Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

«Γέφυρες» Σκοπέλου με Βράιλα Ρουμανίας

Δίαυλους επικοινωνίας ανοίγει η Δημοτική Αρχή με σκοπό την αδερφοποίηση
Δίαυλους επικοινωνίας ανοίγει η Δημοτική Αρχή με σκοπό την αδερφοποίηση
Δίαυλους επικοινωνίας ανοίγει η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου με τη Ρουμανία με απώτερο σκοπό την αδελφοποίηση του νησιού με την πόλη Βράιλα. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη Δημοτική Αρχή σε αυτήν την απόφαση, ενώ τα αποτελέσματα θα φανούν μετά την επίσκεψη του δήμαρχου Σκοπέλου κ. Γιώργου Μιχελή στα μέσα Μαρτίου στη Ρουμανία.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής Σκοπέλου και συγκεκριμένα του δήμαρχου κ. Γιώργου Μιχελή είναι η αδελφοποίηση της Σκοπέλου με τη ρουμανική πόλη Βράιλα με αφορμή τη συμμετοχή του νησιού της Σκοπέλου σε τουριστική έκθεση, στην οποία θα πάρει μέρος το νησί στα μέσα του Μάρτη, 14-17/03, στη Ρουμανία.
«Στα μέσα Μαρτίου θα μεταβούμε στη Ρουμανία στο πλαίσιο τουριστικής έκθεσης που διοργανώνεται και στην οποία θα συμμετάσχουμε» τόνισε ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Μιχελής για να προσθέσει πως «στόχος μας είναι να πετύχουμε την αδελφοποίηση της ρουμανικής πόλης Βράιλα με τη Σκόπελο, καθώς μακρά ιστορία συνδέει το νησί μας με τη συγκεκριμένη πόλη».
Να σημειωθεί πως στις αρχές του περασμένου αιώνα αρκετοί Σκοπελίτες καραβομαραγκοί είχαν μεταναστεύσει στη Σκόπελο και είχαν επεκτείνει τη δραστηριότητά τους για αρκετά χρόνια, γνωρίζοντας καταξίωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική είναι η συμβολή των Ελλήνων, που επηρέασαν αποφασιστικά την οικονομική και πολιτιστική ιστορία της πόλης της Βράιλας, όπου σήμερα ζουν περίπου 2.000 ομογενείς, τρίτης και τέταρτης γενιάς, συσπειρωμένοι στην Ελληνική Κοινότητα.
«Σύμφωνα με όσες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία έχουμε στα χέρια μας, φαίνεται πως πολλοί καραβομαραγκοί έφυγαν από τη Σκόπελο στις αρχές του περασμένου αιώνα προκειμένου να αναζητήσουν την τύχη τους στη Βράιλα, όπου και τελικά διέπρεψαν. Είμαστε ακόμη στη φάση που συγκεντρώνουμε στοιχεία. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, μόνο θετικά θα είναι τα μηνύματα από την αδελφοποίηση της Σκοπέλου με τη Βράιλα, καθώς πολλοί είναι οι Έλληνες που έχουν επιχειρήσεις στη Βράιλα και τα καλοκαίρια στέλνουν, με πληρωμένα έξοδα, το προσωπικό τους για διακοπές. Ίσως να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και μια τέτοιου είδους συνεργασία» διευκρινίζει ο κ. Μιχελής.
Ως «καλή περιοχή» χαρακτηρίζει την αγορά της Ρουμανίας ο κ. Μιχελής, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες στη Βράιλα, προκειμένου να συζητήσουν το παραπάνω ενδεχόμενο, ενώ θετικά αποβλέπουν τα μηνύματα του τουρισμού στην περίπτωση αδελφοποίησης των δύο πόλεων. «Με τη Ρουμανία μας συνδέει και ο λόγιος-ποιητής Καισάριος Δαπόντες, ο οποίος γεννήθηκε στη Σκόπελο και έζησε στη Ρουμανία. Για τους Σκοπελίτες, όπως και για τους κάτοικους της Ρουμανίας, σημαίνει πολλά και νομίζω πως είναι ένα ακόμη στοιχείο που θα δέσει άρρηκτα αυτή τη συνεργασία» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σκοπέλου.
Η Βράιλα, ένα παραδουνάβιο λιμάνι στη βορειοανατολική Βλαχία, ιδρύθηκε μάλλον στα τέλη του 14ου αιώνα, πολύ κοντά στο άλλο σημαντικό λιμάνι της περιοχής, το Γαλάτσι. Η προνομιακή θέση κατέστησε την πόλη ένα εξαιρετικά αξιόλογο ναυτιλιακό και εμπορικό κέντρο. Στις αρχές του 19ου αιώνα, στην πόλη κατοικούσαν Τούρκοι, Ρουμάνοι και πολλοί Έλληνες, κυρίως έμποροι, Αρμένιοι και Εβραίοι. Από τις αρχές του 1830 εγκαθίστανται στην πόλη αρκετοί ακόμα Έλληνες, που ήταν, βασικά, έμποροι και τεχνίτες, οι οποίοι γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της πόλης. Ο αριθμός των Ελλήνων, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, έφτανε τις 5.000, περίπου το 10% των κατοίκων της πόλης, που ήδη είχε καταστεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και αξιόλογο βιομηχανικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger