Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Σε ιδιώτες η ναυτική μετεκπαίδευση

Ο Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης
Με τα σχέδια δύο υπουργικών αποφάσεων και ενός προεδρικού διατάγματος, κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη και τέθηκαν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει σε εφοπλιστές, αετονύχηδες πράκτορες (τμήμα του σύγχρονου δουλεμπορίου) της Ακτής Μιαούλη και επιχειρηματίες τη ναυτική μετεκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.
Ο Κ. Μουσουρούλης ενεργοποιεί το νομοθετικό έκτρωμα 3153/2003 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «Ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση και ρύθμιση άλλων θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας» και το νόμο 3450/2006 της κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε να συμπληρώσει αυτόν του ΠΑΣΟΚ. Προέβλεπαν τη δημιουργία ιδιωτικών σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) και είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο στόχος τους ήταν η έκδοση πτυχίων με το «κιλό» και η εξασφάλιση φτηνού, ευέλικτου, πειθήνιου ναυτεργατικού δυναμικού για λογαριασμό των εφοπλιστών.

Έχοντας έτοιμο το νομικό πλαίσιο η συγκυβέρνηση έρχεται τώρα να δώσει τη χαριστική βολή. Με το ΠΔ, ορίζεται όπως αναφέρεται: «Περιεχόμενο, διαδικασία, τρόπος άσκησης εποπτείας των Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ)». Με την υπουργική απόφαση καθορίζεται ο «ορισμός πιστοποιητικών που αποδεικνύουν τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ)». Ενώ στην κοινή υπουργική απόφαση προβλέπονται: «Προϋποθέσεις, όροι και διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ )».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger