Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΛΙΤ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΑΝΕΡΓΙΑ!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε.!
GUARDIAN: ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ...
Μεγαλώνουν,όπως φαίνεται, οι "ανησυχίες" κύκλων των πολιτικο-οικονομικών ελίτ για πιθανή κοινωνική έκρηξη που μπορεί να προέλθει ,όπως φοβούνται, από τις στρατιές των ανέργων που έχουν δημιουργήσει τα σκληρά προγράμματα λιτότητας, που έχουν υιοθετηθεί πλήρως και προωθούνται ως μονόδρομος από τις πολιτικο-οικονομικές ελίτ της ΕΕ.
Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "προειδοποίησε" την Δευτέρα (3/6) ανοικτά ότι η ανεργία των νέων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι πλέον «ανεξέλεγκτη», κάνοντας επίκληση, δήθεν, εκτός από λιτότητα να υπάρξει και ανάπτυξη. Βέβαια, φροντίζει επιμελώς να αποκρύψει ότι η πολιτική λιτότητας έχει προωθηθεί από τα ίδια τα διευθυντήρια της ΕΕ τα οποία στηρίζει αναφανδόν. Επιπλέον, οι πολιτικές λιτότητας είναι απότοκο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ,η οποία οδηγεί στα καπιταλιστικά πλαίσια, στην υιοθέτηση τέτοιου είδους πολιτικών! 

Την ίδια στιγμή και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε έκθεσή του για την απασχόληση χτύπησε καμπανάκι αναφέροντας ότι στις χώρες της ΕΕ εντοπίζεται πλέον ο μεγαλύτερος "κίνδυνος" παγκοσμίως για κοινωνικές αναταραχές λόγω του συνεχώς αυξανόμενου χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων! Μάλιστα, ο ILO θεωρεί ότι οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ένταση στην ανεργία των νέων, θέτοντας μια ολόκληρη γενιά σε κίνδυνο, όσον αφορά στη δυναμική των απολαβών τους και των προοπτικών τους στην εργασία Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές λιτότητας, μπορεί να προκληθούν σοβαρές κοινωνικές αναταραχές και στις χώρες της Ευρωζώνης. Η έκθεση προειδοποιεί επίσης ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των ανέργων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Μοιάζει τουλάχιστον υποκριτικό, πάντως, ως αντίδοτο στην λιτότητα , που επιβάλλεται με βάρβαρα νεοφιλελεύθερο τρόπο ,πλέον, σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. (ανεξάρτητα από μνημόνια, μέσα και από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο) και επιβάλλεται επιπλέον και μέσα από  ευρωπαϊκές οδηγίες και ποικίλες νεοφιλελεύθερες ρυθμίσεις , για την αποδόμηση των ασφαλιστικών συστημάτων, για τη αποδόμηση της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων, να περιγράφεται από τους εκπροσώπους των ελίτ της ευρωζώνης και της ΕΕαναστροφή του κλίματος και η στροφή προς την ανάπτυξη!Την ώρα, μάλιστα, που οι ίδιες οι ελίτ προωθούν την πανευρωπαϊκή λιτότητα, η οποία οδηγεί σε μια κόλαση συντριβής των ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων  αλλά και μια άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική επιτροπεία στις χώρες τις περιφέρειας.
Καμώνονται, δε, πως κόπτονται , δήθεν, για την ανεργία ,ευαγγελιζόμενοι, την ανάπτυξη που θα οδηγήσει στην λαϊκή ευημερεία! Η ανάπτυξη τους, όμως, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου ,με κεντρικό χαρακτηριστικό την διατήρηση των κεκτημένων του κεφαλαίου μέσω της νεοφιλελεύθερης επέλασης και των τελευταίων ετών.
TA "ΜΑΥΡΑ" ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ILO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Το 2015, οι άνεργοι αναμένεται να είναι παγκοσμίως 208 εκατομμύρια, όταν τώρα είναι 202 εκατομμύρια. Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση, είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η μακροχρόνια ανεργία έχει αυξηθεί σχεδόν κατά δύο τρίτα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, γεγονός που έχει «όχι μόνο σοβαρές συνέπειες στους εργαζόμενους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αλλά και που αποδυναμώνει κοινωνίες που προηγουμένως ήταν σταθερές». Με τίτλο «Διορθώνοντας τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό», η Έκθεση αναφέρει ότι μεταξύ 2010 και 2011 οι ανισότητες εισοδήματος αυξήθηκαν σε 14 από τις 26 ανεπτυγμένες οικονομίες με τις οποίες ασχολείται, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Δανίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Τα επίπεδα ανισότητας σε επτά από τις υπόλοιπες 12 χώρες ήταν πιο ψηλά απ' ό,τι πριν την έναρξη της κρίσης. Αυτές οι «οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες θα επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης», επισημαίνει ο Ρέιμοντ Τόρες, εκ των συντακτών της έκθεσης. Καμπανάκι
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τους νέους και το φαινόμενο της αδυναμίας τους να βρουν εργασία, ενώ η ILO προειδοποιεί παράλληλα για έξαρση των αναταραχών, καθώς τα ποσοστά ανεργίας στους νέους δεν αναμένεται να μειωθούν την προσεχή πενταετία. Στο πλαίσιο της ζοφερής εικόνας, τα ποσοστά ανεργίας για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα θα αυξάνονται έως το 2018, και αυτός ακριβώς ο φαύλος κύκλος κάνει τους νέους να εγκαταλείπουν όποια προσπάθεια αναζήτησης εργασίας. Στην περίπτωση αυτών που καταφέρνουν να βρουν απασχόληση, αυτή δεν είναι αντίστοιχη των προσόντων τους, με καταστροφικά αποτελέσματα και για τους ίδιους, αλλά και για την οικονομία, ενώ μονόδρομος μοιάζει η επιλογή της ημι-απασχόλησης, της εποχικής εργασίας ή της «μαύρης εργασίας». Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη Γερμανία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στη Γερμανία το 2013 που αναμένεται να διαμορφωθεί σε 0,3% από 0,6% που προβλεπόταν.

GUARDIAN – ΚΑΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Καμία πραγματική ανάκαμψη στην Ελλάδα! Επίπλαστη η αλλαγή κλίματος - Είναι παιχνίδι τακτικής... με στόχο να δικαιολογηθεί η λιτότητα και η θεραπεία σοκ στην οποία έχει υποβληθεί η Αθήνα
"Κάθε συζήτηση για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πρώιμη! Πρόκειται απλά για μια στρατηγική που απώτερο στόχο έχει να δικαιολογήσει την εφαρμογή της λιτότητας!".
Τα ανωτέρω διαμηνύει σε άκρως αυστηρό ύφος, με νέο δημοσίευμά της, η Guardian, επιχειρώντας να περιγράψει από τη δική της οπτική γωνία τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, πολιτικοί και τραπεζίτες επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο πως η Ελλάδα αλλάζει... Αλλά πόσο πραγματική είναι η ανάκαμψη; διερωτάται ο αρθρογράφος του επίμαχου .... δημοσιεύματος. Και προειδοποιεί: Είναι όλα θέμα τακτικής! Μόνη εξήγηση... η ανάγκη να δικαιολογηθεί η θεραπεία σοκ στην οποίαν υποβάλλεται η Ελλάδα!
"Τις τελευταίες εβδομάδες, η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσει τους πάντες πως οι άσχημες ημέρες για την ελληνική οικονομία αποτελούν πλέον παρελθόν", επισημαίνει η Guardian, για να τονίσει: Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς μιλά όπου βρεθεί και όπου σταθεί για το ελληνικό success story. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλούν διαρκώς για αλλαγή σελίδας. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι συστήνουν προς πάσα κατεύθυνση πως όλοι πρέπει να ξεχάσουμε το περίφημο Grexit (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ) και το αντικαταστήσουμε με το νέο...  Greecovery (ανάκαμψη της Ελλάδας).

Αλλά, όπως διαμηνύει στη συνέχεια η εφημερίδα, η αλήθεια βρίσκεται κάπου αλλού: Εάν η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης και της Ουάσιγκτον μπορεί να ισχυριστεί πως έσωσε την Ελλάδα, τότε θα μειωθεί η σφοδρή κριτική που ασκείται για τις πολιτικές λιτότητας που υιοθετούνται σε ολοένα και περισσότερες χώρες.
"Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει μπροστά σε μια ακόμη μεγάλη αλήθεια: Η ελληνική οικονομία παραμένει ακόμη ασθενική και άρρωστη", προσθέτει η Guardian, επικαλούμενη την πρόσφατη εκτίμηση του ΟΟΣΑ, πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, αλλά αντίθετα θα καταγράψει ύφεση 1,2%....
"Αυτό τελικά είναι το σλόγκαν του 21ου αιώνα: Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά δυστυχώς ο ασθενής απεβίωσε!", καταλήγει η εφημερίδα.

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger