Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Καταργούν από υπερήλικες ανασφάλιστους τη σύνταξη του ΟΓΑ

Πέρα από το πετσόκομμα στους μισθούς, στις αναπηρικές συντάξεις, στα επιδόματα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η κυβέρνηση προχωράει ένα ακόμη βήμα και κόβει ακόμη και από υπερήλικες ανασφάλιστους ανάπηρους την ελάχιστη βοήθεια. Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών καταγγέλθηκε το άρθρο 69 στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας». Με αυτό καταργείται η χορήγηση της ούτως ή άλλως χαμηλής σύνταξης ανασφάλιστων που έδινε ο ΟΓΑ (340 ευρώ) στα άτομα με αναπηρία άνω των 65 ετών, επειδή λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα. Επίσης, όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου ανεβαίνει το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 χρόνια.
Πρόκειται για μια διάταξη που καταδικάζει κυριολεκτικά στην εξαθλίωση ηλικιωμένους που έχουν βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες όπως είναι οι τυφλοί, οι παραπληγικοί - τετραπληγικοί, οι αιμορροφιλικοί κ.λπ. Αυτοί οι άνθρωποι λόγω της αναπηρίας ή της χρόνιας πάθησής τους και λόγω του ότι δεν εντάσσονται στην παραγωγή - παρότι πολλοί από αυτούς μπορούν - δεν έχουν συμπληρώσει τον κατάλληλο αριθμό ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους. Παρόλα αυτά, έχουν αυξημένες ανάγκες από τον υπόλοιπο πληθυσμό, που αφορούν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, νοσηλεία, κάποιον άνθρωπο να τους προσέχει κ.ά.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η ανεργία στα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες αγγίζει το 95%. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών από τις 25.000 τυφλούς της χώρας εργάζονται μόλις οι 150, 16.000 είναι από αγροτικές οικογένειες, 8.000 - 9.000 είναι μικροσυνταξιούχοι με αναπηρική σύνταξη λόγω κάποιου εργατικού ατυχήματος ή ασθένειας που τους κατέστησε στην πορεία της ζωής τους τυφλούς και μόλις ένα 5% έχει καταφέρει να πάρει σύνταξη γήρατος. Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή από τα στοιχεία, καθώς οι άνθρωποι με μειωμένη όραση που όμως δεν παίρνουν προνοιακό επίδομα επειδή έχουν πάνω από 1/20 της όρασής τους, φτάνουν τις 100.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger