Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ Διαμορφώνουν εργασιακό περιβάλλον - ζούγκλα

Αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των συμβάσεων ελαστικής απασχόλησης και η μετατροπή των συμβάσεων μονομερώς από τον εργοδότη
Το πόσο γοργά υλοποιείται ο στόχος κυβέρνησης - τρόικας και μεγαλοεργοδοσίας να καταργήσουν τη σταθερή δουλειά, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, βεβαιώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Η σφοδρή επίθεση που δέχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατ' επέκταση οι μισθοί, αλλά και μια σειρά δικαιώματα που αυτές κατοχυρώνουν, καθιστούν επιτακτικό το καθήκον οι εργάτες να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» θυσιάζει πλέον ακόμα και τη δουλειά με στοιχειώδη δικαιώματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για τους πρώτους εννιά μήνες του 2012, 35.351 συμβάσεις μετατράπηκαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής (αύξηση 48,39% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011), 15.814 σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (αύξηση 12,34%).
Κατακόρυφη είναι η αύξηση των συμβάσεων που μετατρέπονται σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας με μονομερή απόφαση του εργοδότη, αφού φτάνουν τις 9.948, σημειώνοντας αύξηση κατά 116,83%!

Στις νέες προσλήψεις οι 43.661 ήταν με συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
Μέσα σε δύο χρόνια, οι αλλαγές στις συμβάσεις πλήρους εργασίας προς ελαστική εργασία έχει αυξηθεί μέχρι και 2.000%!
Σε σχέση με το πρώτο 9μηνο του 2010, η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής αυξήθηκε κατά 200,42%, σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία του εργαζόμενου κατά 357,71% και σε εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη κατά 2.702,25%!
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
  • Η ελαστική απασχόληση διευρύνεται διαρκώς. Είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ να κυριαρχήσει έναντι της πλήρους απασχόλησης, την οποία τα επιτελεία των μονοπωλίων θεωρούν εμπόδιο για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική αγορά.
  • Οι συνθήκες εργασίας διαμορφώνονται σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό από τη μονομερή παρέμβαση του εργοδότη, όχι ως προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας.
Με δεδομένη, μάλιστα, τη σχεδιασμένη επίθεση που δέχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (τόσο η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας όσο και οι κλαδικές) και τη στοχοπροσηλωμένη δράση επιχειρηματιών - κυβέρνησης για τον πολλαπλασιασμό των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων που θα καθιστούν τους εργάτες έρμαια των εργοδοτικών ορέξεων, οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό, με στόχο τη μείωση του «εργατικού κόστους», μισθολογικού και μη μισθολογικού.
Να σημειωθεί πως, κατά το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2012, στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κατατέθηκαν 631 επιχειρησιακές συμβάσεις, που αφορούσαν 79.186 εργαζόμενους και ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών τους ήταν 21,09%.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα - και κατ' εφαρμογή του Ν. 4046/12 - 40.297 επιχειρήσεις προέβησαν σε μειώσεις αποδοχών που αφορούσαν 178.058 εργαζόμενους. Ο μέσος όρος μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων ήταν 21,72%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger