Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Οι «χειρουργοί» των νεοφιλελεύθερων κεντροαριστερών-κεντροδεξιών-ακροδεξιών-νεοφασιστών επειγόντως στο Μαξίμου

Ο Σαμαράς ζήτησε προτάσεις που να ικανοποιούν την τρόικα
Μητσοτάκης και Γεωργιάδης κλήθηκαν για απολύσεις και περικοπές
Οι «αμετακίνητοι» υπουργοί Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και Επικρατείας Δ. Σταμάτης ενημέρωσαν τους νέους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας για τις «άμεσες υποχρεώσεις» τους. Ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων και ο Α. Γεωργιάδης να βρει λύσεις για το έλλειμμα στον ΕΟΠΥΥ, που ξεπερνά τα 1 δισ. ευρώ για το 2013, ενώ ήδη υπάρχει τρύπα 500 εκατ. από το 2012. «Τρύπες» έχει να αντιμετωπίσει και ο...
υπ. Εργασίας στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τα χαμηλά έσοδα εκτινάσσουν το δημοσιονομικό κενό στα 1,5 δισ. ευρώ για το 2013
Μαχαίρι χωρίς αναισθητικό
Ιδρώσαμε;
Με στόχο να πείσει ότι όντως δεν αφήνει λεπτό να πάει χαμένο εν όψει της άφιξης της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ.Μητσοτάκη, και Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη.
Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι «αμετακίνητοι» υπουργοί, Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, οι οποίοι ανέλαβαν να ενημερώσουν τους δύο νέους υπουργούς για τα «κάστανα» που πρέπει να βγάλουν άμεσα από τη φωτιά, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκταμίευση των δόσεων και κυρίως να μη χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων.

Μήνυμα τροϊκανών
Η τρόικα έχει στείλει ήδη ξεκάθαρο μήνυμα στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναφέρει ότι δεν τίθεται θέμα χαλάρωσης στην εφαρμογή του προγράμματος. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανιστεί «καλά διαβασμένη, έχοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε η τρόικα αποχωρώντας από την Αθήνα».
Οι δύο νέοι υπουργοί, που ανέλαβαν τα κρισιμότερα χαρτοφυλάκια σε σχέση με την τρέχουσα αξιολόγηση, καλούνται μέσα σε λίγες ημέρες να ετοιμάσουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της τρόικας, ανταποκρινόμενοι στο ρόλο για τον οποίο τους επέλεξε το Μαξίμου: αυτόν των «χειρουργών» που θα κάνουν πολύ γρήγορα όσα δεν έγιναν τόσο καιρό.
Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς -όπως έλεγαν από το Μαξίμου- ο Αντ. Μανιτάκης είχε κωλυσιεργήσει, με αποτέλεσμα η τρόικα να πιέσει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό κατά την προηγούμενη συνάντησή τους. Παρ' ότι ο κ. Στουρνάρας εξερχόμενος χθες από την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση στο θέμα της κινητικότητας, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζαν ότι αυτό μπορεί να γίνει εφ' όσον έχει επιτευχθεί στο απόλυτο η υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θέτει η τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη φορά που το Μαξίμου φιλοδοξούσε να ζητήσει παράταση αφορούσε τις 2.000 απολύσεις του Ιουνίου και κατέληξε στη θυσία της ΕΡΤ.
Αντίστοιχα ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει να βρει λύση για να «δαμάσει» το έλλειμμα που ξεπερνά τα 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για το 2013, ενώ ήδη υπάρχει «τρύπα» ύψους 500 εκατ. ευρώ από το 2012. Ο κ. Γεωργιάδης θα πρέπει τις επόμενες μέρες να εξετάσει ενδελεχώς το φάκελο με τα ισοδύναμα μέτρα που του παρέδωσε ο απερχόμενος υπουργός Α. Λυκουρέντζος.
Περικοπές στον ΕΟΠΥΥ
Αυτό σημαίνει ότι επισπεύδονται οι σχεδιαζόμενες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, με πλαφόν στον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων, έκδοση πρωτοκόλλου που θα ορίζει ποιες εξετάσεις αφορούν κάθε ασθένεια και επανεξέταση στις τιμές των νοσηλίων για τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν η τρόικα θα τα αποδεχθεί, ώστε να αποφευχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Και ο «παλιός» όμως Γιάννης Βρούτσης έχει να αντιμετωπίσει τις «τρύπες» που εντοπίστηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ την ίδια ώρα πονοκέφαλο προκαλεί στον Γιάννη Στουρνάρα η πορεία των εσόδων, τα οποία εκτινάσσουν το δημοσιονομικό κενό για το 2013 στα 1,5 δισ. ευρώ.
Ολες οι παραπάνω αστοχίες καθιστούν προβληματικές τις διαπραγματεύσεις για το νέο φόρο στα ακίνητα, καθώς η τρόικα δεν έχει πειστεί ότι θα αποφέρει τα απαιτούμενα έσοδα (3,17 δισ. ευρώ), φέρνοντας όλο και πιο κοντά την παραμονή του «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ και για το 2014, ενώ σαν όνειρο θερινής νυκτός μοιάζει αυτή τη στιγμή η επιθυμία της κυβέρνησης να αποσπάσει το «ναι» της τρόικας για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%.
Εν μέσω όλων αυτών, εκταμιεύθηκε χθες η δόση των 3,3 δισ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει: «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ελληνες φίλους και συμμάχους μας σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε στενά μαζί τους στο μέλλον. Αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα ζει μια πολύ δύσκολη περίοδο και ότι οι Ελληνες κάνουν θυσίες. Κατανοούμε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και ευημερούσα στο μέλλον».

Των ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
Από enet, μοντάζ Γρέκι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Прюветики всем

Powered By Blogger