Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Την ύπαρξη «χωριών του καρκίνου» παραδέχεται η Κίνα

Αυξημένα κρούσματα καρκίνου σε περιοχές της Κίνας λόγω της βιομηχανικής ρύπανσης (φωτό: AP)
Η ταχεία εκβιομηχάνιση της Κίνας τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και τα ελλιπή μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων (αφού αυτή η εκβιομηχάνιση γίνεται με τους όρους της καπιταλιστικής αγοράς και όχι με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες) έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της ρύπανσης και κατ' επέκταση την επιδείνωση της υγείας του λαού.

Αυτό επιβεβαιώνει η παραδοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος της Κίνας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία: «Επικίνδυνες τοξικές χημικές ουσίες έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο νερό και την ατμόσφαιρα και σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν ακόμα και "χωριά του καρκίνου"».
Η έκφραση «χωριά του καρκίνου» δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσής τους εξαιτίας των βιομηχανικών αποβλήτων, της παρουσίας τοξικών ουσιών στο νερό και μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι στην Κίνα γίνεται χρήση «επικίνδυνων χημικών ουσιών», οι οποίες (θεωρητικά τουλάχιστον) είναι απαγορευμένες στις αναπτυγμένες χώρες και οι οποίες μπορεί να απειλήσουν μακροπρόθεσμα την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η κινεζική κυβέρνηση παραδέχονται τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της ρύπανσης και των αυξημένων κρουσμάτων καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger