Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Τουλάχιστον 14 τραυματίες στις διαδηλώσεις – ανυποχώρητος ο Ερντογάν

Τουλάχιστον 14 τραυματίες κατά τη διάρκεια νέων επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, και σύμφωνα με μαρτυρίες, και πλαστικών σφαιρών.

Πλήθος διαδηλωτών έχει κατακλύσει την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η αστυνομία μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 14 πολιτών, τελικώς αποχώρησε.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, και σύμφωνα με μαρτυρίες, και πλαστικών σφαιρών.

Η διαμαρτυρία των πολιτών έχει ξεκινήσει πριν από πέντε ημέρες, με αφορμή το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ταξίμ που σχεδιάζει η τουρκική κυβέρνηση και έχει εξελιχθεί σε διαμαρτυρία για την εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία. Ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.



Θα προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης, δήλωσε ανυποχώρητος ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανέφερε, είναι άδικο η κυβέρνηση να κατηγορείται ότι δε σέβεται το περιβάλλον, παρότι δικαστική απόφαση που έχει εκδοθεί «παγώνει» τα έργα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην πλατεία Ταξίμ» διαμήνυσε ο Ερντογάν.

Υποστήριξε ότι τα σχέδια ανάπλασης στην πλατεία Ταξίμ χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για την έξαρση των εντάσεων, ωστόσο αναγνώρισε ότι η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία και ζήτησε την διερεύνηση της υπόθεσης από τον υπουργό Εσωτερικών. «Ήταν λάθος η χρήση σπρέι πιπεριού από την αστυνομία. Διέταξα έρευνα από τον υπουργό Εσωτερικών. Ήταν υπερβολικό» τόνισε.



Η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη έχει φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ.

"Πρέπει όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα απέναντι στις διαδηλώσεις αυτές, οι οποίες έχουν προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις", τόνισε ο τούρκος πρόεδρος καλώντας την αστυνομία να ενεργήσει "με μέτρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger