Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ, ΝΑΥΤΙΛΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ Τώρα είναι ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας

Χτες το πρωί, πριν ακόμα ανακοινωθεί η επιστράτευση, συνδικάτα και αγωνιστικές παρατάξεις από την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία και τη ναυπηγοεπισκευή καλούσαν με κοινή τους ανακοίνωση σε διεύρυνση του αγωνιστικού μετώπου και κλιμάκωση της πάλης:
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν χτες τα σωματεία: ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ & ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ - ΝΑΤ και οι παρατάξεις: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΛΠ, ΔΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ

Αυτά που συμβαίνουν στα λιμάνια, με τους ναυτεργάτες, μας αφορούν όλους! Κανείς μόνος του. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά να κλιμακώσουμε τον αγώνα. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η κυβέρνηση να μας βρουν μπροστά τους αποφασισμένους και οργανωμένους για σκληρές αναμετρήσεις. Καμιά υποχώρηση στις απειλές της κυβέρνησης. Εμείς έχουμε το δίκιο, εμείς μπορούμε να ανατρέψουμε την αντεργατική θύελλα.
Ολα αυτά που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος, κάθε χώρος δουλειάς, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες και αλιείς, οι άνεργοι, γίνονται για να σωθούν τα κέρδη βιομηχάνων και εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδόχων. Η πολιτική που υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα, μειώνει τους μισθούς, τις συντάξεις, αυξάνει τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Επιβάλλει θύελλα χαρατσιών και φόρων. Μετατρέπει την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, τις Μεταφορές σε πανάκριβες και απρόσιτες για την πλειοψηφία του λαού υπηρεσίες.
Οι εξελίξεις στη ναυτιλία, στα ναυπηγεία, σε δεκάδες χώρους δουλειάς στον Πειραιά είναι αποκαλυπτικές.
Διευρύνεται η απλήρωτη εργασία. Οι εκατοντάδες ναυτεργάτες και ναυτιλιακοί υπάλληλοι στην ακτοπλοΐα που είναι απλήρωτοι για μήνες, είναι ένα τμήμα μόνο των χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων που δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται.
Φουντώνουν η ανεργία και οι απολύσεις, με χιλιάδες εργάτες να είναι στα όρια της εξαθλίωσης. Τα ναυπηγεία και η ΖΩΝΗ συρρικνώνονται, οι ναυτεργάτες πετιούνται στο δρόμο. Ο Πειραιάς κατέχει από τα πιο υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.
Γίνεται προσπάθεια να καταργηθούν οι ΣΣΕ. Παντού μεγαλώνει η ασυδοσία των εφοπλιστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των εργολάβων. Προωθείται το "επενδυτικό μοντέλο" της COSCO που απαγορεύει την ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων και τη συνδικαλιστική οργάνωση.
Τσακίζουν τους εργάτες στα χαράτσια και στους φόρους, την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν ούτε 1 ευρώ σε φόρους.
Χτυπούν ακόμα περισσότερο τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που κατοικούν στα νησιά. Τα εισιτήρια είναι στα ύψη όπως και τα ναύλα για τους φτωχούς αγρότες. Θα περνούν πολλές μέρες για να δουν ένα γιατρό, φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα, μερικά νησιά ακόμα και νερό!
ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ - ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Γνωρίζουμε καλά ότι κάθε υποχώρηση θα φέρει νέα και πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα.
Αντιπαλεύουμε την πολιτική της εξαθλίωσης και της φοροληστείας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε εργάτη να δουλεύει και να κατοχυρώνει εργασιακά - ασφαλιστικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα. Απαντάμε με οργάνωση και ενότητα στα σωματεία μας στην πολιτική καταστολής των εργατικών αγώνων που επιλέγει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση να μην επιχειρήσει την ποινικοποίηση και την επιστράτευση στους ναυτεργάτες ή σε άλλο κλάδο. Θα μας βρει όλους αντιμέτωπους.
Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι δίκαιος και επιβεβλημένος. Τώρα είναι η ανάγκη να κλιμακωθεί, να γιγαντωθεί αυτός ο αγώνας, να αγκαλιάσει και άλλους κλάδους. Να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα.
Απαιτούμε:
  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών, που καταδικάζει δεκάδες νησιά στην απομόνωση
  • Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις. Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα στους επί μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες, ναυτιλιακούς υπαλλήλους. Σε κάθε εργατοϋπάλληλο που δουλεύει χωρίς να πληρώνεται. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι που μειώνουν μισθούς και συντάξεις. Καμία διάκριση μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων. Υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών Συμβάσεων.
  • Κατάργηση όλων των χαρατσιών και της φοροληστείας.
  • Αμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους.
  • Πλοία σύγχρονα - ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger