Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Οικολόγοι Πράσινοι για την φωτιά στην Σκόπελο «Δασικές πυρκαγιές: κάθε χρόνο και νωρίτερα»

Δασικές πυρκαγιές
Νωρίς ξέσπασαν φέτος οι πρώτες δασικές πυρκαγιές σε Σκόπελο, ορεινή Κορινθία, Πήλιο και Κρήτη, επιβεβαιώνοντας τους ΄΄Οικολόγους Πράσινους΄΄ που τονίζουμε ότι τα δασικά οικοσυστήματα χρήζουν πυροπροστασίας σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, η έλλειψη διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, η συσσώρευση βιομάζας σε αυτά, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η υποστελέχωση του πυροσβεστικού σώματος συνθέτουν το κατάλληλο υπόβαθρο για την επιτυχία εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς όποτε αυτή ξεσπάσει.

Πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει. Είναι καιρός πια να πάψει η εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεων που διοίκησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και αντιμετώπισαν τη δασική γη ως οικόπεδο για εξοχικές κατοικίες ή κατοικίες προνομιούχων συμπολιτών μας. Η χώρα έχει ανάγκη μια σύγχρονη δασική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας, κάτι που σημαίνει προστασία του δασικού περιβάλλοντος ως δημόσιο συλλογικό αγαθό και απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωσή μας, προστασία του δασικού περιβάλλοντος ως αναχώματος σε επόμενες περιβαλλοντικές καταστροφές, αλλά και προστασία του δασικού περιβάλλοντος για λόγους οικονομίας και ανάπτυξης. Γιατί η πρόληψη κοστίζει λιγότερο από την αποκατάσταση, αλλά και επειδή τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν μέσο για την ανάπτυξη της οικονομίας της υπαίθρου και χιλιάδων θέσεων εργασίας σε άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένα με το δάσος επαγγέλματα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους υπουργούς, που οφείλουν να σχεδιάσουν την πολιτική προστασίας και αειφορικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και τους καλούμε σε άμεσες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση. Απευθυνόμαστε στις αρμόδιες για την πυροπροστασία υπηρεσίες που οφείλουν να σχεδιάσουν με υπεύθυνο τρόπο την πρόληψη, εντοπίζοντας εγκαίρως τις ελλείψεις, εμπλέκοντας τις τοπικές κοινωνίες στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και ασφαλές και αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. Απευθυνόμαστε ταυτόχρονα στους συμπολίτες μας κάνοντας έκκληση για ανάληψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο, αφού με όλες μας τις δυνάμεις οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να συμβάλλουμε στη θωράκιση των δασών από τις πυρκαγιές και άλλους κινδύνους. Η δασοπροστασία είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι αφήνοντας τα δάση να καούν, καίμε τις ελπίδες μας για ποιότητα ζωής και χιλιάδες θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger