Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ

Φωτογραφία για Πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ
Κέρι: Η σχέση αυτή είναι σημαντική για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι η Ουάσινγκτον αυτή που θα ορίσει χρονοδιάγραμμα για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, όμως υπογράμμισε τη σημασία της αποκατάστασης μιας πλήρους σχέσης μεταξύ αυτών των δύο χωρών μετά τη συγγνώμη του εβραϊκού κράτους προς την Αγκυρα για το θάνατο εννέα Τούρκων το 2010 σε επίθεση εναντίον πλοίου με προορισμό τη Γάζα.

"Θέλουμε αυτή η σχέση, που είναι σημαντική για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και μάλιστα κρίσιμη για την ίδια την ειρηνευτική διαδικασία, να επιστρέψει στην ομαλότητα", δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου αφού έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, πρώτο σταθμό μιας 10ήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Ασία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο "κλειδί" και να προσφέρει μια "σημαντική συμβολή" στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο Κέρι δήλωσε επίσης πως οι μεγάλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις συνομιλίες με το Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως υπογράμμισε πως «η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα."

«Δεν είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος", τόνισε ο Κέρι προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι προσηλωμένος στη συνέχιση της διπλωματικής διαδικασίας παρά το γεγονός ότι τη διαδικασία αυτή περιπλέκεται από τη διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο στο Ιράν.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις τερματίσθηκαν χθες Σάββατο στο Καζακστάν χωρίς να αρθεί το αδιέξοδο. Δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες.

Από την Κωνσταντινούπολη, ο Κέρι πρόκειται αργότερα σήμερα να μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με αξιωματούχους στο Ισραήλ.

Αφού αναχωρήσει από τη Μέση Ανατολή, ο Κέρι θα μεταβεί στο Λονδίνο για να συμμετάσχει σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) πριν επισκεφθεί στη συνέχεια τη Νότια Κορέα, την Κίνα και την Ιαπωνία. Πρόκειται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον στις 15 Απριλίου

 iKYPROS.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger