Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλία: "Ντέρμπι" για την ανάδειξη του νέου διαχειριστή της αστικής βαρβαρότητας

Από την εκλογική διαδικασία
Διαψεύσεις των exit poll, ανατροπές και ρευστή κατάσταση παρουσιάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τις εκλογές στην Ιταλία, όσον αφορά την εκλογική δύναμη του κάθε υποψήφιου πρωθυπουργού-μνηστήρα της διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Μοιάζει πιιθανό το ενδεχόμενο, κανένας από τους βασικούς διαχειριστές, Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι, να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Το όριο για να αποκτήσει ένας εκλογικός σχηματισμός έδρες στη Γερουσία είναι το 4%. Αξίζει να σημιεωθεί ότι τα exit poll -όπως γίνεται συνήθως στην Ιταλία- διαψεύστηκαν ενώ άλλαξαν και 3-4 φορές.
Τα αποτελέσματα
Για τη γερουσία τα αποτελέσματα με καταγεγραμμένα 48.286 από τα 60.431 εκλογικά κέντρα έχουν ως εξής:

Η «κεντροαριστερή» συμμαχία «Κοινό Καλό» του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι συγκεντρώνει 32% με 104 έδρες.
Η «κεντροδεξιά» συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι λαμβάνει το 30,2% με 123 έδρες.
Το «Κίνημα 5 Αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει το 23,9% με 57 έδρες.
Ο συνασπισμός «Με τον Μόντι για την Ιταλία λαμβάνει το 9,1% με 17 έδρες.
Ο συνασπισμός «Επανάσταση των Πολιτών» συγκεντρώνει το 1,8% χωρίς έδρες.
Για την βουλή των αντιπροσώπων με βάση τα μέχρι στιγμή αποτελέσματα:
Η «κεντροαριστερή» συμμαχία συγκεντρώνει το 30,6%.
Η «κεντροδεξιά» συμμαχία λαμβάνει το 28%.
Ο Μπέπε Γκρίλο παίρνει 25,5%.
Ο συνασπισμός του Μόντι συγκεντρώνει το 10,5%.
Η «Επανάσταση των Πολιτών» συγκεντρώνει το 2,2%.
Η συμμαχία του Μπερσάνι εξασφαλίζει μεγαλύτερο ποσοστό σε πανεθνικό επίπεδο, επειδή οι έδρες της Γερουσίας εξαρτώνται από τα ποσοστά στην κάθε περιφέρεια. Οπότε, ο Μπερλουσκόνι που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κερδίζει στην Λομπαρντία, το Βένετο, την Σικελία και γενικά στις μεγάλες περιφέρειες, κερδίζει πιο πολλές έδρες παρόλο που δείχνει να έχει μικρότερο ποσοστό.
Τα αποτελέσματα για την βουλή των αντιπροσώπων θα είναι ολοκληρωμένα την Τρίτη όπως και η κατανομή των εδρών.
Στα παραπάνω αποτελέσματα δεν συμπεριλαμβάνεται η εκλογική περιφέρεια εξωτερικού, όπου ήταν και η μόνη που κατάφερε να συμμετάσχει το Κομμουνιστικό Κόμμα - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά (εξαιτίας των εμποδίων που θέτει ο εκλογικός νόμος). Τα αποτελέσματα θα βγουν στις επόμενες μέρες.
Η "ταυτότητα" των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στις εκλογές
Στη συμμαχία υπό τον Μπερσάνι, «Κοινό καλό», συμμετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα της Αριστερής Οικολογίας και Ελευθερίας του Νίκι Βέντολα, το ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κέντρο κ.ά. Τον Μπερλουσκόνι στηρίζουν το κόμμα του, «Λαός της Ελευθερίας», η Λίγκα του Βορρά, το κόμμα Δεξιά, το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, το κόμμα των Συνταξιούχων κ.ά. Τον Μόντι στηρίζουν τα κόμματα Επιλογή Πολιτών, Ένωση για το Κέντρο καθώς και το Κόμμα Μέλλον και Ελευθερία, του οποίου ηγέτης είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζιανφράνκο Φίνι, πρώην ηγέτης της συντηρητικής «Εθνικής Συμμαχίας» αλλά και του φασίζοντος «Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος».
Οι οπορτουνιστικές δυνάμεις συμμετέχουν με το συνασπισμό «Επανάσταση των Πολιτών», που απαρτίζεται από την Κομμουνιστική Επανίδρυση και το Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, το κόμμα της Ιταλίας των Αρχών, την Ομοσπονδία των Πρασίνων και το Πορτοκαλί Κίνημα.
Επίσης, την ψήφο των Ιταλών διεκδικούν το κόμμα «Σταματήστε την Παρακμή», το Κόμμα της Αμνηστίας - της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας, το κόμμα «Αγαπώ την Ιταλία», το κόμμα Ιταλών Ρεφορμιστών, το τροτσκιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών και τα νεοφασιστικά «Νέα Δύναμη», «Τρίχρωμη Φλόγα» και «Κάζα Πάουντ».
Οι πρώτες δηλώσεις
Στο μεταξύ, άλλο ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ορφίνι, είπε «όχι» σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, «κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά», όπως σημείωσε, εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.
«Νομίζατε ότι είχαμε πεθάνει, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η νίκη μας. . . κάντε την αυτοκριτική σας» είπε από την άλλη πλευρά απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο. «Το εξαιρετικό αποτέλεσμα που διαφαίνεται οφείλεται αποκλειστικά σε μοναδικό άθλο του προέδρου Μπερλουσκόνι. Ένας άθλος που θα μείνει στην ιστορία», υποστήριξε από την πλευρά του ο κεντροδεξιός πολιτικός Ενρίκο Μπόντι. Ο Γκαετάνο Κουαλιαριέλο του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την διακυβέρνηση της χώρας».
O πολιτικός σχολιαστής Πάολο Μιέλι εκτιμά ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος και να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστροφή στις κάλπες, το πολύ σε δυο μήνες».
Να σημειωθεί ότι ο συνασπισμός «Επανάσταση των Πολιτών» που στηρίζεται από τα οπορτουνιστικά κόμματα Κομμουνιστική Επανίδρυση και Ιταλοί Κομμουνιστές μένει εκτός βουλής και γερουσίας. Ο επικεφαλής του συνασπισμού Αντόνιο Ινγκρόια στην δήλωση που έκανε ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Σήμερα έχασε η κεντροαριστερά! Παρέδωσε την χώρα στην δεξιά και στην ακυβερνησία. Η κεντροαριστερά και ο αρχηγός της είχαν την ευκαιρία να κάνουν διάλογο με εμάς αλλά δεν το θέλησαν. Αν είχε κάνει άνοιγμα σε εμάς σήμερα θα είχε σίγουρα πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην γερουσία». Με δύο λόγια, οι οπορτουνιστές έχουν και παράπονο που οι Σοσιαλδημοκράτες του Δημοκρατικού Κόμματος δεν τους ήθελαν μαζί τους...
Μόνη λύση η πάλη ενάντια στον καπιταλισμό
Όπως σημειωνόταν στο άρθρο του Κυριακάτικου Ριζοσπάστη «Ιταλία: Κάλπες διαχείρισης της βάρβαρης λιτότητας»: «από άλλη οπτική γωνία βλέπει την καπιταλιστική κρίση, τις συνέπειές της αλλά και τη διέξοδο το Κομμουνιστικό Κόμμα - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά. Ο Γραμματέας του κόμματος, Μάρκο Ρίτσο, με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση των 92 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας (21 Γενάρη), σημείωσε πως «οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης είναι όλο και πιο καταστροφικές για τους εργαζόμενους. Φτώχεια, ανεργία, τσάκισμα των δικαιωμάτων, καταστροφή του περιβάλλοντος, πόλεμος. Η μοναδική λύση για την πραγματική αλλαγή περνάει από την ανοικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, την πάλη για το σοσιαλισμό». Συμπλήρωσε ότι «το κόμμα προτιμά την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων παρά την ανάδειξη ορισμένων βουλευτών καθώς σήμερα δεν είναι δυνατές οι ενδιάμεσες καταστάσεις, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να καλυτερεύσει, δεν εξανθρωπίζεται». Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά, στις αρχές Γενάρη αποφάσισε, λόγω και των δυσκολιών που βάζει το εκλογικό σύστημα (συλλογή υπογραφών από όλες τις περιφέρειες για την κατάθεση ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια), να υποβάλει ψηφοδέλτιο μόνο στην εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού - Ευρώπης, όπου ανήκουν οι Ιταλοί μόνιμοι κάτοικοι στο εξωτερικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger