Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Πολύ πιο ασταθής είναι πλέον η κυβέρνηση Σαμαρά...


Του Γ. Δελαστίκ
Πολύ πιο ασταθής είναι πλέον η κυβέρνηση Σαμαρά μετά την απόσυρση εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ των υπουργών και υφυπουργών που είχε προτείνει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη και είχαν συμπεριληφθεί στην κυβερνητική σύνθεση. Η κοινοβουλευτική της στήριξη είναι οριακή. Το μόνο για το οποίο μπορεί να είναι σίγουρος πια ο πρωθυπουργός είναι ότι τουλάχιστον 175 βουλευτές (όλοι δηλαδή όσοι εκλέχτηκαν με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ανεξαρτήτως αν κάποιοι έχουν φύγει από τα κόμματα αυτά) δεν θέλουν με τίποτα πρόωρες εκλογές. Ο λόγος είναι απλούστατος: φοβούνται μήπως δεν επανεκλεγούν πολλοί από αυτούς. Κανένας άλλος λόγος δεν τους ωθεί σε αυτή τη στάση. Μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.
Επίδειξη πυγμής αποπειράθηκε να κάνει ο...
Αντώνης Σαμαράς με την προσωπική του απόφαση να κλείσει την ΕΡΤ, να απολύσει εν μια νυκτί τους περισσότερους από δυόμισι χιλιάδες εργαζομένους και να ανοίξει μια? «μνημονιακή ΥΕΝΕΔ» επανδρωμένη αποκλειστικά με ανθρώπους αφοσιωμένους σε αυτόν προσωπικά.
Απέτυχε παταγωδώς. Ξεσήκωσε ένα τεράστιο κίνημα κατακραυγής εναντίον του στο εσωτερικό της χώρας. Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ κατέλαβαν το ραδιομέγαρο και δύο εβδομάδες τώρα εκπέμπουν δικό τους πρόγραμμα. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν με μισό μάτι τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί τον θεωρούν πλέον απειλή για τη δημοκρατία και ανίκανο να προσαρμόσει τις ενέργειές του στο τυπικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών αντιλήψεων περί δημοκρατικής ενημέρωσης. Ακόμη χειρότερα γι΄ αυτόν, ο πρωθυπουργός κατόρθωσε με την ανόητη αλαζονεία του να διώξει από την κυβέρνηση τον Φώτη Κουβέλη και να πέσει αποκλειστικά στις αγκάλες (ή στα... πολιτικά νύχια!) του Ευάγγελου Βενιζέλου για να επιβιώσει ως πρωθυπουργός. Ελάχιστοι θα ζήλευαν τη θέση του!
Ιλαροτραγωδία στο ΠΑΣΟΚ. Η απόλυτη αυτογελοιοποίηση των βουλευτών του. Το απόγευμα της Πέμπτης, οι περισσότεροι από αυτούς με επικεφαλής τον Κώστα Σκανδαλίδη έκαναν δηλώσεις υπέρ της ανάγκης αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση Σαμαρά. Τη νύχτα της Πέμπτης, όλοι τους με επικεφαλής τον Κώστα Σκανδαλίδη τάσσονταν αναφανδόν με δηλώσεις τους υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά! Πού οφείλεται αυτή η θεαματικότατη και ολοκληρωτική μεταστροφή της στάσης τους; Απλούστατο: στην απίστευτης γοητείας για τους πολιτικής της μαγικής λέξης... «υπουργοποίηση»!
Μιλούν οι αριθμοί. Στους 45-50 υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης, δεν θα πάρει 8-9 το ΠΑΣΟΚ; Σίγουρα. Πόσοι βουλευτές έχουν απομείνει στο ΠΑΣΟΚ; Μόλις 28. Μια απλή διαίρεση δείχνει ότι... ο ένας στους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα γίνει υπουργός ή υφυπουργός! Ονειρεμένη, θεϊκή αναλογία!
Πώς να διαφωνήσει ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με την... «αδήριτη εθνική ανάγκη» να στηριχτεί πάση θυσία η κυβέρνηση Σαμαρά που ελπίζει ότι θα τον κάνει υπουργό της; Τρελός είναι; Από εκεί που αν γίνουν εκλογές ελάχιστοι νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επανεκλεγούν, είναι κάτι παραπάνω από θαύμα να γίνουν ξαφνικά υπουργοί!
Θα βολευτούν αυτοί. Προσωρινά όμως. Μόνο ειρωνικά μειδιάματα προκαλούν οι δηλώσεις Σαμαρά για μια δικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με «ορίζοντα τετραετίας». Αντιθέτως, το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα τον κάνει να μοιάζει όλο και περισσότερο με τον Γιώργο Παπανδρέου, λίγους μήνες πριν πέσει.
"ethnos"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger