Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Στα «χαρακώματα» για τα νάιλον οι καταστηματάρχες

 Οι  καταγγελίες από επαγγελματίες και από πολίτες  αποτέλεσε την αιτία  να κινηθούν από το Δήμο  οι διαδικασίες για να ξηλωθούν τα νάυλον     
Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα θέματα που κυριαρχούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην τοπική επικαιρότητα. Ένα θέμα που έχει αναστατώσει τους καταστηματάρχες της παραλίας, και όχι μόνον, και που τους έχει οδηγήσει στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης.
Ο λόγος για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, αν δεν ξηλώσουν τα νάιλον που έχουν τοποθετήσει μπροστά από τα μαγαζιά τους και δεν συμμορφωθούν με την κανονιστική απόφαση του Δήμου Βόλου που προβλέπει καφασωτά πλαίσια δεξιά και αριστερά από τα μαγαζιά (σ.σ.: δηλαδή μόνον από τις δύο πλευρές) με τζάμι και σε ύψος 1,80 μέτρα.
Ρεπορτάζ: ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Πριν από δύο εβδομάδες ήλθαν προς ανάκληση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου οι άδειες λειτουργίας για περισσότερα από δέκα καταστήματα (ουζερί και καφέ), τα περισσότερα στην οδό Αργοναυτών. Μεθαύριο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μόσχος έχει προαναγγείλει ότι σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα Έκδοσης Αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα φέρει προς ανάκληση τις άδειες για άλλα είκοσι καταστήματα, επίσης ουζερί και καφέ, όχι μόνον στο Βόλο, αλλά και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Ιωνία, στην Πορταριά, στη Μακρινίτσα κ.α.
Οι άδειες δεν θα ανακληθούν, εάν και εφόσον οι καταστηματάρχες συμμορφωθούν με την κανονιστική του Δήμου Βόλου και αποσύρουν μόνοι τους τα νάιλον, τα οποία έχουν βεβαιωθεί ως αυθαίρετες κατασκευές. Κάτι που έγινε και με την πρώτη… παρτίδα των καταστημάτων που ήλθαν πριν από δύο εβδομάδες, όταν οι καταστηματάρχες έσπευσαν να αποξηλώσουν με δική τους πρωτοβουλία τα νάιλον. Τι έγινε όμως τελικά και οδήγησε τη Δημοτική Αρχή σε αυτή την άτεγκτη και σκληρή στάση, χωρίς ίχνος επιείκειας απέναντι σε εκατοντάδες καταστηματάρχες, όταν οι τελευταίοι δεν βιώνουν λόγω κρίσης και τις καλύτερες οικονομικά μέρες τους;

Επίσημα η Δημοτική Αρχή λέει ότι η προσπελασιμότητα των πεζών από τους κοινόχρηστους χώρους, όπως είναι τα πεζοδρόμια, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των πολιτών. Στο παρασκήνιο ωστόσο εκείνο που ακούγεται είναι ότι υπήρξαν αλληλοκαταγγελίες ανάμεσα σε καταστηματάρχες, κάτι που επέσπευσε τις διαδικασίες, που σε ανύποπτη στιγμή, μέσα από δηλώσεις του Αντιδημάρχου Ν. Μόσχου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, είχε προαναγγείλει όλα όσα θα ακολουθούσαν.
Μάλιστα για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είχε ενημερωθεί και ο Σύλλογος των Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας. Κάποιοι επαγγελματίες συνέχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα και το κυριότερο να προκαλούν το κοινό αίσθημα και την αισθητική της πόλης, παίρνοντας στο… λαιμό τους και όλους εκείνους που σε γενικές γραμμές είχαν συμμορφωθεί ή είχαν επενδύσει σημαντικά ποσά για την αισθητική των καταστημάτων τους, αν και αρκετά από αυτά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της κανονιστικής, καθώς είχαν κλείσει όλες τις πλευρές.
Το κακό είναι ότι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής ήλθαν τη χειρότερη στιγμή. Στα μέσα Φεβρουαρίου ήλθαν οι πρώτες αποφάσεις για ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Στην καρδιά του χειμώνα δηλαδή. Η Δημοτική Αρχή υποστηρίζει ότι το θέμα με τα νάιλον θα έχει τελειώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τότε όμως τελειώνει και ο χειμώνας. Ο καιρός θα αρχίσει να ζεσταίνει και τα νάιλον θα είναι αχρείαστα. Σ΄ αυτόν τον 1½ μήνα σαφώς τίθεται θέμα ισότιμης μεταχείρισης των καταστημάτων.
Οι καταστηματάρχες που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις ανάγκες του ρεπορτάζ  κάνουν λόγο για οικονομική καταστροφή και για μία πόλη  που είναι αληθινό νεκροταφείο, όπως υποστηρίζουν, κυρίως τις βραδινές ώρες. Τώρα πλέον περιμένουν με ανυπομονησία να ακούσουν την απάντηση του Δημάρχου, αύριο ή μεθαύριο, στην πρόταση που έχει γίνει από το Σύλλογο Καταστηματαρχών.
Εκτός από τα καφασωτά με τζάμι στο 1,80 μ. ύψος, δεξιά και αριστερά από τα καταστήματα, να επιτρέπεται στις δύο πλευρές και η ειδική ξύλινη κατασκευή με ειδικό πλέξι γκλας ασφαλείας. Επιπλέον επιμένουν ότι πρέπει να γίνει νέα κανονιστική μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος η κανονιστική που ισχύει ήταν προκειμένου η κανονιστική του πρώην Δήμου Βόλου να εναρμονιστεί και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.
Τι θα γίνει τελικά; Αν κρίνουμε από το επίσημο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη ο Δήμος Βόλου για όλα όσα συζητήθηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή, η Δημοτική Αρχή επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα σύνταξης νέας κανονιστικής απόφασης για τους κοινόχρηστους χώρους, καθώς αυτή που ισχύει από τον Απρίλιο του 2012 ήταν προϊόν μακράς διαβούλευσης, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά. Είναι προφανές ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι δύο πλευρές θα βρεθούν στα… χαρακώματα.
Οι καταστηματάρχες  Παρασκευή μεσημέρι. Η κίνηση στα παραλιακά μαγαζιά ελάχιστη. Επαγγελματίες της πόλης που ασχολούνται με τα είδη τεντοποιίας πηγαινοέρχονταν στην Αργοναυτών για να αποξηλώσουν και τα τελευταία νάιλον από τα μαγαζιά. Αναζητήσαμε μερικούς από τους καταστηματάρχες για να καταγράψουμε τις απόψεις τους. Οι περισσότεροι είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που λειτουργούν στην παραλία, ενώ ένας διατηρεί παραδοσιακό ουζερί στο στενό της οδού Λώρη.
Ας δούμε τις μας είπαν:



Χάιδω Τσιαμήτα (ιδιοκτήτρια της πιτσαρίας CASA PIZZA):
Εγώ δεκαπέντε χρόνια δεν είχα νάιλον. Δεν ήλθε κανείς να μου δώσει κάποιο βραβείο, ούτε τα χρήματα που έχασα όλο αυτό το διάστημα. Δεν ήξεραν όλα αυτά τα χρόνια τι γίνεται;
Η στιγμή που γίνεται είναι η χειρότερη. Θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερα. Αλλά τι τους νοιάζει, αφού δεν θα βάλουν υποψηφιότητα.
Τα μαγαζιά μας, μία με τα νάιλον, μία με όλες τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, οδηγούνται σε αφανισμό.
  


Απ. Αθανασός (ιδιοκτήτης της πιτσαρίας ΤΟΡΟΝΤΟ, Πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας):
Τα υαλόφρακτα θα παραμείνουν μέχρι να συζητήσουμε με το Δήμαρχο για το κομμάτι του τζαμιού. Τα νάιλον πρέπει να σηκωθούν, δεν είναι εικόνα αυτή για την πόλη.Στόχος του Συλλόγου είναι να προχωρήσουμε σε τροποποίηση της κανονιστικής για να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα τα καταστήματα.
Η συμφωνία με τη Δημοτική Αρχή να πάμε σε νέα κανονιστική δεν είναι τωρινή. Είναι από τον Οκτώβριο. Η συγκυρία για τα νάιλον δεν ήταν η καλύτερη, ο Δήμαρχος μας είπε ότι οι ανακλήσεις ξεκίνησαν μετά από καταγγελίες που έγιναν από επιχειρηματίες και πολίτες.



Στ. Προσήλιας (ιδιοκτήτης της καφετέριας  ΜΙΝΕΡΒΑ):
Η συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη για να γίνουν όσα γίνονται. Ποτέ η Δημοτική Αρχή δεν ήταν δίπλα στους επαγγελματίες. Τα νάιλον ήταν μία προσωρινή λύση.
Το καφασωτό δεξιά και αριστερά δεν εξυπηρετεί, γιατί κανένας δεν κάθεται έξω το χειμώνα εκτεθειμένος στο κρύο.
Να βρεθεί μία λύση κάλυψης του εξωτερικού χώρου, προκειμένου να είναι προστατευμένοι οι πελάτες μας.
 

 
Γιαν. Γρηγορίου (ιδιοκτήτης της καφετέριας Αχίλλειο):
Θέλω την πολιτική εξουσία να είναι μπροστά από τους επαγγελματίες και όχι να είμαστε τριάντα χρόνια πίσω. Αντί να φέρουν κόσμο και εμείς να βοηθούμε, η πόλη μας γίνεται νεκροταφείο. Είμαι υπέρ τη νομιμότητας, αλλά επί ίσοις όροις για όλους και για όλα.
Για όλες τις παρανομίες που υπόλογοι και υπεύθυνοι είναι επί τριάντα χρόνια όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, που έκαναν καθεστώς την παρανομία σε συνεργασία ή αδιαφορία με τους επαγγελματίες.
Εάν εφαρμοστεί η κανονιστική για όλο το Δήμο και για κάθε παρανομία τινάζεται η πόλη στον αέρα. Θα κλείσουν τα μαγαζιά και το προσωπικό θα χάσει τη δουλειά του.


Δότη Καλαμποκά (ιδιοκτήτρια της καφετέριας Haagen Dazs):
Πού να λειτουργήσουν τα μαγαζιά; Μέσα απαγορεύεται το κάπνισμα, έξω απαγορεύεται να κλείνει ο χώρος μέχρι πάνω για να μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα η θέρμανση. Κάτι πρέπει να γίνει.
Το θέμα δεν είναι τα νάιλον. Αυτή τη στιγμή μέχρι το Μάρτιο να βάζουμε μέχρι το όριο του πεζοδρομίου πλαίσιο, στο οποίο θα καθορίσουμε το ύψος και την ποιότητα των υλικών. Θέλουμε μία παραλία με ζωή ή μία παραλία πεθαμένη;
Με το ΦΠΑ στο 23% είναι δυνατόν να δουλεύουν τα μαγαζιά μόνον Σάββατο; Θέλουμε το Δήμο να είναι δίπλα μας.


Θωμάς Λαγάρας (διοκτήτης του καφέ SENSO):
Ήταν η χειρότερη στιγμή που λήφθηκε αυτή η απόφαση Η παραλία μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη. Ειδικά τα βράδια. Θέλουμε η Δημοτική Αρχή να δει το θέμα με συμπάθεια.
Θα μπορούσε να αναβάλει το θέμα για κάποιο χρονικό διάστημα, για να μπορέσουμε και εμείς να οργανωθούμε κάπως καλύτερα, γιατί κυριολεκτικά μας αιφνιδίασαν.
Η δουλειά μας ήταν κάτω από το 50% πριν τα νάιλον λόγω κρίσης, τώρα με τα νάιλον έπεσε άλλο ένα 30%.

 


Βάιος Γκαλιμάνης (ιδιοκτήτης του ουζερί ΙΩΛΚΟΣ):
Με την απόφαση που πήρε ο Δήμος μάς κλείνουν οριστικά τα μαγαζιά. Πώς θα πληρώσουμε τους υπαλλήλους μας και τις υποχρεώσεις μας;
Με την κρίση η δουλειά είχε πέσει κατά 70%, τώρα με τα νάιλον έπεσε στο 90%. Η παραλία είναι πλέον νεκρή.





Απ. Βούλγαρης (ιδιοκτήτης του ουζερί ΔΙΟΝΥΣΗΣ):
Το χειρότερο πράγμα στη χειρότερη στιγμή. Το timig ήταν καταπληκτικό, τι να σας πω!!! Θεωρώ ότι πρέπει ο Δήμος να βάλει μία καταληκτική ημερομηνία για όλα τα μαγαζιά, γιατί δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό στα μαγαζιά σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου και επιπλέον να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν όχι μόνο από το προσωπικό που εργάζεται στα μαγαζιά μας, αλλά και από τους προμηθευτές μας.
Τους αρέσουν τα καφασωτά που τα βάφουν ο καθένας με ό,τι χρώμα θέλει και δεν θέλουν τα καλαίσθητα πλέξιγκλας; Δεν μπορώ να καταλάβω…
 

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger