Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Πάνω από 50 Τμήματα με εκατοντάδες φοιτητές μετακομίζουν σε άλλες πόλεις!

Ανακοινώθηκε, χτες, από το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά», με τις συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή το σχέδιο για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη» του Πανεπιστημίου ΑΕ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα, με συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί υπό «διαβούλευση» για 45 μέρες και είναι φανερό ότι όποιος συμμετάσχει σε αυτή, συμβάλλει στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, αφού το σχέδιο «Αθηνά» είναι το επόμενο βήμα μετά το νόμο - πλαίσιο.Στόχος της κυβέρνησης με το νέο «χάρτη» είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε τα ιδρύματα να μπορούν να έχουν πιο άμεση σύνδεση με την «αγορά» και το πάρε - δώσε να γίνεται πιο εύκολα. Μεταξύ άλλων, άλλωστε, στόχοι του υπουργείου θεωρείται η σύνδεση με την «αγορά εργασίας» (εννοώντας την εξασφάλιση φθηνού
εργατικού δυναμικού) και την «επιχειρηματικότητα».
Αυτά που ονόμασε ο υπουργός Παιδείας «παθογένειες» του συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, που υποτίθεται ότι πάει να λύσει το σχέδιο «Αθηνά», δεν είναι τίποτα άλλο από τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν για πελατειακούς λόγους, εφάρμοζαν την πολιτική κάθε χωριό και ΤΕΙ, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο....
Συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων
Οπως προκύπτει απ' το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόκειται κυρίως για μια διοικητική αναδιάρθρωση, ώστε τα ιδρύματα να λειτουργούν πιο κεντρικά σαν επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό με βάση το νέο «χάρτη». Οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι οι παρακάτω:
  • Συνολικά από τα 480 τμήματα που περιλαμβάνονταν στο τελευταίο μηχανογραφικό (533 είχαν ιδρυθεί) θα μείνουν τα 386 μετά από τις συγχωνεύσεις. Συνολικά «απορροφώνται» 94 τμήματα ενώ γύρω στα 55 είναι τα Τμήματα που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλη πόλη.
  • Μέχρι τώρα Ιδρύματα υπήρχαν σε 63 πόλεις, πλέον θα διατηρηθούν σε 51 πόλεις.
  • Τα 127 τμήματα «Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών» γίνονται 112, τα 81 τμήματα Θετικών Επιστημών γίνονται 66, τα 54 Επιστημών Υγείας γίνονται 50, τα 142 τμήματα Τεχνολογικών Επιστημών γίνονται 110, τα 76 τμήματα Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης γίνονται 48.
  • Ολα τα τμήματα υπάγονται σε σχολές. Αυτό δε σημαίνει κάτι πρακτικά για τους φοιτητές, αλλά πρόκειται για διοικητικό μέτρο. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπήρχε η Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με τρία τμήματα. Πλέον, η Νομική θα είναι από μόνη της Σχολή, ενώ δημιουργείται η Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, στην οποία υπάγονται τα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών, αλλά και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, που μέχρι τώρα ήταν ανεξάρτητο. Πρακτικά, δε θα υπάρχουν πλέον ανεξάρτητα τμήματα.
  • Στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δε θα υπερβεί το 4%. Στα ΤΕΙ θα είναι περίπου 30% η μείωση και στα πανεπιστήμια 15% αύξηση.
20 Πανεπιστήμια και 12 ΤΕΙ


Μέχρι τώρα υπήρχαν 40 ιδρύματα, 26 πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ. Πλέον τα πανεπιστήμια θα είναι 20 και τα ΤΕΙ 12. Συγκεκριμένα:
  • Θα δημιουργηθούν δυο «ομόσπονδα» ιδρύματα: Το ένα θα περιλαμβάνει την ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά και θα ονομάζεται «Αδαμάντιος Κοραής». Το δεύτερο θα περιλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ και θα ονομάζεται «Αττικό ΤΕΙ». Οπως είπε ο υπουργός, τα πανεπιστήμια θα διατηρούν την αυτονομία τους μέσα στην «ομόσπονδη διοίκηση».
  • Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Παιδαγωγική Σχολή (δύο τμήματα) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα συγχωνευθούν σε ένα ενιαίο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας συγχωνεύονται σε Πανεπιστήμιο Πάτρας - Δυτικής Ελλάδας.
  • Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας καταργείται. Το ένα του τμήμα (αυτό της Λιβαδειάς) «απορροφάται» από το τμήμα Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ το άλλο του τμήμα εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  • Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΤΕΙ Σερρών θα συγχωνευθούν σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΤΕΙ Καβάλας θα ονομαστεί ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ΤΕΙ Λάρισα θα ονομαστεί ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το ΤΕΙ Λαμίας και ΤΕΙ Χαλκίδας θα συγχωνευθούν και θα ονομαστούν ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το ΤΕΙ Πάτρας, το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα συγχωνευθούν και θα ονομαστούν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Το ΤΕΙ Καλαμάτας, με τμήματα στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα, θα ονομαστεί ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger