Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Βόλος και Λάρισα, ανταπόκριση από τις απεργιακές πορείες

http://eekmag.blogspot.gr/2013/02/blog-post_21.html

Ανταπόκριση και φωτογραφίες από απεργιακές συγκεντρώσεις σε Βόλο και Λάρισα

Βόλος
 
Με την αναμενόμενη συμμετοχή η εργατική απεργιακή δραστηριότητα στο Βόλο. Είναι προφανές πως η νέα -μετά το Νοέμβρη- 24ωρη απεργιακή ντουφεκιά της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ εξακολουθεί να είναι ακατανόητη μορφή πάλης για τη μεγάλη μάζα των εργαζόμενων, που δικαίως βλέπει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να στέκει προδοτικά ανίκανη να οργανώσει τους εργατικούς αγώνες.
Ιδιαίτερα μετά τις επιστρατευτικές πολιτικές της μνημονιακής κυβέρνησης σε συγκοινωνίες, στους ναυτεργάτες, στη δημόσια τηλεόραση και τις απόπειρες καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων, τις οποίες οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές καλοδέχτηκαν με σταυρωμένα τα χέρια, γίνεται φανερό πως οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Εργατικών Κέντρων αρνούνται να υποστηρίξουν με όρους νίκης την αγωνιστική κίνηση της εργατικής τάξης.
 
Η συγκέντρωση του ΕΚΒ κινήθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα και μαζικοποιήθηκε με την παρουσία αγροτών από το μπλόκο του Αερινού (με προσυγκέντρωση στο Τελωνείο) και από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, οι οποίοι συμμετείχαν στο κάλεσμα του ΕΚΒ στην πλ.Ελευθερίας. Περίπου 1500 διαδηλωτές πλαισίωσαν την πορεία του ΕΚΒ.
 
Η πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών με κεντρικό πανό ένα και μοναδικό σύνθημα- «Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας»- επέμεινε στο σχέδιο της ανεξάρτητης ταξικής απεργιακής συγκέντρωσης και πορείας από πλ. Ελευθερίας, με στόχο μια πορεία ενωτική με όλους εκτός από τους εργατοπατέρες. Αλληλεπιδρώντας για αρκετή ώρα με τον συγκεντρωμένο στο κάλεσμα του ΕΚΒ κόσμο αναχώρησε με συνθήματα κατά των γραφειοκρατών αμέσως μόλις άρχισαν τα «αγωνιστικά» λογύδρια των εργατοπατέρων.  Η πορεία κατευθύνθηκε στο ΙΚΑ Βόλου καταγγέλλοντας τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα και τις 500 απολύσεις εργαζόμενων από το ΙΚΑ, επιτυχόντων του ΑΣΕΠ μέσω της 9Κ.
 
Ένα σημαντικό τμήμα της αριστεράς-το ρεφορμιστικό και το αντικαπιταλιστικό- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λιβανίζει τη γραφειοκρατία, αναπαράγοντας τους όρους και την πολιτική της και στέκεται αναποφάσιστο και φοβικό να διεξάγει τους εργατικούς αγώνες  που έχει ανάγκη η εποχή.
 
Παρά τη μικρή συμμετοχή στην ανεξάρτητη πορεία, ένας διακριτός και μη φοβικός πόλος διαμορφώνεται. Ένας πόλος που επιδιώκει ρήξη με τη γραφειοκρατία, η οποία παρά τον συνεχή υπονομευτικό της ρόλο στους χώρους δουλειάς και τις μορφές πάλης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πολιτικής οργής των μαζών.
 
Στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση και πορεία συμμετείχε η Ανοικτή Συνέλευση Μαγνησίας και το ΕΕΚ.
 
Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έκανε μια μικρή πορεία κι έπειτα κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο Βόλου από όπου μετέβησαν στα αγροτικά μπλόκα της Νίκαιας. Στο κόμβο Κιλελέρ οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κόψουν την κυκλοφορία προκειμένου να παρεμποδίσουν τη διέλευση λεωφορείων που πήγαιναν να συμμετάσχουν στην αγροτική κινητοποίηση.
 




 
 
 
 
Λάρισα
 
Στη Λάρισα, το στίγμα ανεξάρτητης συγκέντρωσης δόθηκε από αλληλέγγυους στους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν ξεχωριστά και κατευθύνθηκαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ μοιράζοντας υλικό σχετικό με το εγχέιρημα της ΒΙΟΜΕ. Το ΕΕΚ στήριξε το μπλοκ  για τη ΒΙΟΜΕ μαζί με πλήθος συναγωνιστών, κυρίως από τον α/α χώρο.


Το ΠΑΜΕ, το οποίο έχει την ηγεσία του ΕΚΛ, δεν πραγματοποίησε πορεία αναχωρώντας απευθείας για τα αγροτικά μπλόκα.
Οι διαδηλωτές που βρίσκονταν στο μπλοκ για τη ΒΙΟΜΕ πραγματοποίησαν ανεξάρτητη πορεία στο κέντρο της πόλη κι αμέσως μετά τη λήξη της πορείας αναχώρησαν για τα μπλόκα των αγροτών.
Εκεί η Ασφάλεια προσπάθησε να εισχωρήσει στο πλήθος των συγκεντρωμένων στην εθνική οδό αλλά έγινε αντιληπτή κι εκδιώχθηκε από τους απεργούς.
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

[url=http://levitranowdirect.com/#ptgit]buy levitra online[/url] - cheap levitra online , http://levitranowdirect.com/#ropna buy generic levitra

Powered By Blogger