Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

«Ιταλοποίηση» ξανά: Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας η χώρα Προβάδισμα της Κεντροαριστεράς σε Βουλή και ψήφους και Μπερλουσκόνι σε Γερουσία - Θρίαμβος του λαϊκιστή Μπέπε Γκρίλλο και πανωλεθρία του Μάριο Μόντι


  Βραδιά-θρίλερ  στην Ιταλία καθώς τα πρώτα exit-poll που έδειχναν μία καθαρή νίκη της Αριστεράς φαίνεται να ανατρέπονται. Στις εκλογές για τη Γερουσία, που θεωρούνται και το κλειδί για την επικράτηση, σύφωνα με τις προβολές φαίνεται να προηγείται ελαφρώς η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με 31% έναντι 29,5. Θα πρέπει όμως να φτάσουν τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα για να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα καθώς η πλειοψηφία φαίνεται να κριθεί από τα αποτελέσματα στις σημαντικές περιφέρειες όπως η Λομβαρδία.

Αποτελέσματα της Γερουσίας (στο 65%)

Κεντροαριστερά - Μπερσάνι:   32.4%   104 έδρες
Κεντροδεξιά - Μπερλουσκόνι:  29.7%  123 έδρες
«Κίνημα 5 αστέρων» - Γκρίλο: 24,0%   58 έδρες
Κέντρο - Μόντι:                              9,1%   16 έδρες


Η συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη Λέγκα του Βορρά εμφανίζεται τώρα να προηγείται στη Γερουσία με 31,6%, βάσει προβολής του ινστιτούτου Piepoli για την Rai. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός ακολουθεί με 29,4%. Δημοκρατικό Κόμμα και Μπέπε Γκρίλο «εναλλάσσονται» ως πρώτο κόμμα στη Γερουσία.

Η ιταλική κεντροαριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η μάχη, παραπέμποντας σε αμερικανικές εκλογές. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, πλέον χτυπά «κόκκινο» και αρχίζει η μακρά αναμονή της καταμέτρησης ανά περιφέρεια, με φόντο τις συνθήκες θρίλερ που καλλιεργεί ο «παραμορφωτικός» εκλογικός νόμος...

Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου -του αποκαλούμενου Porcellum (σημαίνει «γουρούνι»)- που σε αντίθεση με τη Βουλή, στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό, αλλά περιφερειακό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα,  καθιστά επισφαλή την αυτοδυναμία στη Γερουσία και καλλιεργεί συνθήκες ακυβερνησίας.

Η εικόνα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς το κόμμα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο φαίνεται να είναι το πρώτο κόμμα στη Γερουσία με ποσοστό 25%!.

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν νίκη της Αριστεράς, εκρηκτική άνοδο του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο και ήττα του Μόντι. Αναλυτικά σύμφωνα με το πρώτο άμεσο exit-poll η κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι φαινόταν να προηγείται με ένα ποσοστό γύρω στο 37-38% ακολουθούσε η Κεντροδεξιά με ηγέτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με περίπου 30-31% ενώ το κόμμα «Πέντε Αστέρια» του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο είχε εντυπωσιακή άνοδο με ένα ποσοστό γύρω στο 16,5 - 19%.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φαίνεται να οδεύει προς βαριά ήττα αφού φαίνεται να μην λαμβάνει ούτε το 10% και να κινείται μεταξύ 7% και 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger