολιτική. Στο όνομα του δόγματος «νόμος και τάξη» η σημερινή συγκυβέρνηση προχώρησε σε διώξεις, επιστρατεύσεις, κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων. Ο αυταρχισμός είναι απαραίτητο συνοδευτικό της πολιτικής που τσακίζει το λαϊκά δικαιώματα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
Για το λαό που υποφέρει είναι αδιάφορο, αν τα μέτρα θα υλοποιηθούν μέσα από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα ή από ένα άλλο παρόμοιο. Καμία κυβερνητική μεταμφίεση, καμία κυβερνητική αλλαγή «εντός των τειχών» του σημερινού αντιλαϊκού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ δεν αποτελεί λύση για το λαό. Αυτή η λύση βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας για απόκρουση των βάρβαρων μέτρων και για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση με ριζική ανατροπή του σάπιου συστήματος».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...



Visit my web-site :: carpet cleaning calgary []

Powered By Blogger