Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

ΠΝΟ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

naftergates…ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΗ 75% ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
4 ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ) ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία θα έχει διάρκεια μέχρι την 31-12-13, συμφώνησε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά από συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).
Η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει μηδενικές αυξήσεις, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι τέσσερις εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού), ΠΕΜΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού), «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» (Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής) και ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού), οι οποίοι διαφώνησαν και αποχώρησαν από τη συμφωνία, προβλέπεται πετσόκομμα του επιδόματος άγονων γραμμών κατά 75%. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο επίδομα αντιστοιχεί στο 7% του μηνιαίου μισθού για κάθε επταήμερο εργασίας στα συγκεκριμένα δρομολόγια.
Πέραν, όμως, της δραματικής μείωσης του επιδόματος για την εργασία στην άγονη γραμμή, για την οποία μείωση γίνεται προσπάθεια «καμουφλαρίσματος» πίσω από την μισθολογική στασιμότητα των μηδενικών αυξήσεων, «στον αέρα» βρίσκεται και το φλέγον πρόβλημα της αποπληρωμής των δεδουλευμένων.
Η μέχρι και 7 μήνες απλήρωτη εργασία φέρνει στα όρια της εξαθλίωσης τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, ενώ την ίδια ώρα εφοπλιστές και κυβέρνηση, μέσω του δικαστικού συστήματος, χρησιμοποιούν την επιστράτευση για να απειλήσουν με απόλυση τους ναυτεργάτες που κινητοποιούνται.

Για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, μάλιστα, από την πλευρά των εργοδοτών υπάρχουν μόνο υποσχέσεις, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ζήτησαν επιπλέον πίστωση χρόνου (!) έως τέλος Ιουνίου από τα ναυτεργατικά σωματεία προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να καταβάλουν τα δεδουλευμένα ως και 7 μηνών στα πληρώματα.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης υπερθεμάτισε στην απαράδεκτη συμφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και των ακτοπλόων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του: «Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακρού και ουσιαστικού διαλόγου, τον οποίο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου προέκρινε και ενθάρρυνε από την πρώτη στιγμή. Θέλω να συγχαρώ και τα δύο μέρη για την ωριμότητα και τη σύνεση την οποία επέδειξαν, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger