Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ Θαρρετά κι οργανωμένα στη μάχη!

  • Κι άλλα τρακτέρ, χτες, στο μπλόκο της Νίκαιας, νέα μπλόκα σε άλλες περιοχές
  • Συνέντευξη Τύπου, σήμερα, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Με το μπλόκο - οδηγό των Θεσσαλών στον κόμβο της Νίκαιας να ενισχύεται, συνεχώς, από τρακτέρ κι αγωνιστές ξωμάχους και με νέα μπλόκα να «φυτρώνουν» σε άλλες περιοχές της χώρας, η μικρομεσαία αγροτιά κλιμακώνει την πάλη της ενάντια στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ.
Χτες στο μπλόκο της Νίκαιας έφτασαν, οργανωμένα, κι άλλα, πολλά τρακτέρ από χωριά της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πολλές εφεδρείες που περιμένουν το σύνθημα να μπουν στη μάχη, η οποία δίνεται οργανωμένα, με σχέδιο και συντονισμό.
Ταυτόχρονα, δυναμώνει το κύμα λαϊκής συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στον αγώνα της αγροτιάς με ανακοινώσεις εργατικών συνδικάτων κι άλλων μαζικών φορέων της περιοχής, καθώς και με επισκέψεις στο μπλόκο.
Οι αγωνιζόμενοι αγρότες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βρουν τον καλύτερο τρόπο προβολής και προώθησης των διεκδικήσεών τους, καθώς ξέρουν πως είναι δίκαιες και μπορούν να πάρουν με το μέρος τους την «κοινή γνώμη». Ηδη, έχουν πείσει ότι τα άμεσα αιτήματα που προβάλλουν δεν είναι μόνο δίκαια, αλλά και ζωτικής σημασίας και τονίζουν πως αν δεν ικανοποιηθούν, εδώ και τώρα, οι γεωργοί δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο που ξεκινάει σε ένα μήνα και οι κτηνοτρόφοι δεν θα έχουν τίποτα να ταΐσουν τα ζώα τους. Κι όλοι αντιλαμβάνονται τι θα σημαίνει αυτό για τον αγροτικό κόσμο, που θα μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα και θα πεινάσει, αλλά και το λαό μας και τη χώρα μας να μένουν δίχως αγροτική παραγωγή.
Τρομοκρατεί - παραπληροφορεί
Η προβολή των αγροτικών διεκδικήσεων, όμως, δε «βολεύει», καθόλου, την κυβέρνηση, η οποία, όχι μόνο δε θέλει να ικανοποιήσει τα αιτήματα της αγροτιάς, αλλά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί και την αγροτική κινητοποίηση για να δείξει, για μια ακόμα φορά, το σκληρό κι ανυποχώρητο, ταξικό χαρακτήρα της έναντι των δίκαιων λαϊκών αντιδράσεων και διεκδικήσεων.
Γι' αυτό και:
-- Από τη μια χρησιμοποιεί την αστυνομική βία για να εμποδίσει τους αγρότες να έλθουν σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους - κυρίως των πόλεων - και να τους ενημερώσουν για το περιεχόμενο και την προοπτική του αγώνα τους. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η συνεχής, προκλητική παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ στο μπλόκο της Νίκαιας, που, υπό την, επιτόπου, καθοδήγηση του αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, Β. Χαλάτση, δεν επιτρέπουν ούτε στα τρακτέρ, αλλά ούτε και στους αγρότες να πλησιάσουν το οδόστρωμα της Εθνικής Οδού. Κι όταν το επιχειρούν, η αστυνομία δε διστάζει ακόμα και να τους «ραντίσει» με χημικά, όπως έγινε χτες το μεσημέρι. Βεβαίως, με την υπομονή τους και την επιμονή τους οι αγρότες καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τον αστυνομικό κλοιό και, έστω και και λίγο, να βρεθούν στην ΠΑΘΕ, διαμηνύοντας ότι η κυβερνητική τρομοκρατία δε θα περάσει.
-- Από την άλλη βάζει το υπουργείο Αγροτικής Απασχόλησης να παραπληροφορεί και να παραπλανά την «κοινή γνώμη», ως προς τα αιτήματα και την προοπτική των κινητοποιήσεων. Αυτό ακριβώς έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Χαρακόπουλος, ισχυριζόμενος, σε δηλώσεις του, ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν, πάλι, πολλούς παράδες από το κράτος, το οποίο, θέλει τάχα, αλλά, δυστυχώς, δεν έχει για να τους δώσει!
«Είναι ή ψεύτης ή αδιάβαστος ο υπουργός», απάντησε από το μπλόκο της Νίκαιας ο Βαγγ. Μπούτας κι εξήγησε ότι, «όπως φαίνεται και από το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει επιδοθεί και στο υπουργείο, δε ζητάμε από την κυβέρνηση να μας δώσει πολλούς παράδες, αλλά να μη μας πάρει και τους ελάχιστους παράδες που έχουν μείνει στην τσέπη μας, μέσω των απανωτών χαρατσιών και των βαρών που επιβάλλει στη φτωχή αγροτιά».
Συνολική απάντηση στην κυβέρνηση και σε όσους άλλους επιχειρούν να παραπλανήσουν και ν' αποπροσανατολίσουν το λαό, σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ελπίζοντας ότι έτσι μπορεί και να ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός αυτοματισμός», θα δώσουν, με συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.
Στη Μακεδονία
Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται με αγρότες από Πέλλα και Πιερία.
Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών και σε κομβικά σημεία των επαρχιακών οδών: Στη διασταύρωση του Δραβίσκου, στη διασταύρωση Μεσοράχης και στον κόμβο των Κερδυλλίων.
Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας - Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων.
Στο Κιλκίς, οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ τους στην Τούμπα.
Στον Εβρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων « Η ΕΝΟΤΗΤΑ», καλεί τους αγροτικούς συλλόγους, αλλά και όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, το Σάββατο το πρωί να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και στις πλατείες των χωριών και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καλύτερη δυνατή επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί μπροστά στην ΑΤΕ Ορεστιάδας.
Συγκέντρωση στον Κοπανό, προγραμματίζουν το Σάββατο, στις 11 π.μ., οι αγρότες του Δήμου Νάουσας.
Στη Θεσσαλονίκη
Ρόλο πυροσβέστη των αγωνιστικών διαθέσεων των αγροτών ανέλαβαν ο αντιπεριφερειάρχης και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν οι δύο πλευρές, χτες, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι συντάσσεται με τα δίκαια αιτήματα των αγροτών και ο πρόεδρος της ΕΑΣ ανακοίνωσε ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Μάλιστα ανέλαβαν να διοργανώνουν νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή αγροτών από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να καταγραφούν, όπως είπαν, τα αιτήματά τους.
  • Αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ συγκεντρώνονται σε Πρέβεζα και Αιτωλοακαρνανία. Στην είσοδο της πόλης στο Καναλάκι Πρέβεζας βρίσκονται παρατεταγμένα τα πρώτα τρακτέρ. Κλιμάκια της ΠΑΣΥ απευθύνουν το κάλεσμα στα χωριά για να ενισχυθεί το αγροτικό μπλόκο. Στο Αγρίνιο επίσης στον κόμβο του Αγίου Κωνσταντίνου συγκεντρώνονται από χτες τρακτέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger