Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Ένα χρόνο μετά το ναυάγιο του Costa Concordia


Ο κυβερνήτης του πλοίου, Φραντσέσκο Σκεττίνο, κατηγορείται από τους Ιταλούς εισαγγελείς για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, σε δίκη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.


Τελετές μνήμης οργανώνεται σήμερα στο νησί Τζίλιο της κεντρικής Ιταλίας, στα ανοικτά του οποίου, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 13 Ιανουαρίου του 2013, το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia προσέκρουσε σε ύφαλο.
Στο ναυάγιο είχαν χάσει τη ζωή τους τριάντα δύο άτομα, και εκατόν δέκα τραυματίσθηκαν. Στις εννέα σήμερα το πρωί, ώρα Ιταλίας, κομμάτι του βράχου που αποκολλήθηκε λόγω της βίαιης πρόσκρουσης της καρίνας του Concordia, πρόκειται να επανατοποθετηθεί στην αρχική του θέση. Παράλληλα, θα κατατεθεί στεφάνι στο «Πούντα Γκαμπιανάρα», το ακρωτήρι του νησιού που βρίσκεται κοντά στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας.

Στην εκκλησία των αγίων Λορέντσο και Μαμιλιάνο, όπου την νύχτα της 13ης Ιανουαρίου του 2012 μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο δεκάδες ναυαγοί, θα ψαλεί, σήμερα από τον καθολικό επίσκοπο της περιοχής, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των επιβατών και μελών του πληρώματος που έχασαν την ζωή τους στην τραγική, όπως αποδείχθηκε, κρουαζιέρα.
Στις δέκα παρά τέταρτο το βράδυ- την ώρα κατά την οποία, δηλαδή, πριν τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες το Costa Concordia προσέκρουσε στον ύφαλο εξαιτίας λανθασμένης και επικίνδυνης πορείας πλεύσης- σε όλο το νησί πρόκειται να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Αμέσως μετά, τα καράβια που βρίσκονται στο λιμάνι του Τζίλιο θα σφυρίξουν με τα φουγάρα τους και οι ναύτες τους θα ρίξουν στην θάλασσα, δεκάδες, αναμμένα φανάρια.
Ο δήμος του Τζίλιο, αποφάσισε, τέλος, να ανακηρύξει επίτιμους πολίτες του, όλους τους αστυνομικούς, πυροσβέστες, δύτες, καραμπινιέρους και εθελοντές που βοήθησαν στην αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του ναυαγίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger