Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η ΠΕΝΕΝ για το εφάπαξ των ναυτεργατών

Η επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης κατά των Ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είναι σε πλήρη εξέλιξη και συνεχώς ανακοινώνει και προωθεί μέτρα και ρυθμίσεις που θίγουν και τα ελάχιστα αυτά κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου που έχουν παραμείνει άθικτα από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Η καταστροφική ναυτιλιακή πολιτική η οποία εφαρμόσθηκε από όλες τις κυβερνήσεις κυρίως από την έναρξη της δεκαετίας του 80 με τις απανωτές μειώσεις των συνθέσεων και την απομάκρυνση των ελληνικών κατωτέρων πληρωμάτων και μεγάλης μερίδας αξιωματικών από την ποντοπόρο ναυτιλία είχε ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση των εσόδων στα ταμεία (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ –ΤΠΕΝ) με αποκορύφωμα αυτή την στιγμή για τα Ταμεία Πρόνοιας να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 χρόνια η καταβολή των εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους που έχουν καθαρή πλεύσιμη θαλάσσια υπηρεσία, ενώ όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση ξεπερνούν τα 4 χρόνια!!

Για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ΝΑΤ, ο Οίκος Ναύτη, το ΚΕΑΝ και τα Ταμεία Πρόνοιας την βασική ευθύνη φέρουν οι ασκούμενες μέχρι τώρα κυβερνητικές πολιτικές που εξυπηρετούσαν τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών υπέστησαν οι ασφαλισμένοι του ταμείου με μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι μειώσεις έχουν ξεπεράσει και το 60% ενώ ο Οίκος Ναύτη διαλύθηκε και οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεταφέρθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Τώρα στο όνομα της βιωσιμότητας των Ταμείων Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού ετοιμάζεται ισοπεδωτική περικοπή των χορηγούμενων εφάπαξ στους δικαιούχους μέσω μνημονίου που θέλει να συνάψει το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τα Ταμεία Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού και έχει δοθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων ώστε να το μελετήσουν, να το κατανοήσουν και να αποφασίσουν αν επιθυμούν να συμφωνήσουν με τους όρους του μνημονίου που μεταξύ των άλλων αναφέρει: να εξοφλήσουν οι φορείς από ίδιους πόρους μέρος των υφιστάμενων κατά την 31/12/2011 ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους και να δεσμευθούν στην μη σώρευση νέων ληξιπρόθεσμων
υποχρεώσεων, ενώ σε περίπτωση υστέρησης στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να μετατρέπονται σε αντίστοιχες μειώσεις στο σκέλος των εξόδων.
Συγκεκριμένα η αντιλαϊκή αντεργατική κυβέρνηση των μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων υποχρεώνει τα Ταμεία Πρόνοιας Ε.Ν. στα πλαίσια της εναρμόνισης της ναυτιλιακής πολιτικής ακόμη και σε χώρους που διατηρούσαν αυτόνομη διαχείριση όχι μόνο να ελέγχονται από ειδικό προσωπικό αλλά και να παραδίδουν σε μηνιαία βάση ισολογισμούς εσόδων – εξόδων οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκρίνονται επιμελώς για να εξασφαλίζεται η ομαλή καταβολή των εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους των ταμείων.
Είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο της ναυτεργασίας και κυρίως στους απόμαχους πως τα ασφαλιστικά ταμεία (ΝΑΤ, ΚΕΑΝ, Τ.Π.Ε.Ν) στο παρελθόν όπου τα έσοδά τους δημιουργούσαν ευφορία στην εκάστοτε κυβέρνηση για να επωφεληθεί καταληστεύοντας τον μόχθο και τον ιδρώτα των Ελλήνων Ναυτεργατών με την αφαίμαξη των οικονομικών τους δίνοντας τα λεγόμενα θαλασσοδάνεια τα οποία δεν επέστρεψαν ποτέ στην θέση τους όπως δεν επέστρεψαν ποτέ ως τώρα οι οφειλές εφοπλιστών που ξεπερνούν τα 120 εκατομμύρια ευρώ!!!
Κι ενώ όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα διαβεβαιώνουν ότι τα Ταμεία Προνοίας θα ενισχυθούν οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μειωθεί ο χρόνος των χορηγούμενων εφάπαξ στους δικαιούχους, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι οι κυβερνητικές επιλογές ήταν αυτές που οδήγησαν τα ταμεία στα όρια της χρεοκοπίας, η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση δια του ΥΝΑ κ. Μουσουρούλη μέσω του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του ΥΝΑ και άλλες διατάξεις θα βάλει ταφόπλακα στον ασφαλιστικό μας φορέα αν δεν αποσύρει τις καταστροφικές διατάξεις που μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις, καταργούν την δεκάμηνη ναυτολόγηση και δρομολόγηση των Ε/Γ πλοίων και απαλλάσσει τους εφοπλιστές, ιδιαίτερα της ποντοπόρου ναυτιλίας, από την υποχρέωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα νέα αυτά μέτρα θα οδηγήσουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία στα πρόθυρα της οριστικής χρεοκοπίας και τα Ταμεία Πρόνοιας να δίνουν τα εφάπαξ μετά από 10 χρόνια!!!
Για τους Ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους, για τα σωματεία της ΠΝΟ, για ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, μονόδρομος είναι πλέον η οργάνωση του αγώνα για να μην περάσει η βάρβαρη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης που την υλοποιεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger