Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

"ΚΛΩΤΣΙΑ" ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ 2800 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ!

ΕΛΤΑ,ΕΡΤ, ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ!
ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ" ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
Η τρόικα κατέφτασε στον τόπο του ομολογηθέντος εγκλήματος και η εγχώρια τρόικα φαίνεται ότι θέλει να κλείσει τις εκκρεμότητες! Αν και συνήθως κανείς δεν ... ενοχλεί τα λεγόμενα μπάνια του λαού φαίνεται ότι το Μαξίμου είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε απολύσεις και διαθεσιμότητες προκλητικά μες στο κατακαλόκαιρο για να μην αφήσει περιθώρια λαϊκής αντίδρασης και να τηρήσει πλήρως τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Το πρώτο κύμα απολύσεων όπως εδώ και καιρό εντέχνως διαρρέεται θα είναι από τις μεγάλες ΔΕΚΟ που απασχολούν συνολικά πάνω από 5.000 άτομα.

Από αυτούς τους υπαλλήλους πρώτοι για να απολυθούν μπαίνουν στη "μαύρη" λίστα όσοι υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και ειδικότερα όσοι βρίσκονται διοικητικές θέσεις. Τρείς είναι οι μεγάλες δεξαμενές. Η ΕΡΤ ,οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες και τα ΕΛΤΑ. Και στις πέντε ΔΕΚΟ ο αριθμός των υπαλλήλων είναι κοντά στις 12.800. Από αυτούς στην αμυντική βιομηχανία, δηλαδή σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΑΣ, υπάρχουν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι. Κάποιοι μιλούν για έναν αριθμό κοντά στους 1.500. Από αυτούς οι πληροφορίες λένε ότι θα απολυθούν περίπου 900 άτομα.
Δεύτερη μεγάλη δεξαμενή η ΕΡΤ όπου και εδώ λόγω του πολυδαίδαλου συστήματος (πολλά λογιστήρια κλπ) υπάρχουν
πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι. Το σχέδιο εδώ προβλέπει απόλυση περίπου 600 ατόμων.
Μετά την ΕΡΤ και τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ), στην "προκρούστεια κλίνη" του Μνημονίου ως τρίτη δεξαμενή για τη μείωση εργαζομένων του δημόσιου τομέα μπαίνουν τα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του sofokleousin.gr, σχεδιάζεται πογκρόμ με μαζικές απολύσεις, διαθεσιμότητες και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις προσωπικού. Προσπαθώντας να ανταποκριθεί στη δέσμευση που έχει αναλάβει προς την τρόικα για απομάκρυνση 25.000 υπαλλήλων του Δημοσίου εντός του έτους, η κυβέρνηση αναζητούσε μία ακόμα μεγάλη ΔΕΚΟ με χιλιάδες εργαζόμενους, όπου μπορούν να γίνουν μαζικές απολύσεις!

Επιλέγει λοιπόν τα Ταχυδρομεία αφ' ενός μεν διότι έχουν πολυάριθμο προσωπικό και αφ' ετέρου επειδή η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται  με ταχείς ρυθμούς.
Λόγω της οικονομικής κρίσης  ο κύκλος εργασιών των ΕΛΤΑ και της θυγατρικής εταιρίας ταχυμεταφορών έχουν συρρικνωθεί και οι δύο εταιρίες έχουν γίνει ζημιογόνες. Ο όμιλος έχει υποστεί μεγάλη ζημία και από τον μηδενισμό της αξίας συμμετοχής του στα ΤΤ (κατείχε 10%), όπως και από το κούρεμα ομολόγων.
Τα οικονομικά  στοιχεία των δύο εταιριών δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση τους θα επιδεινωθεί. Εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα χρειασθούν χρηματοδότηση της τάξεως των 45 εκ. ευρώ για να είναι σε θέση να πλρώσουν μισθούς και να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες τους.
Αυτό δίνει αφορμές και "επιχειρήματα" στους κυβερνητικούς παράγοντες που  ψάχνουν εναγωνίως να βρουν πού μπορεί να κοπούν μονομιάς χιλιάδες θέσεις εργασίας και αυτό να φανεί ότι αποτελεί αναγκαστική λύση, εξυπηρετούσα το δημόσιο συμφέρον.
Σύμφωνα με τα σενάρια που μελετώνται στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών-Δικτύων και Εργασίας, στα ΕΛΤΑ και στη θυγατρική τους εταιρία ταχυμεταφορών, το προσωπικό τους (που ανέρχεται σε περίπου 7.500 άτομα) μπορεί να μειωθεί κατά 3.000 άτομα, χωρίς να συρρικνωθεί ο όγκος εργασιών τους και να περιορισθούν δραστηριότητες σε επιμέρους τομείς.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σχεδιάζεται να τοποθετηθεί αρχικά ψηλότερα ο πήχυς  και εν συνεχεία να φανεί ότι η κυβέρνηση υποχωρεί, υπό την πίεση των συμπολιτευόμενων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και των συνδικάτων.
Σε πρώτη φάση θα διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση-εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ, με απολύσεις 4.000 υπαλλήλων. Στη συνέχεια, μέσα από διαπραγματεύσεις και αναθεωρήσεις θα υποχωρήσει στον πραγματικό στόχο, που είναι η απομάκρυνση 2.800-3.000 εργαζομένων.
Αυτή η δραστική μείωση προσωπικού θα φανεί ότι εξυπηρετεί και τα σχέδια μερικής ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και της ΕΛΤΑ-Ταχυμεταφορές. Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων προβλέπεται ότι για τις δύο εταιρίες θα αναζητηθούν στρατηγικοί επενδυτές, που  θα αναλάβουν το μάνατζμεντ και θα τις εκδυγχρονίσουν.
Από τους 17 φορείς και οργανισμούς του δημοσίου στους οποίους μπαίνει λουκέτο θα απολυθούν 300 άτομα, ενώ από τη δεξαμενή των επίορκων υπαλλήλων για τους οποίους τόσος "ντόρος" έγινε η λίστα για το πρώτο κύμα απολύσεων δεν φαίνεται να περιλαμβάνει περισσότερα από 200 άτομα.
Η ... λίστα των "προθέσεων" σε πρώτη φάση θα παρουσιαστεί τώρα στην τρόικα και οι απολύσεις θα ολοκληρωθούν ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα απολύσεων που θα φτάσουν ως το τέλος του έτους τις 4.000.
ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (11/6)
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη στάσης εργασίας σήμερα Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 από τις 13.00 έως τις 16.00 για όλους τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εργάζονται στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ.
Η στάση εργασίας κηρύσσεται προκειμένου οι δημοσιογράφοι να πραγματοποιήσουν συνέλευση ,να συζητήσουν τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να αποφασίσουν για κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΤΑ
Σε λιτή ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων ΕΛΤΑ καλεί τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, να διαψεύσει άμεσα το χθεσινοβραδυνό δημοσίευμα του www.sofokleousin.gr , το οποίο αναφέρεται ότι στα ΕΛΤΑ θα γίνει η επόμενη μεγάλη "σφαγή" καθώς επίκειται σχέδιο για 2.800 απολύσεις εργαζομένων!
Η ΠΑΚ ΕΛΤΑ καλεί το συνδικάτο και όλους τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την θυγατρική Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
 
ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ" ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
Σχέδιο "οικειοθελών αποχωρήσεων" δημοσίων υπαλλήλων με τη θέσπιση κινήτρων, όπως η εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την πίεση της μνημονιακής δέσμευσης για 4.000 αποχωρήσεις έως το τέλος του έτους. Το σχέδιο αποτελεί στην πραγματικότητα μια κομψή διατύπωση για την εξώθηση αυτών των εργαζόμενων στην «επιχρυσωμένη» ανεργία! Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, η ρύθμιση θα αφορά δημοσίους υπαλλήλους που θα υπαχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και βρίσκονται τρία χρόνια πριν από την θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον Αντώνη Μανιτάκη στους επικεφαλής της τρόικας κατά τη συνάντηση που έχουν σήμερα, Δευτέρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τρόικα έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.
Πάντως, καθοριστικά για τις "διαπραγματεύσεις" με την τρόικα θα είναι τα στοιχεία που θα δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την πορεία υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του 2013.
Ο Αντώνης Μανιτάκης επισημαίνει ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ο προγραμματισμός για τη διαθεσιμότητα, παραδεχόμενος πως μπορεί να μην ανταποκρίνεται πλήρως στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την τρόικα.
Το γεγονός προκαλεί ανησυχία σε κυβερνητικούς κύκλους, ωστόσο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνουν ότι ο προγραμματισμός για τους φορείς από τους οποίους θα προέλθουν οι υπάλληλοι που θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα είναι έτοιμος και πως δεν απαιτείται να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι μέσα στον Ιούνιο.

Iskra:ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεσμεύεται να επαναπροσλάβει, άμεσα, το σύνολο των άδικα απολυθέντων εργαζομένων στο δημόσιο!
Στο πλαίσιο μιας πολιτικής προοδευτικής διεξόδου από την κρίση και ενός μεταβατικού προγράμματος σοσιαλιστικής προοπτικής, μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε σύμπλευση με το εργατικό-λαϊκό κίνημα θα προχωρήσει στην εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση όλων των στρατηγικών τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όσων κλάδων και επιχειρήσεων κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να υπηρετηθεί στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη με βάση τις κοινωνικές ανάγκες , την απασχόληση και την παραγωγική ανασυγκρότηση και όχι τις ανάγκες των τοκογλύφων- δανειστών και των εγχώριων και ξένων πολιτικο-οικονομικών ελίτ!
Επίσης , η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης, με στόχο την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα μέσα και την προάσπιση και την ενίσχυση της απασχόλησης σε αυτά, για μια πολυφωνική και πλήρη ενημέρωση των πολιτών.
Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger