Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε από το μέλλον

Απόσπασμα της Διακήρυξης του ΕΣΥΝ για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα
Από τις εκδηλώσεις του 8ου Αντιναρκωτικού Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) επισημαίνει μεταξύ άλλων στη διακήρυξή του:«Δεν μας ταιριάζει καμιά μοιρολατρία και κανένας εφησυχασμός. Δεν έχουμε δικαίωμα να παραιτηθούμε όταν πρόκειται για το μέλλον, για τη ζωή των παιδιών μας. Η μόνη διέξοδος είναι ένα πλατύ και ισχυρό κοινωνικό κίνημα, που σε συνεργασία με το μαζικό και νεολαιίστικο κίνημα θα παλεύει για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στη χρήση ουσιών.
Που θα διεκδικεί τη χάραξη αντιναρκωτικής πολιτικής με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:
  • Δημιουργία ενός Δημόσιου και Ενιαίου Φορέα με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της χώρας με υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης, έρευνας και αξιολόγησης.
  • Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στους παραπάνω τομείς.
  • Να στηριχθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης - στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης.
  • Να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια διακίνησης "υποκατάστατων" μέσα από το σύστημα Υγείας. Τα Προγράμματα υποκατάστασης πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να απευθύνονται μόνο σε ειδικές ομάδες χρηστών και να οδηγούν στη θεραπεία και όχι απλά στη συντήρηση.
  • Να δοθεί βάρος στην πρόληψη με προτεραιότητα στην πρωτογενή πρόληψη».
Το ΕΣΥΝ αναφέρει ότι «ο στρατηγικός στόχος της πρωτογενούς πρόληψης συνοψίζεται στην πρόταση ενός τρόπου ζωής δημιουργικού, με αξίες, στόχους και αξιοπρέπεια, μέσα από τη συλλογικότητα». Σε αυτή την κατεύθυνση, τον περασμένο Μάρτη, παρουσίασε μαζί με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών μια ολοκληρωμένη πρόταση, τη «Χάρτα Πρόληψης», που επιδιώκει να γίνει στόχος πάλης του μαζικού κινήματος για την Πρωτογενή Πρόληψη.
Το ΕΣΥΝ καλεί όλους τους μαζικούς φορείς που έχουν άμεση επαφή με τα παιδιά και τους νέους (Συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητικά συμβούλια, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς συλλόγους κ.λπ.) σε κοινή δράση. Να προχωρήσουν σε πολύμορφες εκδηλώσεις και παρεμβάσεις με γενικό και τοπικό πλαίσιο διεκδίκησης προς κάθε αρμόδια αρχή.
Εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ
  • Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης προς το ΚΕΘΕΑ την περασμένη Παρασκευή στη Λιβαδειά για να ξεκινήσει η λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού, η πρώτη φάση του «στεγνού» θεραπευτικού προγράμματος απεξάρτησης στο Νομό Βοιωτίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Παραρτήματος του ΕΣΥΝ, ένα στόχο για τον οποίο αγωνίζεται από την ίδρυσή του, ενώ ο αγώνας θα συνεχιστεί για τη δημιουργία «στεγνού» προγράμματος στο νομό. Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος και ο δήμαρχος Λιβαδειάς ανέδειξαν την αναγκαιότητα Συμβουλευτικού Σταθμού και το δύσκολο στόχο που τελικά πέτυχε το ΕΣΥΝ.
  • Αυλαία στο «Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου» στο 8ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ στην Κέρκυρα έπεσε με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη. Πενήντα και πλέον συντελεστές δημιούργησαν πανηγυρική ατμόσφαιρα στο πανέμορφο περιβάλλον του «Ρένα Βλαχοπούλου». Αύριο, στην Πάνω πλατεία θα πραγματοποιηθεί μαθητική συναυλία και το φεστιβάλ του ΕΣΥΝ θα κλείσει το Σάββατο 29 Ιούνη στις 4 το απόγευμα στην Κάτω Πλατεία με μια μεγάλη αθλητική γιορτή.
  • Το Παράρτημα του ΕΣΥΝ στα Χανιά, διοργανώνει απόψε στις 7 περίπλου Ενετικού Λιμένα Χανίων με σκάφη του Ιστιοπλοϊκού και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, με σύνθημα «ΝΑΙ στον Αθλητισμό ΟΧΙ στα ναρκωτικά». Θα ακολουθήσει συζήτηση για τη «Χάρτα πρόληψης της ουσιοεξάρτησης».
Για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων
Σήμερα, στις 9 το βράδυ θα γίνει συναυλία για την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, 18 ΑΝΩ). Συμμετέχουν: Θανάσης Αλευράς, Ηρώ, Θέμης Καραμουρατίδης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Φιλοθέη Μωρίκη, Onirama, Τάνια Τσανακλίδου και Μιχάλης Χατζηγιάννης. (Τεχνόπολις, Γκάζι, Πειραιώς 100, είσοδοδς 5 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger