Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Αισιοδοξία για τον ελληνικό τουρισμό φέτος


Σημαντική αύξηση των τουριστικών κρατήσεων προς την Ελλάδα καταγράφουν Touroperator και ταξιδιωτικά γραφεία στην Αυστρία.
Με αφορμή τα χθεσινά εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης τουρισμού της Βιέννης, τουριστικοί παράγοντες της Αυστρίας διαπιστώνουν αύξηση έως και 20% των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με πέρσι.
«Η σημερινή τάση θέλει την αύξηση στις κρατήσεις για την Ελλάδα να αγγίζει το 20%», λέει ο εκπρόσωπος του ομίλου TUI και πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων Αυστρίας, Γιόζεφ Πέτερλαϊτνερ. Για «Χρονιά της Ελλάδας» κάνει λόγο ο εκτελεστικός διευθυντής τoυ τουριστικού ομίλου Verkehrsbüro Group Μάρτιν Μπαχλέχνερ.
Περισσότερες πτήσεις προς τα νησιά

Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle, ο κ. Μπαχλέχνερ επισημαίνει: «Σημειώνεται αύξηση των λεγόμενων έγκαιρων κρατήσεων και έχουμε επεκτείνει τα προγράμματα πτήσεων σε μικρότερα ελληνικά νησιά.
Με δύο ακόμη πτήσεις για Καβάλα εξυπηρετούμε τη Θάσο. Συμπεριλάβαμε και την Κάρπαθο και επανεντάξαμε τη Χίο. Οι πρώτες εντυπώσεις είναι κάτι περισσότερο από θετικές».
Μολονότι είναι νωρίς ακόμη για έναν απολογισμό, καθώς το 15θήμερο που διανύουμε είναι καθοριστικό για τον υπολογισμό των κρατήσεων, ο Μάρτιν Μπαχλέχνερ εκτιμά ότι η αύξηση στον όμιλό του σήμερα σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται μεταξύ 10-12%.
Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν σε πακέτα διακοπών, ωστόσο αυξητική τάση σημειώνουν και τα ατομικά ταξίδια. Ο εκτελεστικός διευθυντής τoυ τουριστικού ομίλου Verkehrsbüro Group επισημαίνει ότι «οι Αυστριακοί αγαπούν το ελληνικό τουριστικό προϊόν» που τους προσφέρεται, διευκρινίζει ωστόσο ότι πάντα υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις στο πεδίο των υποδομών.
Δεν έχουν καλυφθεί ακόμη οι απώλειες σε σχέση με το 2011
Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζει τα πρώτα αποτελέσματα από την αυστριακή τουριστική αγορά για το καλοκαίρι του 2013 ο Γιάννης Αφουκατούδης, επικεφαλής του τουριστικού ομίλου Thomas Cook-Neckermann για την Αυστρία. Ο κ. Αφουκατούδης κάνει θετικές διαπιστώσεις από την πορεία των κρατήσεων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ισπανία και την Τουρκία.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της Thomas Cook-Neckermann διαπιστώνει ανάκαμψη των κρατήσεων. «Πέρσι τον ίδιο καιρό είχαμε τις αρνητικές εικόνες και την αρνητική ειδησεογραφία.
Αυτό είχε επηρεάσει τη ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς. Φέτος, ευτυχώς δεν έχουμε ανάλογα γεγονότα και για τον λόγο αυτόν σημειώνεται αύξηση των κρατήσεων από την Αυστρία της τάξεως του 15-20%», επισημαίνει ο Γιάννης Αφουκατούδης.
Η ανάκαμψη που σημειώνεται στο πεδίο των κρατήσεων δεν θα πρέπει να ξεγελά. Ακόμη δεν έχουν αναπληρωθεί οι απώλειες από την περίοδο της κρίσης, υπενθυμίζει ο Γιάννης Αφουκατούδης και διευκρινίζει: «Για να δούμε την καθαρή πραγματικότητα δεν επιτρέπεται να συγκρίνουμε το 2012 με το 2013, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα έτη 2010 και 2011.
Εάν κάνουμε λοιπόν τη σωστή σύγκριση θα διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε καλύψει ακόμη τις κρατήσεις του 2011 και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλουμε ακόμη περισσότερες προσπάθειες. Απαιτείται συνέπεια και συνέχεια».
Περίπου 500 χιλιάδες Αυστριακοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα
Την άποψη αυτή ενισχύει η Φανή Γραμματικού. Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και Τύπου στο γραφείο Βιέννης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, υπενθυμίζει ότι υπό κανονικές συνθήκες την Ελλάδα επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 500 χιλιάδες Αυστριακοί (σύνολο πληθυσμού: 8,33 εκατομμύρια) και υπογραμμίζει: «Θα πρέπει να εργασθούμε όλοι πολύ σκληρά ώστε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να επαναφέρουμε το θετικό κλίμα, που υπήρχε πάντοτε για την Ελλάδα.
Θα πρέπει να προσφέρουμε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε»..
Στην έκθεση της Βιέννης μετέχουν 750 εκθέτες από 70 χώρες. Στο περίπτερο του ΕΟΤ εκπροσωπούνται δεκατρείς τουριστικοί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger